Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Cei care vor dori sa se debranseze de la CET vor trebui sa plateasca o avere

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    In ultimii ani, CET a pierdut peste 20.000 de clienti. Astfel, din cele 92.000 de apartamente din Iasi, CET mai distribuie caldura pentru aproximativ 70.000. Numai anul trecut, s-au debransat de la caldura in jur de 2.500 de familii. Pentru a stopa debransarea iesenilor sefii societatii au demarat mai multe proiecte de eficientizare a serviciului, dar primele rezultate ar urma sa se simta abia peste citiva ani. Intre timp, iesenilor le va fi din ce in ce mai greu sa renunte la serviciile CET. Daca pina acum debransarea se putea realiza relativ usor si fara prea multe costuri, din acest an iesenii vor trebui sa achite sume enorme. Sefii CET sustin ca astfel, numarul de debransari va scadea foarte mult. "Cred ca vom avea mult mai putine debransari. Sistemul functioneaza in Bucuresti. Acolo, anul trecut din peste 30.000 de cereri, doar 500 s-au mai debransat", a adaugat Ciofu. Noul sistem ce urmeaza a fi implementat plaseaza ieseanul in trei categorii, fiecare cu propriile costuri pentru debransare.
    Costurile variaza in functie de particularitatile blocului
    "O prima categorie este cea a persoanelor care locuiesc in blocuri care nu mai beneficiaza de caldura din cauza datoriilor. Cei care locuiesc in astfel de blocuri si doresc sa se debranseze trebuie sa-si achite toate datoriile la caldura si sa plateasca o taxa de 285.000 lei, pentru eliberarea avizului", a explicat Ciofu.
    Mult mai mult vor trebui sa achite cei care vor sa renunte la serviciile CET si locuiesc intr-un bloc care beneficiaza de agent termic. Astfel, in afara de taxa de 285.000 lei, acestia vor trebui sa achite elaborarea unui proiect de reechilibrare hidraulica si sa suporte implementarea lui. "In Bucuresti, realizarea unui astfel de proiect costa intre 8 si 10 milioane lei, iar aplicarea lui costa cel putin 20 milioane lei, in functie de particularitatile fiecarui bloc in parte", a completat Ciofu. Acesta a mai spus ca iesenii vor trebui sa achite costurile de redimensionare a gigacalorimetrului, precum si reteaua din interiorul blocului. O alta problema cu care se vor confrunta iesenii din aceasta categorie este lipsa unei firme care sa le realizeze proiectul. "Pina acum nu a venit nici o firma sa ceara date pentru un astfel de proiect", a afimat Ciofu. Practic, dupa preturile din Bucuresti un iesean care beneficiaza de caldura va trebui sa achite pentru debransare aproximativ 30 milioane lei.
    "Vor sa tina oamenii la sistemul centralizat"
    O categorie distincta este cea a iesenilor care locuiesc in imobile unde CET a efectuat deja investitii. Acestia vor trebui sa achite o cota parte din lucrarile efectuate de societate. "Fiecare bloc va avea particularitatile lui, in functie de suma cheltuita de noi si de numarul de apartamente racordate la respectivul punct termic unde s-a montat un modul termic", a explicat Ciofu. Acesta a mai spus ca procedura de calcul va fi relativ simpla, investitia CET urmind a fi impartita la numarul de apartamente ce beneficiaza de lucrare. "Si in acest caz, costurile vor fi de ordinul a citeva zeci de milioane lei. De exemplu, am montat un modul termic in Tudor Vladimirescu. Costurile au fost de aproximativ 895 milioane lei, iar modulul deserveste 27 de apartamente", a adaugat Ciofu. Astfel, daca o familie din acest bloc vrea sa se debranseze va trebui sa achite aproximativ 33 milioane lei. "Sint de acord cu taxa doar in cazul in care se monteaza module termice, iar CET furnizeaza un serviciu de calitate. Altfel, nu mi se pare deloc normal. Daca nu este modul termic nu ar trebui sa existe aceste restrictii. Vor sa tina oamenii la sistemul centralizat. Sa-l modernizeze si o sa vada ca oamenii nu vor mai pleca", a declarat Gheorghe Paduraru, seful unei asociatii din Pacurari. (Felix GUZGA)

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri