Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Case ANL pentru printisorii tirgului

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    "Tara lui Papura Voda". Nicaieri nu pare a se potrivi mai bine aceasta expresie ca in Pascani. Pentru cineva obisnuit sa respecte legile sau macar sa le cunoasca, municipiul condus de Neculai Ratoi pare a face parte dintr-o alta tara. A dat Parlamentul o lege sau a emis Guvernul o ordonanta de urgenta? Pascanenii pot dormi linistiti. Sefii lor de la Primarie nu se simt obligati sa le respecte. Cu o singura exceptie. Atunci cind primarul gaseste un interes pe care sa-l speculeze in favoarea sa. Nu este insa cazul reglementarilor privind acordarea de locuinte construite prin ANL. Facind legile uitate prin sertare, in cele doua blocuri ANL situate peste drum de Spital, Primaria din Pascani a dat case cui a dorit. Fii de stabi locali, cu vile sau case de vacanta in proprietate, functionari fideli sefilor din Primarie sau regii locale, magistrati si avocati ce conduc masini de zeci de mii de dolari. La toti acestia, institutia condusa de Ratoi le-a facut cadou cite o casa la cheie, construita din bani publici, unde platesc chirie subventionata din banii dumneavoastra. Case pe care, in pofida legii, se pare ca le vor detine pe viata, si nu doar pina la 35 de ani, case care au inceput sa fie subinchiriate, sa faca obiectul unor schimburi sau chiar sa fie vindute la pretul de 15.000 de euro. "Va promit ca n-o sa-i dam afara", isi exprima intentiile Neculai Ratoi, parind a fi in cautarea unei solutii. Una prin care orasul Pascani se va dovedi a fi, o data in plus, stat in stat.
    Pentru tinerii pascaneni, terenul situat peste drum de Spitalul Municipal, la cinci minute de mers pe jos pina in centru, constituie de aproape zece ani un fel de "pamint al fagaduintei". Fii de tarani veniti la oras pentru a se realiza, oraseni care nu au avut forta financiara de a-si cumpara un apartament si au locuit la parinti, cu totii au sperat ca vor "prinde" un apartament in blocurile pe care, propagandistic, Primaria a inceput sa le construiasca la inceputul anilor 1990. Mai intii a fost G2A, un bloc cu zece etaje si 22 de apartamente ultraspatioase. De fiecare data cind se apropia cite o campanie electorala si trebuiau obtinute voturi pentru ca primarul Neculai Ratoi sa-si conserve functia ce o detine de peste 20 de ani, Primaria mai facea cite o infuzie de capital in aceasta cladire. In urma cu trei ani, blocul a ajuns, in limbajul constructorilor, "la structura", adica era ridicat, urmind sa mai fie realizate finisajele, timplaria, racordurile la utilitati. Deoarece acestea mai presupuneau miliarde bune, iar Primaria incepuse sa investeasca in alte constructii faraonice, precum Casa de Cultura - situata chiar linga acest bloc -, Neculai Ratoi a abandonat pentru moment proiectul. Atunci a aparut "ingerul" sau pazitor, purtind numele Agentia Nationala a Locuintei (ANL).
    Primele probleme: virsta solicitantilor
    Printr-un program proaspat lansat de Guvern, ce avea ca scop construirea de locuinte pentru tinerii pina-n 35 de ani cu loc de munca si fara alte proprietati, ANL s-a angajat sa preia blocul de la Primarie pentru a-l termina. Consiliul Local, la rindu-i, trebuia sa numeasca o comisie care sa se ocupe de acordarea acestor locuinte cu chirie subventionata de stat tinerilor, in conditiile impuse de Guvern pentru blocurile construite prin ANL. Nimic mai usor. La Pascani, citeva sute de tineri facusera cereri pentru a primi locuinte, asa ca membrii comisiei aveau de unde alege tineri care sa indeplineasca cu prisosinta conditiile minimale. Lista de repartitii pentru blocul G2A ridica insa serioase semne de intrebare cu privire la respectarea acestora, in primul rind prin virsta celor care au primit locuinte. La data la care au intrat in apartamente, adica in octombrie 2002, 18 dintre cei 38 de cistigatori aveau virste intre 33 si 35 de ani, ceea ce inseamna ca, potrivit legii, jumatate dintre repartizati fie nu ar fi trebuit sa se regaseasca pe liste, fie ar fi trebuit sa fie deja dati afara, fie sa inceapa acum sa-si faca bagajele. In realitate, lucrurile stau insa cu totul altfel.
    Cu doi copii in garsoniera, cu unul la duplex
    In ciuda numeroaselor nereguli, nimeni din acest bloc si nici din blocul G2B - construit alaturi si dat in folosinta in aceasta vara - nu crede ca va fi dat vreodata afara. Dimpotriva, bucurosi ca au cistigat potul cel mare la "tombola ANL" organizata de Primarie, unii dupa aproape zece ani de asteptare, repartizatii s-au apucat cu sirg de munca. Daca unii
    s-au multumit cu apartamentele asa cum le-au primit, multi au schimbat deja peretii sau timplaria. "Pina acum am investit in apartament in jur de 150 de milioane de lei. Am dat jos totul de pe pereti. Speram sa-l cumparam cam peste un an", spune Petru Bucovina, ce detine un apartament cu doua camere la etajul V. Acesta este subofiter de Politie, ca si alti doi detinatori de apartamente in G2A. Botvin Eduard, desi are doar un copil, a fost insa mult mai norocos. El a obtinut unul dintre cele doua duplexuri, ambele situate la etajul IX. De ce comisia a considerat ca are nevoie de 100 de metri patrati locuinta subventionata este greu de explicat. Politistul crede insa ca multi dintre solicitanti nu au dorit sa stea in apartamente mari, pentru a nu plati mult la intretinere. Adevarul este insa ca, in pofida faptului ca unii solicitanti au cite doi copii, au fost repartizati in garsoniere, apartamentele mai mari epuizindu-se.
    Necasatorit la apartament duplex cu 4 camere
    Usa in usa cu familia Botvin a stat pina nu demult Ionut Jora. In virsta de 25 de ani si necasatorit la data repartizarii apartamentelor, acesta a obtinut celalalt duplex din blocul ANL. In acest caz, semnele de intrebare au disparut repede. Aproape pe nimeni nu a mirat cum s-a facut aceasta repartitie, in conditiile in care tatal sau, medicul Corneliu Jora, era la acea ora directorul Spitalului Municipal din Pascani. Mirarea a venit insa din faptul ca acesta din urma este proprietarul unei impetuoase vile de pe Strada Garii, situata pe malul lacului "Pestisorul". Probabil ca de aceea Ionut Jora a facut recent cerere de renuntare la apartament, Primaria repartizindu-l pe avocatul Daniel Carabus. Putini dintre locatarii blocului cred insa ca aceasta renuntare s-a facut benevol, vehiculindu-se existenta unui tranzactii intre cei doi, contra unei sume mari de bani, de circa 15.000 de dolari. Cei doi nu au putut fi insa contactati pentru a confirma aceasta informatie.
    Apartament pentru angajatii firmei
    Conditia "tatalui sus-pus" a functionat cel mai evident, spun unii locatari, in cazul lui Eduard Apavaloaie. Acesta este locatarul de la apartamentul cu nr.1 din tronsonul 2 al blocului G2B, desi atunci cind a fost trecut pe lista de repartitii nu era casatorit inca. Tatal sau, Dinu Apavaloaie, este consilier PSD si patronul firmei ADEMS, care cu totul intimplator, fireste, este una dintre firmele ce au pus timplaria la cele doua blocuri ANL. Situatia familiei Apavaloaie, care detine doua jeepuri si baza de agrement piscicol situata intre Pascani si Ruginoasa, nu a putut fi considerata insa un argument pentru care tinarul Eduard sa nu primeasca apartament ANL. Ba mai mult, i s-a dat apartament cu trei camere, care, la aceasta ora, este catalogat de vecinii sai drept "cel mai tare apartament din Pascani". "Avem un singur Jeep si trei Fiat Punto, care sint masinile firmei. Nu avem nici o vila, la baza de agrement construim o casa de vacanta, iar in Pascani noi stateam sase persoane intr-un apartament de trei camere. De aceea am facut cerere anul trecut pentru acest apartament", spune Eduard Apavaloaie, ca imediat sa se contrazica: "La inceput doream un apartament pentru angajatii firmei, dar acum stau eu", adauga acesta, sustinind ca "nu cunoaste" sa fi fost favorizat in vreun fel de comisie.
    Casa pentru o studenta
    Pe linga fiul patronului de la ADEMS, in cele doua blocuri ANL stau multi alti oameni cu stare.
    In prim-plan se afla, se pare, angajatii din Justitie, cu care comisia Primariei nu a fost deloc zgircita. Desi o conditie obligatorie pentru a obtine aceste locuinte era aceea de a avea un loc de munca in localitate si domiciliu tot aici, pentru Oana Victoria s-a acordat un "credit in alb". Ea a obtinut apartamentul cu trei camere din blocul turn cind inca nu-si terminase studiile si nici nu locuia in Pascani, fiind cursanta la Institutul National de Magistratura. Intre timp, aceasta a devenit judecatoare la Falticeni. "Din ianuarie o sa ma transfer aici, asa ca nu va mai fi nici o problema", spune Oana Victoria, convinsa ca aceste apartamente ANL au fost facute pentru cei "cu posibilitati financiare mai mari", dupa cum spune. Ca face parte din aceasta categorie este bine stiut in Pascani. Tatal sau, Filip Victoria, este considerat cel mai influent judecator din Pascani, ce conduce un VW Passat nou-nout si detine o vila in apropiere, la Tatarusi. De acelasi noroc ca si colega lor de breasla au avut parte si tinerii Iulian Chisca si Constantin Casuneanu, care au apartamente cu trei camere, desi nu au copii. "In contract scrie ca vom putea sta in locuinte doar pina la 35 de ani", spune acesta din urma, unul dintre putinii locatari care par a fi inteles conditiile ANL. Norocoase au fost si avocata Mihaela Butnaru, Mariana Cojocaru, de la Arhiva Judecatoriei, Alexa Crenguta, grefiera la Parchet, precum si Irina Oatu, fiica grefierului-sef de la Parchet, Mihai Damian.
    Locatari cu vila
    Asa cum spun locatarii din G2B, in tronsonul 2 au intentionat sau intentioneaza sa se mute alti doi justitiabili. Este vorba de judecatorul Eugen Enache, ce are un apartament in centru, linga BCR. Sotia acestuia, care lucreaza la RAGCL, directia ce se ocupa de administrarea locuintelor Primariei, are insa o nepoata - Adina Popa - care a cistigat un apartament ANL cu trei camere, intentionind, dupa cum spun vecinii, un schimb. Intr-o situatie similara se afla si procurorul Vasile Avadani. Nepoata sa Oana Costan a obtinut apartament ANL desi locuieste in Tatarusi, unde si el detine o vila. Pentru a verifica daca intr-adevar se intentioneaza instrainarea apartamentului, reporterul l-a sunat pe procuror la Parchet, pretinzind ca este de la DAC (Directia de Apa-Canal) si ca vrea sa stie cind il poate gasi acasa, in blocul G2B, pentru a citi apometrele. "Va rog sa-l trimiteti aici, la mine, la camera 48", a fost raspunsul procurorului Avadani. Sunat din nou, zece minute mai tirziu, acesta a parut a uita prima discutie: "Mi l-a lasat doar pe perioada de iarna. Nu locuiesc acolo, ma mai suna insa baietii de acolo", a motivat procurorul pozitia sa initiala. "Vreti sa va bateti joc de cineva", a intrebat procurorul pe reporter cind si-a dat seama ca s-a dat de gol. "Ei, daca nu vreti, sanatate", a continuat, inchizind telefonul, lasind nedezvaluita care este legea prin care poate ocupa apartamentul ANL obtinut de nepoata sa din Tatarusi.
    Un apartament in care stau doi elevi
    Un caz cu totul inedit pe lista repartizarilor in blocurile ANL il constituie cel al Mihaelei Ianole, pe care nimeni din blocul G2A nu o cunoaste. De fapt, pe usa apartamentului 21 este o eticheta pe care scrie "Familia Lupu". Cu nimic eronata aceasta eticheta. Acolo locuiesc fratii Sebastian si Bogdan Lupu, ambii elevi la Colegiul National "Mihail Sadoveanu" din Pascani, unul in clasa a X-a, celalalt intr-a IX-a. Parintii lor locuiesc in satul Vinatori, de linga Pascani, avind o intelegere cu titulara apartamentului, plecata in Israel la munca. "Nu stim prea multe despre ea, ci doar ca este din Roman si sta mai mult in strainatate. Noi platim aici doar cheltuielile", spune Sebastian Lupu. Cum a reusit sa obtina apartament ANL in Pascani cineva care este din Roman si mai are inca si apartament, doar oamenii primarului Ratoi ar putea spune.
    Locuinta pentru soferul directorului
    Pe linga angajatii din Justitie, o alta categorie de locatari o reprezinta functionarii municipalitatii, in special cei de la RAGCL. Necasatorita, Gabriela Apostol, care este angajata acestei regii, a obtinut un apartament cu doua camere, tatal sau, consilierul PSD Neculai Apostol, fiind seful centralelor termice pentru blocurile de care se ocupa RAGCL. Stefan Chiper, soferul directorului RAGCL Constantin Cojocaru, a obtinut apartament tot cu doua camere, desi nu are copii. Mama lui Ciprian Petranici, angajat la DAC, locatar in G2A, este, de asemenea, angajata la RAGCL, fiind chiar cea care a intocmit contractele de inchiriere cu Primaria. Pe lista si-a gasit loc si Dragos Dragomirescu, fiul juristului Primariei, Laviniu Dragomirescu, Rodica Manolache, casiera aceleiasi institutii, amenajindu-si in aceasta perioada in G2B un apartament ce va concura cu succes cu cel al lui Eduard Apavaloaie.
    Bogdan Rotaru, pompier de meserie, a obtinut si el un apartament, sotia sa, Corina, fiind nepoata de pe frate a primarului Ratoi. Seful de la "Sere Pascani", Cristian Lorent, a obtinut apartament cu doua camere, la fel ca Ciprian Pintilie, dirigintele Oficiului Postal nr. 2. Pentru ca locatarii sa aiba cui se spovedi probabil, comisia Primariei a plasat in fiecare dintre cele trei scari de bloc si cite un preot, desi unii au case parohiale. Daca Daniel Gigi Ioan este preot la Spital, ceilalti doi slujesc in afara Pascaniului: Ciprian Ichim la Tatarusi si Ciprian Pavel in satul Pietrosu, din aceeasi comuna, unde are si casa parohiala. "Merg pe ideea ca voi putea cumpara acest apartament", spune parintele Pavel. Idee ce nu este contrazisa de primarul Ratoi, care se pare ca nu a citit cu atentie nici legile privind locuintele ANL din programul pentru tineri, nici contractele incheiate cu ei. "Sa vad legea inca o data, sa ma interesez si eu la Bucuresti. Oricum, va promit eu ca n-o sa-i dam afara", spune primarul din Pascani, care crede ca limita de virsta de 35 de ani pentru locatari este o gluma: "Ce, acolo scrie ca nu poti sa dai unuia care are mai mult de 35 de ani. Dar daca i-ai dat apartamentul la 34 de ani jumate, il dai afara dupa sase luni?", intreaba retoric acesta.
    Ratoi a luat bani degeaba de la oameni
    Marea afacere pe care au reprezentat-o blocurile ANL din Pascani nu a constat doar in acordarea de locuinte dupa criterii vizibil clientelare, in unele cazuri. Ci si in spalarea pe miini a Primariei de datoria pe care o avea fata de unii solicitanti. Tineri care platisera cu citiva ani in urma un avans ca sa cumpere case. Blocul G2A fiind inceput pe baza Ordonantei 19, ce prevedea posibilitatea de a cumpara apartamentele, Primaria a cerut citeva zeci de milioane solicitantilor. In cele din urma, blocul a fost terminat de ANL, multi dintre ei regasindu-se pe lista. Primaria a omis insa sa le spuna ca regimul blocului s-a schimbat, ca acesta este proprietate publica, neputind fi decit inchiriat. "Am avut cerere din 1996 si, in urma cu citiva ani, am dat un avans de 40 de milioane. Cum sa nu pot cumpara apartamentul? Doar esti in stare sa-l impusti pe cel care vine sa te dea afara. Nimeni nu cred ca va ceda", spune Sorin Cojocaru, angajat la "Retrom". Costel Baltag a dat si el zece milioane avans, bani cu care, in urma cu trei, patru ani, in Pascani se putea cumpara cu putin efort o garsoniera. Sigur ca acest avans ii garanteaza cumpararea apartamentului, asa cum Primaria i-a lasat sa creada, acesta a investit in el toate economiile pe care le facuse in ani de zile ca mic patron la o fosta cooperativa de productie, adica aproape 300 de milioane, dupa cum sustine. "Nu vom iesi de aici", spune si acesta. Primarul Ratoi, desi nu are acoperire pentru banii luati, spune ca locatarii mai pot spera. "Daca au platit inainte, parerea mea este ca le-ar putea cumpara. Doar blocul e facut prin Ordonanta 19, cei de la ANL n-au pus decit liftul si au facut sistematizarea", spune Ratoi. Sebastian Peterca, seful Oficiului Teritorial al ANL, sustine insa ca, indiferent de contributia ANL la G2A, Primaria trebuie sa respecte conditiile programului pentru tineri, pe care si l-a asumat atunci cind a cedat blocul spre finalizare. "Noi nu am stiut ca o parte dintre tinerii care au primit apartamente au platit avansuri prin Ordonanta 19. In mod normal, Primaria trebuie sa restituie banii inapoi, la valoarea actualizata, pentru ca aceste apartamente nu pot fi vindute. Ordonanta Guvernului nr. 83 din luna octombrie intareste caracterul de proprietate publica al blocurilor construite prin ANL", spune Sebastian Peterca. (Mirela CORLATAN)

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

      Intrebarea zilei

      Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

      vezi raspunsuri