Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Capacitatea, un cutit care a taiat felia cea mai mare de tort copiilor din liceele de elita

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Capacitatea 2000 a ajuns la final. Astazi, in cursul dupa-amiezii, se vor afisa rezultatele, astfel ca emotiile candidatilor vor lua sfirsit. 10210 absolventi ai claselor a VIII-a au avut ocazia ieri sa-si etaleze cunostintele la geografie si istorie, proba care s-a dovedit a fi cea mai usoara dintre toate. "A fost foarte usor", a spus Raluca Ginju, o absolventa de gimnaziu de la "Eminescu". Raluca a dat ieri teza la istorie. "Cred ca am sa iau de la opt in sus", le-a spus ea parintilor, care o asteptau in fata liceului. La geografie - disciplina pentru care au optat cam doua treimi dintre elevi - subiectele au fost si mai usoare decit la istorie, dupa opinia profesorilor si a inspectorilor. "Profesorii au spus ca unele subiecte au fost chiar de nivelul clasei a IV-a", a relatat sefa Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ), Camelia Gavrila. "Iar timisorenii au fost avantajati de subiecte", a spus glumind prof. Seryl Talpalaru, deoarece la punctul patru al probei de geografie, elevii trebuiau sa aleaga raspunsul corect din mai multe variante, la intrebarea: "Orasul Timisoara este strabatut de riul numit: a. Bega, b. Crisul Repede, c. Mures, d. Timis." La geografie, s-au dat sase subiecte, fiecare dintre acestea cu mai multe cerinte. Proba de istorie a avut opt subiecte, elaborate cam in acelasi mod: teste grila cu mai multe variante de raspuns si intrebari la care se cereau raspunsuri scurte. Ca si probele anterioare, examenul de ieri a decurs fara incidente. Copiii au primit subiectele pe la 10,30 si au terminat rezolvarea lor in cel mult o ora si jumatate. La 12,30, cind minutul terminus al tezei a expirat, multi copii iesisera deja din sala. La ora 14,00, la licee s-au afisat baremele de corectare, iar comisiile si-au inceput munca. Astazi dupa-amiaza se vor afisa rezultatele, iar pina miine nemultumitii pot depune contestatii la centrele de capacitate. "Contestatarilor li se vor arata tezele, iar daca parintii vor dori recorectarea lor, atunci ei vor trebui sa se adreseze inspectoratului. Etapa contestatiilor de la nivel de scoala este inutila. Nu vad de ce se procedeaza astfel, oricum nu avem competenta de a rezolva contestatii", a spus presedintele comisiei de la "Eminescu", Seryl Talpalaru.
    In acest moment, corectarea la matematica si la romana a luat sfirsit. In urma unui sondaj efectuat la Scoala "Carmen Silva" - unde au fost corectate tezele din mediul rural - sefa ISJ, Camelia Gavrila, a constatat ca la matematica numarul picatilor de la tara este mai mic decit la romana. "Cam 15% dintre tezele la matematica au note sub cinci. La romana, numarul notelor sub cinci in rindul copiilor din judet este de 30%", a afirmat Camelia Gavrila. Majoritatea copiilor din zona rurala a judetului au luat note de cinci si sase la matematica; doar vreo doi copii din judet au luat note de opt si noua. In schimb, la liceele de elita, situatia este roz. La Colegiul National, trei copii au luat zece la matematica, iar majoritatea notelor sint de opt si noua. La romana sint trei note de 9,90 si doar doua note de 6,00, restul copiilor avind note bune. La "Racovita" s-au luat cinci de zece la matematica, iar majoritatea tezelor sint notate cu opt si noua. La "Negruzzi", noua copii au luat nota maxima la matematica si sase copii au luat zece la romana. Majoritatea notelor la matematica inregistrate la "Negruzzi" sint de la opt in sus. La romana, 146 de negruzzisti au luat note intre opt si zece, 22 - note de cinci si sase si 34 - note de 7,00. (Emilia CHISCOP)

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri