Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

A devenit oficial: fiecare familie va plati "taxa de ciine"

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Sedinta de ieri a Consiliului Local a debutat cu o noua validare de consilier. Astfel, consilierul local al PNL Dumitru Marin a fost inlocuit de colegul sau de partid, inginerul Daniel Bojor. "Am demisionat inca din luna martie. Nu-mi ramine timp pentru activitatea de consilier local. Sint director la o companie straina si nu-mi place sa-mi fac treaba pe jumatate. Nu m-am retras din politica, doar din CL, am ramas membru PNL", a declarat Marin. Unul dintre cele mai dezbatute proiecte a fost cel referitor la ciinii comunitari. Instaurarea sau nu a unei taxe pentru ciini a stat la baza discutiilor dintre alesii locali. "Ar trebui sa scoatem taxa. Nu trebuie ca orice problema sa fie rezolvata printr-o noua taxa", a afirmat Daniel Oajdea, consilier PD. Din cele doua variante avute la dispozitie, consilierii locali au votat pina la urma obligativitatea fiecarei familii de a plati 5.000 lei pe luna pentru gestionarea ciinilor vagabonzi. A doua varianta presupunea infiintarea unei rezervatii si stabilirea unei taxe lunare de 15.000 lei de familie."Taxa a fost discutata cu oamenii si a fost acceptata. 5.000 lei este un minim. Nici bugetul local si nici cel al Salubris nu mai puteau suporta aceasta activitate. Taxa este necesara pentru ca acum nu stapinim problema ciinilor", a explicat primarul Gheorghe Nichita. Acesta a mai spus ca taxa va fi colectata intr-un cont special la Directia de Finante Publice Locale. Astfel, in momentul cind iesenii isi vor achita impozitul pe cladire vor plati si taxa pentru ciini. "In cazul in care cei care si-au platit deja impozitul pe cladire si nu vor mai plati taxa anul acesta, ea va fi trecuta ca restanta anul viitor. Taxa va fi indexata periodic cu rata inflatiei", a explicat Mihai Chirica, directorul tehnic al Primariei. O data cu instaurarea taxei pentru maidanezi, municipalitatea spera ca in doi ani sa stopeze inmultirea ciinilor si in sapte ani iesenii sa scape de cei aproximativ 7.000 de ciini existenti acum pe strazi. Astfel, ciinii ar urma sa fie prinsi, sterilizati si apoi reteritorializati si lasati sa dispara prin moarte naturala.
    Restructurare la CET si depozit ecologic la Tutora
    Bani mai multi vor trebui sa scoata din buzunar si iesenii care folosesc transportul in comun. Astfel, de saptamina viitoare un bilet cu o calatorie pe tramvai si troleibuz va costa 10.000 lei, fata de 8.000 in prezent. Si biletele cu doua calatorii se vor scumpi, de la 15.000 lei la 18.000 lei. "Abonamentele vor ramine aproape neschimbate, cel pentru o linie crescind cu 10.000 lei, la 310.000 lei", a spus directorul RATP, Neculai Abalasei. Dupa sedinta de ieri, consilierii locali au demarat si planul de restructurare a CET. Masurile preconizate de sefii societatii vor avea doua obiective. Unul dintre acestea va fi stergerea unei datorii din perioada in care CET era o sucursala a Termoelectrica. "Daca programul va fi aprobat si apoi implementat, vom scapa in 2011 de o datorie de peste 700 miliarde lei. In plus, programul ne va conduce la rentabilizarea societatii", a declarat Dorin Ivana, directorul CET. Programul de restructurare presupune investitii majore in sistemul de termoficare, precum si disponibilizarea a 137 de angajati in acest an. Masurile, sustin sefii locali, vor duce la o scadere a pierderilor de la 30% in prezent, la 17% in 2011, si un pret al gigacaloriei de aproximativ 40 euro in 2007. Consilierii locali au aprobat ieri si noua locatie a depozitului ecologic. Dupa mai multe discutii referitoare la modalitatea de preluare a terenului de la Tutora, alesii locali au ajuns la un compromis. "Am aprobat proiectul, dar nu am stabilit forma lui juridica. Am stabilit o comisie care sa gaseasca formulele juridice pentru ca proiectul sa nu stagneze", a declarat Nichita. Discutiile de ieri au pornit de la reprezentantul Prefecturii, Vasile Murgoci, acesta atragind atentia ca statutul terenului este destul de complicat. "Pentru concesionare trebuie licitatie, iar terenul este cu un regim special, este pasune", a explicat Murgoci. (Felix GUZGA)

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri