Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

__UNTITLED__

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Motivul celor peste 5000 de subordonati este "atitudinea sfidatoare si slaba prestatie manageriala"
    Reprezentantii a peste 5000 de cadre medicale din sistemul sanitar iesean cer cu vehementa demisia directorului Directiei de Sanatate Publica (DSP), dr. Petru Scripcariu. Este pentru prima data cind in sistemul sanitar iesean cadrele medicale sint atit de pornite si unite impotriva celui care s-a dovedit a fi cel mai putin iubit director al DSP din intreaga existenta a acestei institutii. Practic, aceasta cerere de demisie este o premiera nationala. Nicaieri in tara nu s-a mai pomenit ca un director DSP sa fie atit de hulit de catre cei ale caror interese ar trebui sa le reprezinte.
    Nu a existat dialog intre conducerea DSP si cadrele medicale iesene
    Cererea de demisie a directorului DSP poate parea surprinzatoare in conditiile in care, in acest moment, apele sint oarecum linistite. Principalele motive invocate de sindicalisti, faptul ca directorului Scripcariu i-au fost necesare luni de zile sa rezolve problema majorarii salariilor din spitalele bugetare si cinismul de care a dat dovada in momentele de virf ale epidemiei de meningita, nu mai sint de actualitate. Tocmai de aceea, cererea sindicalistilor ca directorul Scripcariu sa-si dea demisia pare a fi mai mult decit o frictiune de moment intre patronat si sindicat. Practic, nemultumirile au inceput cu multe luni in urma, cind, saptamini la rind, angajatii spitalelor care apartin de DSP (Socola, Pneumoftiziologie si Boli Infectioase) au refuzat sa-si ridice salariile nemajorate. Asta in timp ce restul salariatilor, cei care sint platiti din bugetul CASS, aveau deja lefuri marite. Aceste nemultumiri s-au transformat intr-un sir interminabil de greve. Greve au mai fost in tara, insa nicaieri nu au durat atit de mult. Directorii directiilor de sanatate din judetele respective (in special centrele universitare) au reusit sa rezolve in scurt timp, prin negocieri cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si cu Ministerul Sanatatii, problema majorarii salariilor in spitalele finantate de ministerul de resort. La Iasi, situatia salariilor s-a rezolvat abia acum, iar oamenii nu mai au incredere in capacitatile manageriale ale directorului lor. Mai mult decit atit, cadrele medicale il acuza de faptul ca intre DSP si angajatii sistemului sanitar iesean nu exista nici un fel de dialog. "Cu exceptia rarelor ocazii in care noi l-am cautat pe el, actualul director DSP nu a avut nici un fel de dialog cu cei ale caror interese ar trebui sa le reprezinte. Am facut o sumedenie de adrese catre dumnealui in care ne ceream drepturile sau ceream doar explicatii, insa la nici una nu am primit vreun raspuns. Intotdeauna cind se lua la nivel de Directie vreo decizie care ne afecta in mod direct noi trebuia sa aflam ori din presa, ori de la altii", ne-a declarat Viorel Tanase.
    In timp ce angajatii de la "Infectioase" erau epuizati de avalansa de cazuri de meningita, directorul Scripcariu era de negasit
    Desi institutia pe care directorul Scripcariu o conduce este cea mai in masura sa se ocupe de problemele sistemului sanitar iesean, sindicalistii se pling de faptul ca tocmai de aici au fost de fiecare data alungati si, ca atare, actualul director nu-i reprezinta. "Sindicatul SANITAS a gasit usi deschise pentru rezolvarea problemelor sale mai degraba la Casa de Asigurari Sociale de Sanatate (CASS), la Prefectura si chiar la Primarie si usi inchise tocmai la DSP, singura unitate care era in masura sa rezolve multe din problemele cu care se confrunta sectorul de sanatate al judetului Iasi", se mai arata in protestul sindicalistilor.
    Dar, cel mai grav lucru, considera protestatarii, este atitudinea pe care a avut-o directorul DSP pe toata perioada. In timp ce angajatii din Spitalul de Boli Infectioase erau epuizati de avalansa de cazuri de meningita, iar bolnavii stateau cite doi in pat, directorul Scripcariu era de negasit. "In acele momente, directorul DSP se relaxa in concediu. El mai aparea pe la cite o intrunire in care se discuta despre salariile din sanatate, dadea mina cu toti stabii si zicea ?Imi pare rau, sint in concediu?", isi aminteste liderul Viorel Tanase. Atitudinea sa ii face pe sindicalistii ieseni sa creada ca ori il doare in cot de sanatatea publica, ori, pur si simplu, in acel moment nu a avut nici un fel de solutii, ceea ce dovedeste ca este incompetent.
    Doctorului Scripcariu nici prin gind nu-i trece sa demisioneze
    Acuzatiile pe care oamenii aflati in subordinea sa i le-au adresat au reusit sa-l enerveze pe directorul Scripcariu care, vadit iritat a contraatacat: "Cine este acest domn Tanase? Un asistent de igiena care face afirmatii mincinoase. Aceste afirmatii sint total false. Pina si reprezentantii OMS au apreciat eforturile facute, iar in ce priveste problemele salariale se stie foarte bine ca de multe ori am avut intruniri cu CASS si reprezentantii sindicatului, tocmai pentru rezolvarea problemelor". Sindicalistii cred ca directorul nu are in vedere faptul ca, nu liderul Viorel Tanase e cel care face aceste afirmatii, ci cele peste 5000 de cadre medicale care au subscris cererii de demisie si ca, atunci cind il face mincinos pe Viorel Tanase ii face mincinosi pe toti cei care sint de acord cu protestul sindicatului. Dr. Petru Scripcariu a mai tinut sa precizeze ca nu are de gind sa demisioneze si ca isi va vedea linistit de treaba in continuare. (Marius TUCA)
    Tot nu am scapat de meningita
    Numarul internatilor se mentine constant la cinci internari pe zi
    Desi epidemia de meningita a inregistrat o scadere apreciabila, numarul noilor cazuri se mentine constant in ultima perioada. In fiecare zi se interneaza, in medie, la Spitalul de Boli Infectioase din Iasi cite cinci ieseni, ceea ce inseamna ca epidemia de meningita inca nu s-a terminat. In ultimele 24 de ore s-au internat sase suspecti de meningita virala. Alte 14 cazuri s-au confirmat in urma analizelor de laborator, iar numarul total al iesenilor atinsi de virusul meningitei a ajuns la impunatoarea cifra de 1022. Dupa spusele epidemiologilor de la Directia de Sanatate Publica (DSP), se pare ca epidemia va mai continua ceva timp, chiar daca in zilele urmatoare se vor inregistra temperaturi scazute. Nici virozele nu au disparut cu totul, numarul celor care se interneaza zilnic la Spitalul de Boli Infectioase mentinindu-se constant in jurul cifrei 10. Singurul motiv de bucurie pentru ieseni e faptul ca doar bolile diareice au mai disparut din peisajul destul de incarcat al virusilor care i-au haituit pe ieseni vara aceasta. (Marius TUCA)

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri