Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Buncarul secret din Copou

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Pe straduta Dumbrava Rosie, situata undeva in apropierea Gradinii Botanice, citeva case luxoase se insiruiesc de-a lungul drumului de asfalt. Gradinile frumos amenajate si locuintele ce valoreaza zeci de mii de dolari iti dau impresia unui cartier rezidential, ferit de agitatia nebuneasca a orasului. Numai o bucata de teren de marimea unui teren de handbal pare lasata de izbeliste. Nici macar un latrat de ciine nu tulbura linistea gardianului pus sa pazeasca doua - trei constructii cit niste magazii. Iarba tunsa scurt, aleile maturate si ordinea aproape cazona arata ca dincolo de grilajul gardului ce imprejmuieste bucata de pamint se ascund lucruri interzise ochilor curiosi ai lumii de afara. "Minunea" se ascunde la 12 metri sub pamint. Adapostul subteran construit in 1956 a fost sapat cu gindul sa-i fereasca pe mai marii judetului Iasi de amenintarea bombelor atomice americane. O groapa care are suprafata ceva mai mare decit a unui apartament cu patru camere si adinca de aproape 15 - 20 de metri a fost scobita in pamint pentru a se incepe constructia buncarului. Zidurile de beton, groase de 75 de centimetri, s-au ridicat dupa ce fundatia a fost imprejmuita cu tot felul de nisipuri menite sa reduca zguduirile unei explozii. Pe timpul construirii adapostului s-a renuntat la ideea de a ridica un buncar anti-atomic si nu s-a mai pus "camasa" groasa de plumb ce ar fi trebuit sa tina piept radiatiilor radioactive. Cei care au avut privilegiul sa intre in "culcusul" pregatit pentru fostii stabi comunisti spun ca inauntru se gasesc toate cele necesare supravietuirii pe vreme de razboi sau cataclism.
    Cum arata "cazemata" subterana
    "O scara cu multe trepte coboara sub pamint pina ajungi la doua holuri lungi. Acolo sint vreo patru camere dotate cu mese, paturi, harti militare si tot ce trebuie pentru un centru judetean de comanda, in caz ca se declanseaza starea de necesitate" , ne-a povestit unul dintre iesenii care au vazut pe viu cum arata adapostul subteran. Acesta a adaugat ca "hotelul" din pamint are toate utilitatile necesare supravietuirii: toalete, apa curenta, mobilier. Un generator de curent patroneaza peste toata instalatia electrica a "cazematei" de sub pamint. Sistemele de filtrare a aerului sint ingrijite sa asigure non stop primenirea oxigenului din camere, in cazul unor atacuri cu arme chimice. Legaturile nevazute cu lumea de afara sint formate din citeva linii telefonice subterane ce se unesc in camera de comanda, iar statia radio si un mic studio de televiziune sint pregatite pentru transmiterea comunicatelor importante pentru populatie.
    "Capii" administratiei si economiei judetene au culcusul pregatit
    In prezent, adapostul subteran se afla in grija Inspectoratului de Protectie Civila (IPC) a judetului Iasi. Nimeni nu are voie sa intre in el decit cu aprobare de la Bucuresti. In caz ca se declanseaza un razboi, adapostul ascuns la 12 metri adincime va fi locuit de citiva sefi cu functii inalte in administratia si economia locala. "In punctul de comanda vor intra persoanele care fac parte din Comisia pentru Protectie Civila a judetului, adica prefectul si subprefectul, directorii unitatilor economice de importanta stategica pentru economia judetului, precum Romtelecom-ul. In schimb, primarul Iasului si ceilalti factori de decizie de la nivelul municipiului nu au un centru de comanda, intrucit prin '95 - '96 a fost distrus adapostul de sub spitalul "Parhon" cind s-a construit aripa noua" , ne-a declarat ofiterul de serviciu de la IPC.
    Sefii din Primarie si peste 80% dintre ieseni nu au ascunzatoare
    Capitanul Dan Iamandi, ofiterul insarcinat cu protectia civila a iesenilor a afirmat ca primarul, viceprimarul si sefii regiilor autonome vor trebui sa gaseasca o solutie pentru amenajarea unui astfel de adapost strategic in care sa se refugieze la nevoie. In cazul unui bombardament sau al unui dezastru chimic provocat de o explozie la o fabrica mare - numai 14% din populatia orasului va putea sa-si salveze pielea refugiindu-se intr-un subsol de bloc. Numai aproximativ 70 din cele 150 de adaposturi antiaeriene sint pregatite pentru cazurile de urgenta, restul necesitind reparatii de ordinul miliardelor. "Nu sint bani. In cazul unui razboi, de exemplu, in 30 de zile se vor face adaposturi pentru toti locuitorii. Insa o explozie la «Antibiotice», Doamne fereste, ne-ar putea lua pe toti prin surprindere iar dezastrul chimic i-ar afecta pe foarte multi" , a comentat cpt. Iamandi. (Ioan MILICA)

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri