Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Cancer tratat cu substante foarte toxice

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Proiectul condus de Ionel Mangalagiu pe banii Bancii Mondiale are la baza cercetari mai vechi initiate la Facultatea de Chimie din Iasi de prof.dr. Magda Petrovanu, unul dintre cei mai cunoscuti chimisti din Romania. Punctul de plecare l-a reprezentat un grup de compusi chimici, azot-ilidele, cunoscute de mai mult timp ca avind actiuni terapeutice. De altfel, prof.dr. Magda Petrovanu a obtinut un prim proiect privind aplicatiile azot-ilidelor in tratamentul mai multor boli in 1997. Doi ani mai tirziu, prof.dr Ionel Mangalagiu, din cadrul Catedrei de Chimie Organica si Biochimie, obtinea un nou proiect pe aceasta tema, finantat ca program de cercetare fundamentala. "Am plecat de la azot-ilide, pentru a ajunge in final la alchilantele de sinteza, care au constituit si principalul subiect al cercetarilor noastre", a declarat prof.dr. Ionel Mangalagiu. El a explicat ca desi se regasesc pe piata farmaceutica de ceva timp si sint recunoscute ca avind efect asupra unor boli grave, precum cancerul, tuberculoza sau SIDA, alchilantele de sinteza nu au putut fi utilizate in scop terapeutic din cauza toxicitatii lor. Tocmai aceasta a fost si miza proiectului: "Doza toxica letala a acestui compus este foarte aproape de cea terapeutica. El ar putea fi folosit si in doze mici, dar ar avea efecte secundare grave, precum pierderea parului, a dintilor etc. Or sarcina noastra a fost tocmai aceea de a reduce toxicitatea sa pentru a putea fi aplicat mai apoi celulelor umane in siguranta", a precizat prof.dr. Ionel Mangalagiu. Dupa circa doi ani, coordonatorul proiectului, prof.dr Ionel Mangalagiu, impreuna cu o echipa de circa 20 de doctoranzi si masteranzi, a reusit sa reduca gradul de toxicitate a compusilor, pastrind in acelasi timp proprietatile lor terapeutice, "grefind mai multe grupari chimice pe scheletele heterociclice ale substantelor vizate".
    Cercetarile iesenilor au atras atentia chimistilor din SUA si Franta
    Munca de laborator a fost dublata de mai multe lucrari stiintifice, evolutia proiectului ajungind sa fie cunoscuta periodic in mediile academice si stiintifice din tara si din strainatate. Astfel, cercetarea iesenilor a atras atentia cercetatorilor din SUA si Franta, care l-au contactat pentru a se oferi sa ajute la derularea proiectului. Americanii si francezii au intervenit in faza de testare in vitro a cercetarii, mai precis in 2002, probind rezultatele in laboratoarele lor, dotate cu tot echipamentul necesar, echipament care la Iasi lipsea cu desavirsire la acea data. "La testarile in vitro am colaborat cu National Council Institute din Statele Unite si cu Station biologique de Rosco din Franta. Din pacate, noi nu detineam echipamentul necesar pentru teste de genul asta", a precizat prof.dr. Ionel Mangalagiu.
    Prima veste buna: substantele ucid cancerul
    Anii de munca si sutele de nopti petrecute in laborator au dat insa roade, testele in vitro relevind ca substantele obtinute la Iasi actioneaza asupra celulelor canceroase, tuberculoase si virusului HIV. "Principalul test in cazul unor astfel de cercetari este testul in vitro, cind se poate vedea daca substantele au intr-adevar efect asupra celulelor bolnave vizate. Din fericire, in cazul nostru, Banca Mondiala nu a cheltuit banii degeaba, pentru ca substantele noastre s-au dovedit active", a declarat coordonatorul proiectului, prof.dr. Ionel Mangalagiu. Testele au vizat boli precum tuberculoza, leucemia, cancerul de sin, cancerul ovarian, cancerul de prostata, cancerul renal, cancerul pulmonar si cel de colon.
    SIDA e oprita in evolutie
    Daca, in cazul cancerului si al tuberculozei, testele au dovedit ca substantele chimice actioneaza in sensul distrugerii totale a celulelor bolnave, la virusul HIV, singura certitudine de pina acum a cercetatorilor este aceea ca evolutia bolii poate fi oprita din momentul descoperirii sale. "La virusul HIV, rezultatele testelor sunt neconcludente in ceea ce priveste capacitatea compusilor nostri de a distruge complet celulele bolnave. Rezultatele sint insa mult mai incurajatoare in ceea ce priveste efectul lor static, acela de a stopa evolutia virusului", a precizat prof.dr. Ionel Mangalagiu. Finalizat in 2002, proiectul a fost apoi preluat de laboratoarele din SUA unde se desfasoara in acest moment testele in vivo, mai exact urmarirea evolutiei compusilor asupra celulelor umane. "Dupa ce se dovedeste ca un compus este activ in vitro, urmeaza testarile in vivo, care dureaza insa foarte mult, fiind o procedura mai complicata. Insa avind in vedere rezultatele din Franta si Statele Unite, noi speram ca si cele finale sa fie pozitive", a mai precizat prof.dr. Ionel Mangalagiu. (Nicoleta VIERU)
    Existenta azot-ilidelor a fost demonstrata de Magda Petrovanu
    Azot-ilidele, compusii de la care au plecat cercetatorii ieseni pentru tratarea cancerului, SIDA si tuberculozei, au fost descoperite pentru prima data in anii '70, de catre prof.dr. Magda Petrovanu, pe atunci cadru didactic la Facultatea de Chimie din Iasi, aflata de multi ani in Capitala. Azot-ilidele sint compusi pe baza de azot, dar a caror structura chimica este atit de complexa, incit cel mai mare efort al celei care le-a descoperit a fost indreptat tocmai inspre a face dovada existentei lor. Aplicabilitatea lor terapeutica se datoreaza unui compus special din structura lor, heterociclul azot, care sta la baza vietii. Proiectul de cercetare in care a fost implicat prof.dr. Ionel Mangalagiu, care de altfel este si discipolul Magdei Petrovanu, este prima incercare de aplicare a lor in tratarea unor boli incurabile, precum cancerul, TBC sau SIDA, pina acum aplicabilitatea azot-ilidelor fiind dovedita doar in cazul medicamentelor anti-hipertensive. (N.V.)

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri