Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

<i><u>Batutul de Dumnezeu Abuhnoaie ia o ultima lovitura chiar de la Biserica</i></u><br> Dus la faliment de Mitropolie

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Batut de Dumnezeu in calitate de erou al celui mai rasunator faliment din Iasi, Grigore Abuhnoaie - supranumit cindva "Regele gogosarilor" - a primit recent o lovitura drept in moalele capului de la Mitropolie. Dupa ce a pierdut tot ce agonisise - ferme, masini, apartamente, in valoare de sute de miliarde -, Abuhnoaie se vede acum silit sa evacueze o cladire apreciata la citeva miliarde de lei, pe care el a ridicat-o in perioada de glorie. Acest ultim "culcus" al "Regelui gogosarilor" se afla pe un teren de la poalele Cetatuii, pentru care Mitropolia a obtinut titlu de proprietate. "Este o facatura acest titlu", rabufneste Abuhnoaie, sustinind ca poate dovedi ca actele care au stat la baza eliberarii sale nu sint autentice. Mai mult, Abuhnoaie sustine ca preotul Grigore Constantin, consilierul juridic al Mitropoliei, ar fi vrut sa obtina in interes personal cladirea cu pricina, oferindu-i un pret batjocoritor, de doar 200 milioane lei, in schimbul renuntarii la judecata.
    "Au profitat de faptul ca sint falit"
    Cladirea pentru care Grigore Abuhnoaie a fost purtat in ultimii opt ani prin tribunale - mai intii de Directia Silvica, apoi de Mitropolie - a inceput s-o construiasca in 1993. Aflat la apogeul succesului in afaceri, cu cinci ferme, 85 de puncte de desfacere, 150 de angajati permanenti, inca 400 de sezonieri si zeci de masini, de la Dacii la TIR-uri izoterme, Grigore Abuhnoaie s-a gindit sa-si extinda domeniul de activitate. Dupa ce daduse lovitura in domeniul agricol, incepindu-si spectaculos afacerea cu un carucior de arpagic cultivat in spatele blocului si extinzindu-se apoi incredibil an de an, Abuhnoaie a vrut sa-si incerce norocul si cu un motel si o crama la poalele Cetatuii. Pozitionarea linga strada si, in acelasi timp, avind padurea in spate, reprezenta un mare atu. A inceput in forta constructia, ajungind in 1996 cu scheletul la penultimul etaj si cu racordarea la utilitati finalizata. In acel moment a fost insa nevoit sa abandoneze complet proiectul, intrucit suprafata de 6.800 de metri patrati de teren pe care o luase in chirie permanenta de la Directia Silvica a intrat in litigiu. "Profitind de faptul ca sint falit, au cerut in instanta rezilierea contractului de inchiriere, desi - potrivit contractului - acesta nu putea fi reziliat decit prin acordul partilor sau daca eu nu plateam chiria, contractul de inchieriere fiind pe 30 de ani", argumenteaza Abuhnoaie. Dupa trei ani, rastimp in care falimentul lui Abuhnoaie s-a desavirsit si l-a tirit in alte zeci de procese, Judecatoria Iasi a dat sentinta in litigiul cu Directia Silvica, desfiintind contractul. "Sentinta nu a fost deloc argumentata, si din acest motiv pregatesc documentatia pentru a prezenta cazul la Strasbourg", spune Abuhnoaie.
    "Pe o cladire de un miliard a zis ca-mi da 200 de milioane"
    Dupa alti patru ani in care, pe de o parte, Abuhnoaie nu a mai putut pune macar o caramida in acea cladire, iar, pe de alta parte, Directia Silvica nu a putut sa-l determine sa o darime (obtinind doar rezilierea contractului de inchiriere), fostul "rege al gogosarilor" a ajuns, dupa cum spune, "pe mina popilor". Mai exact, pe 21 mai 2003 a primit din partea Mitropoliei o somatie de a elibera terenul si de a demola constructia, aceasta dupa ce cu o luna inainte institutia bisericeasca obtinuse un titlu de proprietate. "Dupa ce am primit aceasta somatie, am avut pina la zece intilniri cu consilierul juridic al Mitropoliei, preotul Constantin Grigore, si cu inca un preot de acolo, Benone Dascalu", spune ca Grigore Abuhnoaie, sustinind ca pe parcursul acestor discutii consilierul juridic al Mitropoliei si-a dat seama ca ar putea face o afacere buna cu cladirea in cauza si ar fi vrut sa i-o cumpere in nume personal. "Am facut o expertiza, astfel ca valoarea cladirii, subevaluata, a iesit la 1,2 miliarde lei, urmind s-o vind Mitropoliei cu un miliard. Popa a sarit si a zis ca-mi da el 200 de milioane. Pretul era de batjocura, si am refuzat. Ce insemnau 200 de milioane fata de cele 200 de miliarde pe care le-am pierdut cu falimentul?", intreaba retoric Abuhnoaie. Dupa cum sustine acesta, in momentul in care a refuzat oferta preotului Grigore, acesta l-a amenintat de fata cu patru martori. "Mi-a zis ca ma va face sa scot eu 200 de milioane", sustine Abuhnoaie, care imediat a fost dat in judecata de Mitropolie pentru ca nu a eliberat terenul.
    "Nimic nu e adevarat"
    Pentru a scurta acest proces si a ajunge totusi la o intelegere cu Mitropolia, Abuhnoaie i-a trimis mai multe memorii IPS Daniel. "Niciodata nu mi-a raspuns, pentru ca toate memoriile - mi-am dat seama dupa aceea - se opresc probabil tot la Grigore, iar Mitropolitul ori doarme, ori a pierdut de sub control problemele Mitropoliei", isi exprima punctul de vedere Abuhnoaie, care s-a ambitionat astfel sa demonstreze ca terenul pe care il inchiriase nu avea cum sa apartina Mitropoliei. Astfel, a descoperit ca decizia de a elibera titlu de proprietate Mitropoliei pentru 30 de hectare situate pe dealul Cetatuii a fost luata in chiar ultima sedinta de lucru a prefectului Florin Vitan, pe 21.12.2000, in momentul in care se pregatea schimbarea puterii. "Acordarea titlului de proprietate este expediata in procesul verbal in citeva cuvinte. Practic, ar fi vorba de o retrocedare conform Legii 18, insa Mitropolia nu a putut aduce ca suport un titlu de proprietate care sa arate ca terenul i-a apartinut inainte de comunism. Cind am cerut in instanta sa prezinte acest document, cu ochii mei am vazut cum Grigore i-a facut din ochi judecatoarei", sustine Abuhnoaiei, care - pentru a scapa de ceea ce el numeste "influenta Mitropoliei in justitie"- a cerut stramutarea procesului intr-o zona catolica. Nu i-a fost acceptata cererea, insa de la Oficiul Judetean de Cadastru, Geodezie si Cartografie a obtinut un document pe care el il considera imbatabil. Potrivit acestuia, cei 6.800 de metri patrati de teren pe care si-i revendica Mitropolia - reprezentind parcelele 810 si 809 - nu au fost niciodata in extravilan, apartinind Ocolului Silvic Iasi. Ori, toate cele 30 de hectare pentru care Mitropolia obtinuse titlu de proprietate sint in extravilan, apartinind Ocolului Silvic Ciurea. Preotul Constantin Grigore nu doreste sa comenteze deloc subiectul. "Daca declara intr-adevar toate aceste lucruri, il dau in judecata. Nu este adevarat nimic din toate astea", spune preotul Grigore. (Mirela CORLATAN)

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri