Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Cine poarta povara sinuciderii elevului Dan Brudaru?

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Cazul lui Dan Brudaru, elevul care s-a sinucis dupa ce a fost acuzat ca a furat telefonul mobil al unei colege de clasa, zguduie inca Liceului Economic nr. 2. Inspectoratul Scolar Judetean i-a convocat in urma cu doua zile pe toti elevii si profesorii din scoala care au fost implicati in acest caz. Conducerea ISJ spune ca este dificil de stabilit responsabilitatea scolii in acest caz. La rindul lor, psihologii cred ca responsabilitatile in acest caz sint complexe si e greu de spus ce l-a impins pe Dan la gestul sinuciderii. Ancheta ISJ aduce insa citeva elemente noi in cazul elevului de la Liceul Economic.
    Imediat ce in scoala s-a aflat ca elevul de 16 ani Dan Brudaru s-a sinucis, ISJ i-a anchetat pe rind pe directorul scolii, diriginta si colegii de clasa ai tinarului, psihologul scolii. "Am vrut sa vedem in ce masura scoala se poate face responsabila de aceasta tragedie, mai ales ca existau suspiciuni ca tinarul ar fi fost amenintat de profesori", a spus Doru Tigau, inspectorul general adjunct. Unul dintre primii interogati joi de ISJ a fost Constantin Carp, colegul lui Dan cu care ar fi furat impreuna telefonul. Acesta, sustine Doru Tigau, le-a spus inspectorilor ca nici un profesor din scoala nu i-a amenintat, pe el si pe Dan, cu exmatricularea sau cu scaderea notei la purtare.
    Cine a furat telefonul?
    "Nu aveau cum sa fie amenintati cu exmatricularea deoarece invatamintul de zece ani e obligatoriu", completeaza adjunctul ISJ, Doru Tigau. In fata inspectorilor scolari, elevul Carp si-a mentinut declaratiile pe care le facuse si la scoala. Acesta sustine ca nu el a furat telefonul de la Roxana Gulian, colega lui si a lui Dan. "Am vazut cum Dan Brudaru a venit dinspre catedra, a profitat de un moment de neatentie al Roxanei si a luat telefonul de pe banca. M-a chemat apoi la baie si m-a intrebat unde sa puna telefonul. Crezind ca totul e o gluma, i-am sugerat sa-l puna pe geam", a declarat in scris Constantin Carp conducerii scolii.
    Varianta acestuia contrazice insa declaratiile lui Dan. "I-am dat un milion de lei lui Carp acum o luna ca sa-mi aduca un telefon de la un prieten. Nu mi-a adus nici banii, nici telefonul. Eu nu stiu nimic de telefonul furat", a sustinut, intr-o declaratie scrisa, tinarul lunea trecuta. Miercuri, pe 5 mai, in ziua in care si-a pus capat zilelor, Dan si-a schimbat declaratiile, venind cu detalii. "Carp a luat telefonul de pe banca. A venit la mine, mi l-a aratat, dupa care l-a pus in mineca si am plecat la baie. A zis ca mi-l da dupa ore. Cind am iesit, mi l-a dat. Dupa aceea mi-a zis ca, daca in declaratie il torn, ma va bate", a povestit Dan Brudaru in declaratia pe care a facut-o profesorilor in ziua mortii sale.
    Nimeni nu a informat psihologul scolii despre conflict
    Chiar daca in marturiile lor dau vina unul pe celalalt, Dan si Constantin s-au abatut de la regulamentul scolar, fapt ce ar fi trebuit sa atraga atentia in primul rind dirigintelui clasei, Olguta Baciu, maistru instructor, si apoi a psihologului scolii, Carmen Tanasa. A fost tratata insa cu superficialitate abaterea disciplinara a celor doi tineri? Putea fi oprit Dan de la sinucidere, daca diriginta sau conducerea scolii l-ar fi trimis la psiholog? "Psihologul scolii lucreaza cu un anumit copil numai la solicitare. In situatii contrare poate fi acuzat de imixtiune in viata privata", spune Maricica Buzescu, coordonatoarea Centrului de Asistenta Psihopedagigica, care a adaugat ca cei mai indreptatiti sa ceara ajutorul psihologului erau fie parintii, fie diriginta clasei. "Poate as fi reusit sa mediez acest conflictinsa pe mine nu m-a anuntat nimeni. Din pacate, nu l-am cunoscut pe Dan. Am aflat doar ca s-a sinucis", a spus Carmen Tanasa, care este psiholog cu jumatate de norma la Liceul Economic nr. 2 de doua luni de zile. In cele opt ore pe saptamina cit se afla la cabinetul de consiliere, psihologul are in subordine peste 1.500 de elevi. Pe linga acestia, se mai ocupa si de elevii Scolii nr. 26, unde este repartizata pe alta jumatate de norma.
    Avea datoria diriginta clasei sa o informeze pe Carmen Tanasa despre incident? "In principiu, orice diriginte care se confrunta cu astfel de situatii, de comun acord cu directorul, are datoria morala sa anunte psihologul. Dar nu este reglementata nicaieri o astfel de obligatie si nu poate fi tras la raspundere daca nu o face", spune Seryl Talpalaru, adjunct al ISJ.
    Nu a gasit Dan sprijin suficient la parinti?
    "Din experienta va pot spune ca sinucigasii comit de obicei fapta in zona apropiata celor pe care vor sa se razbune. In cazul lui Dan Brudaru, acasa. Acesta poate fi un mod de a atrage atentia parintilor, care, poate, nu i-au acordat tot sprijinul de care avea nevoie", este de parere psihologul Maricica Buzescu. Opinia acesteia este intarita si de declaratiile profesorilor, care spun ca tatal lui Dan era destul de dur cu el. "Mi-aduc aminte ca, marti, tatal lui Dan a fost foarte nervos cind a auzit ca baiatul a cumparat cu un milion telefonul de la Carp. «Ce, de unde are el banii? Lasa ca vede el!»", reda directorul cuvintele lui Ion Brudaru, tatal lui Dan. Psihologii considera ca un alt motiv de trauma pentru un copil sensibil si interiorizat ca Dan ar fi putut fi interogatoriul politistilor. "Interogatoriile la Politie sint destul de socante pentru un copil de 16 ani, mai ales ca pina atunci nu avusese nici un fel de abatere scolara sau penala. Anchetele politistilor in cazul minorilor cred ca ar trebui efectuate cu un psiholog de fata", a spus Ermina Sorocianu, psiholog. Sinuciderea lui Dan a lasat o multime de semne de intrebare, inclusiv indoiala ca ar fi furat telefonul. Cum Roxana Gulian nu a depus nici un fel de plingere penala, politistii nu mai pot incepe nici un fel de ancheta pentru a stabili daca vinovat este Dan sau Constantin Carp. (Marinela RATA)

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    Liste electorale

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Linkuri sponsorizate

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri