Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

15 septembrie 2004: Cea mai cenusie deschidere de an scolar

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Deschiderea oficiala de ieri a noului an scolar a fost lipsita de fastul din anii trecuti. Festivitatea, organizata la Liceul de Arta "Octav Bancila", a fost mai scurta ca niciodata: a durat mai putin de o ora. Discursurile politicienilor au fost mai timide ca in alti ani, iar profesorii, in mare parte directori de scoli, parca mai putin dispusi sa le asculte. Poate si pentru ca in ultimele saptamini nu s-a discutat decit despre mariri salariale si proteste. In timp ce sefii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) s-au incapatinat sa mentina traditia festivitatilor de inceput de an, in scoli domnea haosul. Unii profesori au fost la scoala, altii in fata Palatului Culturii la miting, iar cei mai bulversati au fost elevii.
    Isvoranu, «cireasa» de pe tortul prezidiului
    Pentru prima data la Iasi, deschiderea noului an scolar de ieri s-a facut numai in prezenta directorilor de scoli, adunati laolalta in sala de festivitati a Liceului "Octav Bancila". Masura a fost luata de conducerea ISJ pentru a-si asigura o minima audienta la ceremonia inaugurala, in conditiile in care protestul era iminent. Convocati parca la o sedinta cu sefii lor din ISJ, directorii au umplut sala in jurul orei 8.30, cind si-au facut prezenta si oficialitatile. La masa prezidiului, de pe scena salii de festivitati, s-au asezat pe rind primarul Gheorghe Nichita, presedintele Consiliului Judetean, Lucian Flaiser, si prefectul Spiridon Cretu. Seful ISJ, Mihai Dumitriu, a jucat ieri rol de maestru de ceremonii. Desi nu mai fac parte din conducerea ISJ, iar colegii lor directori erau cu totii in sala, Cristina Vilcu, directoarea Colegiului National si Seryl Talpalaru, directorul Colegiului "Racovita", ambii inspectori generali adjuncti pina acum o luna de zile, cind si-au dat demisia, au stat la masa oficialitatilor. Cristina Vilcu a fost chiar incadrata de primarul Nichita si presedintele CJ Flaiser.
    Prezenta surpriza de la masa prezidiului a fost insa liderul de sindicat Gheorghe Isvoranu. Daca in urma cu doua zile Isvoranu ameninta cu miting de protest, nemultumit fiind ca patronatul, reprezentat in judetul Iasi de ISJ, nu le dubleaza profesorilor salariile, ieri la deschiderea anului scolar era prezent linga oficialitati, schimbind din cind in cind priviri si zimbete cu seful ISJ, Mihai Dumitriu. Desi mai temperate ca in anii trecuti, discursurile politicienilor au avut ca subiect lefurile profesorilor. "Dupa semnarea protocolului cu sindicatele, prin care profesorilor li se vor mari salariile cu aproape 30%, invatamintul romanesc este acum pe drumul cel bun", a spus ieri Spiridon Cretu, citind din discursul primului-ministru. Lucian Flaiser s-a rezumat sa spuna ca in anul scolar urmator spera ca primarii din judet sa colaboreze mai bine cu directorii scolilor. Vedeta festivitatilor de ieri a fost in schimb primarul Gheorghe Nichita, care isi celebra si ziua de nastere. "In primul rind vrea sa va multumesc ca ati venit cu totii la ziua mea", si-a inceput Nichita discursul in fata directorilor de scoli. Primarul a continuat spunind ca "de pe 16 septembrie nu ma mai bucuram la fel de mult ca ma duc la scoala. Chiar in prima zi, in clasa I, am intrebat-o pe mama daca toti copiii si profesorii cu flori au venit la ziua mea". Festivitatea oficiala de deschidere de la "Bancila", care nu a durat mai mult de o ora, a continuat la Colegiul National, unde oficialitatile si reprezentantii ISJ au ciocnit cite un pahar de sampanie.
    "Guvernul PSD - repetent la educatie"
    In tot acest timp, in scolile iesene domnea haosul. Unii directori s-au intors de la "Bancila" in scoli pentru deschiderea anului scolar, altii nu au avut cu cine sa organizeze festivitatile pentru ca o parte din profesori erau in greva. Aproape 1500 de dascali, membri ai Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamint, au boicotat ieri inceperea anului scolar. "Nu am participat la deschidere. In scoala noastra nici nu s-a facut asa ceva. Doar m-am salutat cu elevii si i-am chemat pe 16 septembrie la scoala", a spus ieri Elena Frasinaru, profesoara de franceza la Scoala "Petru Poni". Nemultumiti in continuare de majorarile salariale propuse de guvernanti, aproape 200 de dascali, membri ai FSLI s-au adunat ieri in fata Palatului Culturii la un miting de protest intre 11.00 si 12.00. "Guvernul PSD - repetent la educatie", "Parinti, fiti alaturi de noi" sau "Invatamintul - prioritate nationala sau minciuna sfruntata?" sint citeva dintre lozincile de pe pancartele dascalilor, multi dintre ei rusinati ca trebuie sa iasa in strada pentru a-si obtine drepturile. "Mi-e rusine, sincer, ca sint aici. Mi-e rusine de elevii mei", a spus o profesoara care se ferea parca sa se alature multumii de sindicalisti din fata Palatului. Membrii FSLI spun ca vor continua protestele, chiar daca la nivel national celelalte federatii din invatamint au acceptat propunerea guvernantilor de a majora salariile profesorilor cu aproximativ 27%. "Nu sintem uniti ca sindicate, iar Guvernul tocmai pe asta mizeaza . Din punctul nostru de vedere Gheorghe Isvoranu ne-a tradat. Noi vom continua protestele, intelegind prin aceasta inclusiv marsul de pe 5 octombrie si intrarea in greva de pe 11 noiembrie", a spus Violeta Amariei, liderul judetean al FSLI. "Ultima oferta a guvernantilor, de majorare cu 27% a lefurilor, adica intre 1 si 3 milioane, brut, este acceptabila. Daca refuzam, nu mai obtineam nimic", a spus Isvoranu, adaugind ca in marirea salariala de la 1 octombrie intra indexarea de 6% si un procent de 5,2% reprezentind calculul sporurilor la salariul de baza si nu la cel al functiei, ca pina acum. Majorarea in plus acordata la negocierea de marti este de cel mult 16%, adica nici jumatate din cit au cerut sindicalistii. "Nu mai conteaza ca sint adaugate si sporurile. Important e ca din octombrie salariul creste brut cu 27%", a mentionat ieri Isvoranu, care in urma cu doua zile critica masura guvernului de a majora lefurile dascalilor printr-un artificiu ca indexarea sau adaugarea sporurilor. (Marinela RATA)

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri