Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Cine sapa groapa pentru UMF Iasi?

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    La Universitatea de Medicina si Farmacie "Gr.T. Popa" (UMF), bombele se tin lant. Dupa ce, in urma cu doua zile, prof.dr. Vasile Burlui a declarat public ca va candida la functia de rector, ieri o alta veste a facut ocolul institutiei: prof.dr. Carol Stanciu are posibilitatea de a deveni, in premiera, presedinte la UMF Iasi: o gaselnita ce are girul ministrului Alexandru Athanasiu pentru a le da putere rectorilor care nu mai au voie sa candideze. In ceea ce-i priveste pe ceilalti profesori pe care si-i doreste in echipa profesorul Burlui, in cazul in care va ajunge rector, acestia nu se dau in laturi sa faca echipa cu el. Nu pare sa ii incomodeze faptul ca Vasile Burlui are in biografia sa o multime de scandaluri, ca a fost cercetat in numeroase dosare penale, culminind cu cel mai mare scandal din invatamintul romanesc: dosarul diplomelor false.
    Stanciu: "Tin cu amindoi si cu nici unul"
    Rectorul Stanciu ar putea deveni presedinte al UMF, oricit de incredibil ar parea, si sa-si imparta din aceasta pozitie atributiile cu viitorul rector. Functia de presedinte este noua moda in invatamintul romanesc, unde in acest an 29 dintre cei 49 de rectori nu mai au dreptul sa candideze, avind doua mandate, precum Stanciu. Pentru a nu pierde puterea din miini, acestia au propus ministrului sa accepte infiintarea acestei functii printr-o simpla hotarire de senat si introducerea sa in carta. Deoarece nici o lege nu interzice asta, ministrul nu a zis nu. La UMF Iasi, actualul rector sta insa in expectativa, preferind aminarea acestei discutii pina dupa alegeri. Ramine insa de vazut de pe ce pozitie va incepe discutia: de pe cea de simplu profesor, de decan sau de prorector.
    Desi, in ultima perioada, in cercurile medicale se vorbeste intens de un pact pe care l-ar fi facut cu prof.dr. Vasile Burlui, Stanciu dezminte zvonurile, sustinind ca el vrea doar sa ajunga decan. In acest sens, actualul rector pare decis sa refuze si posibila oferta pe care i-ar face-o prof.dr. Cristian Dragomir, in cazul in care ar iesi rector. "Nu tin nici cu unul, nici cu altul. Tin cu amindoi si cu nici unul", a spus diplomatic prof.dr. Carol Stanciu. De ce prefera insa Carol Stanciu functia de decan celei de prorector? In primul rind datorita faptului ca prima ii confera calitatea de ordonator de credite si un control mult mai mare asupra resurselor, fie umane, fie financiare. "Medicina, care implineste acum 125 de ani de la infiintare, reprezinta 75% din UMF. Aici mi-am petrecut intreaga viata", motiveaza prof.dr. Carol Stanciu de ce vrea sa fie decan.
    "Daca are nevoie de serviciile mele, ma ofer"
    Daca Stanciu spune acum ca nu doreste sa fie prorector nici in echipa lui Burlui, nici a altcuiva, prof.dr. Eugen Tircoveanu, si acum prorector al UMF, nu exclude o colaborare cu decanul de la Stomatologie, care l-a nominalizat printre preferati. "Sa ajungem pina atunci", a spus initial Tircoveanu, adaugind: "Daca are nevoie de serviciile mele, ma ofer. Fireste, pentru binele Universitatii".
    Prof.dr. George Pandele, secretarul stiintific de la Medicina si seful Clinicii a VI-a de la Spitalul de Recuperare, un alt nominalizat de Burlui, nu exclude nici el colaborarea. "Sint un om foarte calculat si detasat. Nu ma intereseaza in mod deosebit aceasta competitie", spune prof.dr. George Pandele, adaugind ca, daca totusi va fi ales, nu crede ca va fi dependent de rector. "Nu ma va obliga nimeni sa fac ce nu vreau", spune Pandele, care considera ca Vasile Burlui are rezultate deosebite ca manager. Cel mai categoric de partea lui Burlui in algoritmul alegerilor pentru rectorat este prof.dr. Vasile Costinescu, seful Clinicii ORL de la "Sf. Spiridon", si el nominalizat pentru prorector. Intrebat daca vrea sa faca echipa cu cel anchetat pentru cele 63 de diplome false eliberate cetatenilor italieni, Costinescu a spus: "Ce-are una, si ce-are alta? Stim noi care este adevarul? Or fi fost toti timpiti de l-au achitat", a replicat Costinescu, referindu-se la scoaterea lui Burlui de sub urmarire penala. "Daca este un foarte bun manager, de ce sa nu poata candida? Iar daca va face treaba, ce facem? Il reabilitam sau nu?", incheie Costinescu. (Marius MARGINEANU)

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri