Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

“Metoda Omar Hayssam” a fost aplicata si la Iasi

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Doua din cele mai importante privatizari din Iasi facute in timpul guvernarii PSD se dovedesc a fi, in realitate, doar metode de devalizare a averii statului. Este vorba de Terom si Nicolina. Daca Nicolina a reintrat in patrimoniul statului cu datorii aproape duble si micsorata ca suprafata, in cazul Terom situatia pare a fi mult mai grava. Doar jumatate din fostul combinat de fire s-a mai intors la stat, si in plus mai datoreaza si circa 350 miliarde lei Fiscului. Fostii patroni, fratii sirieni Ammar si Hassan Nanaa, au muls cit au putut din fabrica ieseana de fire, apoi au dat bir cu fugitii. La fel ca si compatriotul lor Omar Hayssam, care a devalizat parca tras la indigo fabrica de electronice IPRS Baneasa, vinzindu-i terenul de linga Bucuresti, si Foresta Nehoiu, dar care n-a mai apucat s-o stearga. Din cele 41 de hectare, suprafata pe care se intindea Terom la jumatatea anului 2002, in prezent, au mai ramas doar aproximativ 25 de hectare, restul fiind instrainate. Activele si terenurile instrainate au intrat practic in posesia a doua persoane. Cel mai pricopsit: Andrei Panaitescu, fostul ginere al influentului procuror Dan Badarau, care este, intimplator sau nu, si un apropiat al altui influent afacerist sirian local foarte apropiat PSD Michael Nseir. Alt beneficiar de teren: firma Romtex Trade Ilfov, societate despre care in mediul de afaceri local se spune ca este controlata chiar de Ammar Nanaa.
    Cum a fost impartit Terom?
    Privatizarea Terom de la sfirsitul lui 2002 a fost prezentata de fosta guvernare PSD ca un mare succes. Numai ca in curtea fabricii iesene nu au aparut ciini cu colaci in coada, ci doar fiare vechi. Investitiile la care s-a angajat Hassan Nanaa in momentul in care a semnat contractul de privatizare par a fi intrat in pamint. Mai mult, jumatate din patrimoniul Terom a fost vindut. "Inainte de privatizare, Terom se intindea pe aproximativ 41 de hectare. In prezent, fabrica ieseana mai are in jur de 25 de hectare, restul a fost vinduta. Practic am mai ramas doar cu etapa I, adica partea unde se desfasoara activitatea de baza", a declarat Viorel Vaidner, directorul Terom. Cind s-a reziliat contractul de vinzare-cumparare, Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului (AVAS) a decis ca, pentru investitiile pe care le-a facut Hassan Nanna, fostul patron sa detina 9,2% din capitalul social. Dar, din cite se pare, sirianul mai detine o parte din Terom. Si asta pentru ca Ammar Nanaa, pe vremea cind era administrator, a vindut societatii Romtex Trade sectia Fire II si inca o parte din terenuri. In acte aceasta firma apartine lui Ismael Mohamed Kheireddine, cetatean belgian de origine siriana, ca si fratii Nanaa. Romtex Trade are sediul social in Ilfov, comuna Voluntari, sos. Afumati, nr. 88. Interesant este ca la aceeasi adresa este inregistrat si punctul de lucru al societatii Can Impex, ce apartine lui Ammar Nanaa. In plus, tot la aceasta adresa figureaza si una din resedintele lui Ammar Nanaa. Sefii Terom sustin, de fapt, ca Romtex Trade este controlata de Ammar Nanaa, cu toate ca el nu apare in acte oficiale. "Sectia Fire II, cladire ce ocupa doua hectare, si inca o suprafata de teren de aproximativ trei hectare, a fost vinduta cu 13 miliarde firmei Romtex, societate care apartine lui Ammar Nanaa. Prin intermediul acestei firme au mai fost aduse si citeva utilaje, care sint considerate drept investitii", a mai adaugat Vaidner. Cu o parte importanta din Terom s-a ales si controversatul om de afaceri Andrei Panaitescu. Acesta a cumparat de la combinatul de fire sectiile Fibra II si Policondensare II, ce cuprind cladiri care ocupa circa trei hectare, si inca aproape 9 hectare de teren. Toata aceasta tranzactie l-a costat pe Panaitescu circa 60 miliarde lei. In presa s-a acreditat ideea ca activele cumparate de Panaitescu de la Terom se aflau sub sechestru.
    Statul, complice la jaf
    Conform contractului de privatizare, la Terom trebuiau investite 3,4 milioane de euro. Directorul fabricii Viorel Vaidner sustine ca fratii Nanaa au investit, in doi ani si jumatate cit au detinut firma, aproximativ doua milioane de euro. Dar, conform aceleiasi surse, majoritatea utilajelor aduse au intrat in contabilitatea fabricii la preturi mult supraevaluate. Drept dovada a acestui fapt stau si mormanele de fiare vechi din curtea combinatului de fire. Actuala conducere a fabricii considera ca jaful de la Terom a fost facut cu complicitatea statului. Actuala conducere a fabricii iesene acuza si APAPS, condus atunci de Ovidiu Musetescu, actuala AVAS, pentru intocmirea contractului, si sustin ca din aceasta cauza s-a ajuns aici. "Inainte de a se privatiza, s-a facut un plan de investitii necesare pentru activitatea de baza. In contractul de privatizare, AVAS a specificat doar valoarea investitiilor care trebuie facute, si nu ce fel de investitii. Oficialii de la acea vreme nu au luat in calcul planul facul de noi, ceea ce a permis lui Nanaa sa aduca ce utilaje a vrut. Unele dintre ele nici nu functioneaza, cu toate ca sint noi. Utilajele aduse de Nanaa au fost trecute prin firme precum Tiba, din Belgia, Romtex, Kenia si Comprest. O parte dintre acestea sint ale lui", a explicat Vaidner. Surse din Terom care doresc sa-si pastreze anonimatul sustin ca pretul utilajelor aduse este mult peste valoarea pietei. "Instalatia de fire pentru covoare costa doar 500.000 euro, si nu 900.000, la cit a intrat pe poarta fabricii. Tesatoria de covoare trecuta de Nanaa la investitii la valoarea de 500.000 euro valoareaza in realitate doar 200.000 euro", au declarat sursele. In prezent, fabrica ieseana are datorii la bugetul de stat de aproximativ 350 miliarde lei. Inainte de privatizare, acestea erau de circa 270 miliarde, dar, conform contractului de privatizare, Terom a beneficiat la un moment dat de scutirea si reesalonarea datoriilor. Dar, din cauza ca fabrica nu a platit la timp datoriile curente, a pierdut facilitatile. Mai mult, acum Consiliul Concurentei cere AVAS sa recupereze cele 24 miliarde lei primite de Terom sub forma de facilitati fiscale imediat dupa privatizare.
    Patronii Terom, mina in mina cu teroristii arabi?
    In luna ianuarie, Tribunalul Bucuresti a emis mandate de arestare in lipsa cetatenilor sirieni Amar Nanaa si Hassan Nanaa, care detin pachetul majoritar de actiuni al Terom, suspectati de spalare de bani si de transfer de fonduri in strainatate. Potrivit procurorilor care au instrumentat cazul, aceasta banca se afla sub controlul familiei Ben Laden, printr-un cumnat al teroristului. Potrivit Ministerului Public, anchetatorii au stabilit ca, in perioada ianuarie 2003 - decembrie 2004, Ammar si Hassan Nanaa ar fi incheiat mai multe contracte defavorizante pentru firma, cauzind un prejudiciu de 88 de miliarde de lei. In plus, anchetatorii au gasit acte si stampile ale unor firme fantoma folosite in circuitul financiar al societatii, prin intermediul carora s-ar fi sustras si spalat 88 de miliarde lei, iar Hassan Nanaa ar fi transferat in strainatate, in 2003, cu ajutorul unor functionari ai unei banci si prin folosirea unor firme fantoma, 23 de milioane de dolari si doua milioane de euro. Suma este una imensa, si este clar ca nu provine doar de la Terom.
    Ammar Nanaa - in vizita de afaceri in Cipru cu Iliescu
    In momentul in care fosta APAPS a batut palma cu sirienii Ammar si Hassan Nanaa, oficialii institutiei au prezentat tranzactia ca fiind un mare succes. La putin timp dupa preluarea fabricii iesene, fratii Nanaa au organizat o petrecere la restaurantul Onyx din Bucium. La masa festiva, pe linga alte oficialitati, a fost prezent si seful filialei PSD Iasi, Ion Solcanu, alaturi de alti parlamentari, printre care si deputatul Traian Dobre. Surse din Terom care au dorit sa-si pastreze anonimatul au specificat ca Ammar Nanaa era, in general, un foarte apropiat al PSD. Mai mult de atit, sirianul ar fi fost alaturi de fostul sef al statului, Ion Iliescu, la o intilnire de afaceri din Cipru in 1994.
    Dosarele tuturor arabilor vor fi luate din nou la control
    Toate dosarele in care cetateni romani de origine araba au scapat basma curata vor fi luate din nou la bani marunti. Conform unui comunicat al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, toate cauzele de acest fel solutionate din 1995 incoace vor fi reexaminate de procurorii Sectiei de Indrumare si Control. "Pur si simplu sectia de indrumare va lua la mina toate aceste dosare si va face verificari la solutie, pentru a se verifica daca aceasta solutie care s-a dat, de netrimitere in judecata, a fost corecta sau daca trebuia sa se dispuna o alta solutie, respectiv trimiterea in judecata", a declarat Simona Frolu, purtator de cuvint al Parchetului General.
    Emil Constantinescu: Intre 2001-2004, relatiile PSD cu mafia araba s-au dezvoltat in zona privatizarilor frauduloase
    Mafia araba din Romania a fost pregatita in timpul regimului Ceausescu, a fost puternic lovita in perioada 1997-2000, dar s-a refacut de fiecare data sub protectia PSD, sustine Emil Constantinescu. Intr-o declaratie facuta "Ziarului de Iasi", la sfirsitul saptaminii trecute, fostul presedinte a spus ca, intre 2001-2004, relatiile foarte strinse dintre PSD si mafia araba s-au dezvoltat si mai mult in zona privatizarilor frauduloase, continuind spalarile si exodul de bani in strainatate. "Mafia araba s-a format ca o entitate inca din 1990. Ea a fost pregatita din timpul regimului Ceausescu, prin relatiile unor cetateni arabi cu Securitatea. Majoritatea erau agenti dubli, ai serviciilor secrete arabe si romane, uneori chiar tripli, fiind agenti si ai KGB. De la inceput s-a avut in vederea folosirea lor, pentru uriase operatiuni de spalari de bani, transferuri de bani in strainatate si extorcare in beneficiul a ceea ce a devenit ansamblul mafiei romanesti, intre 1990-1996, in contact direct cu administratia statului cu legaturi pina la Guvern si Presedintia Romaniei. Inclusiv prin participarea serviciilor secrete", a precizat Constantinescu. (Dan MINDRUTA)

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri