Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Doi chirurgi renumiti sint acuzati ca ar fi luat bani, iar pacienta a murit

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Conducerea Spitalului de Neurochirurgie Iasi a demarat o ancheta interna pentru a lamuri acuzatiile de luare de mita indreptate impotriva a doi renumiti medici neurochirurgi: prof.dr. Nicolae Ianovici si prof. dr. Ioan Poeata. Familia Gherghinei Troeschi, de 46 de ani, din Botosani, operata de anevrism la "Neurochirurgie" si care a decedat ieri-dimineata, acuza cei doi medici ca au primit bani, desi stiau ca femeia are putine sanse de supravietuire. "Inainte de operatie am semnat un acord prin care eram instiintate de riscul existent: prof. Ianovici ne-a spus ca sora mea poate muri inainte sau dupa operatie. Dar, dupa operatie, ne-a spus ca totul e perfect si merge bine. Au operat-o joia trecuta, prof. Ianovici si prof. Poeata si la amindoi le-am dat bani inainte de operatie", spune Elena Hendel, una dintre surorile decedatei. Aceasta sustine ca, cu patru zile inainte de operatie, i-a dat prof. Ianovici patru milioane de lei. "Am vorbit cu el, pe hol, la parter. Banii erau intr-un plic pe care i l-am bagat in buzunar. De fata era si o alta sora de-a mea, Maria Ungureanu, si Marcela Marcu, fiica Gherghinei", mai spune Elena Hendel.
    Maria Ungureanu confirma declaratiile sorei: "Eram si eu de fata cind i-a dat banii profesorului Ianovici. Apoi, dupa operatie, i-am dat 50 de euro prof. Poeata. Pe holul de la etajul I, chiar dupa ce a iesit din sala. La citeva zile dupa operatie, sora mea a intrat in coma. Vineri dimineata a murit", spune Maria Ungureanu. Cele doua surori au precizat ca au cheltuit aproximativ 20 de milioane pentru medicamente si "spagile" date medicilor timp de aproape o luna cit mama sa a stat la "Neurochirurgie". "Nu ne pare rau ca am cheltuit banii. Am vrut sa facem tot posibilul pentru ca sora noastra sa traiasca. Dar, nu trebuiau sa ne dea sperante si nici sa ia banii daca stiau ca e atit de grava situatia. Prof. Poeata ne-a dat banii inapoi, dar prof. Ianovici, nu. In plus, noi credem ca Gherghina nu a fost suficient de bine ingirjita. Nu stiu insa daca putem dovedi lucrul acesta. Dar mi se pare de neiertat sa iei bani de la familia unui bolnav care stii ca va muri", mai spune Elena Hendel.
    Medicii sustin insa ca nu au luat nici un ban de la rudele femeii. "Nu stiu daca am vorbit de doua ori cu familia pacientei. Mie nu mi-au dat nici un ban. Mai mult, li s-a explicat ce riscuri presupune un anevrism si ca sansele de supravietuire nu sint foarte mari. Anevrismul este o malformatie a unui vas de singe. Atunci cind se rupe provoaca hemoragie cerebrala. Operatia, care este o interventie foarte dificila si cu riscuri foarte mari, nu se poate face oricind. Daca pacientul prezinta spasme vasculare, se asteapta si pina la 3 saptamini pina la interventia chirurgicala. Asa s-a intinplat si in cazul acestei paciete. Prezenta spasm vascular si nu a putut fi operata imediat. De asmenea, in cazul unui anevrism, moartea poate aparea atit inainte, cit si dupa operatie. In cazul acestei paciente, operatia a decurs bine, dar dupa interventie a facut tromboza de artera carotida, unul din riscurile majore in cazul unui anevrism. Practic, carotida s-a infundat cu cheaguri de singe atit din cauza anevrismului, cit si din cauza terenului vascular "minat" al pacientei", spune prof. Nicolai Ianovici. Acesta a mai precizat ca "li s-au explicat toate riscurile existentei unui anevrism si ale operatiei. Dar, din cite stiu eu, tot acest scandal a pornit de fapt de la o cearta in familia decedatei: rudele nu s-au inteles de la bani". Si prof. Poeata neaga ca ar fi primit vreun ban de la familia Gherghinei Troeschi. "Mie nu mi-au dat nici un ban si deci nu aveam ce bani sa le dau inapoi. Mai mult, am discutat cu o sora a doamnei inainte de a intra in sala si i-am explicat riscurile ce apar in cazul unui anevrism si a unei interventii chirurgicale de acest gen. Din pacate, pacienta nu a supravietuit, chiar daca noi am facut tot ce se putea", a precizat prof. Poeata. Acesta a adaugat ca, in ceea ce priveste acuzatiile legate de bani, povestea este foarte incilcita. "Conducerea spitalului a demarat cercetari pentru a lamuri lucrurile. Se pare ca rudele nu s-au inteles de la banii primiti din Germania. Insa, cu siguranta, eu nu am primit nici un ban de la ei", a mai precizat prof. Poeata. Familia Gherghinei Troeschi, sustine insa ca nu va renunta la acuzatiile aduse medicilor. "Nici vorba de neintelegeri in familie. Sint vinovati. Si dupa ce o vom inmorminta vom ajunge chiar si la Ministerul Sanatatii sa facem reclamatie pentru a ni se face dreptate. Mi se pare strigator la cer faptul ca ne-au luat banii, desi stiau ca mama nu are sanse", a spus Mariana Marcu, fiica decedatei. (S.R.)

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

    Cosmin PAȘCA

    Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

    Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

    opinii

    Bunici obraznici

    Briscan ZARA

    Bunici obraznici

    Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

    Noi, femeile

    Cristina DANILOV

    Noi, femeile

    O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

    Între artă şi credinţă

    Nichita DANILOV

    Între artă şi credinţă

    Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

    pulspulspuls

    Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

    Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

    Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

    Caricatura zilei

    Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

    Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Linkuri sponsorizate

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri