Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Doi ieseni au primit despagubiri de 2,7 miliarde

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Doi directori de la firma ITELS SA Iasi au devenit miliardari. Ermil Gafencu, director general, si Constantin Ionescu, director economic, au primit in conturi bancare 1,5 miliarde de lei, respectiv 1 miliard de lei. Banii nu reprezinta cistigul de la "6 din 49", ci recunoasterea greselilor facute de statul roman fata de ei. Cei doi directori au stat aproape 11 luni in puscarie pentru acuzatii care
    s-au dovedit a fi nefondate. Ulterior, instanta i-a absolvit de orice vina. Acuzatii s-au transformat in acuzatori si au dat in judecata statul roman. Dupa ani de procese, judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au "masurat" in miliarde suferintele psihice si fizice ale perioadei de detentie conform unui algoritm stiut numai de ei.
    "Ministerul de Finante, prin Directia Judeteana a Finantelor Publice (DJFP) Iasi, a efectuat plata sumelor specificate de instanta in conturile reclamantilor. Conform legislatiei, hotarirea de apel este executorie. Statul roman, prin Ministerul de Finante, s-a supus deciziei judecatorilor. In cazul lui Ermil Gafencu, a fost virata suma de peste 1,6 miliarde de lei, iar in contul lui Constantin Ionescu, suma de peste 1,12 miliarde lei", a sustinut Viorica Buruiana, sefa serviciului "Juridic" din cadrul DJFP Iasi. Sumele respective au fost aprobate de ministrul Mihai Tanasescu in baza deciziilor instantei. Pe data de 26 iunie 2003, Constantin Ionescu, director economic la societatea ITELS, a devenit mai bogat cu peste 1,12 miliarde lei. In septembrie 2003 a urmat alimentarea contului directorului general Ermil Gafencu cu peste 1,6 miliarde lei. "Sumele respective reprezinta daune morale, materiale si cheltuieli de judecata. O situatie aparte o reprezinta cea a fostului director general Eugen Gidei. In cazul lui, ministrul a aprobat plata sumei de 3,107 miliarde lei, dar, pina au venit banii, Curtea Suprema de Justitie a infirmat decizia Curtii de Apel Iasi si a trimis dosarul spre rejudecare, asa ca banii au fost returnati la minister", a mai mentionat jurista Viorica Buruiana.
    "Ministerul de Finante are posibilitatea de a ataca aceasta ultima decizie"
    "Am sa ma duc la crisma cu acesti bani. Nu mai scormoniti in viata mea. Incerc sa uit de acea perioada sumbra", a fost comentariul acid al directorului Ermil Gafencu in legatura cu recunoasterea de catre statul roman a greselilor facute in trecut. Directorul economic Constantin Ionescu nu a putut fi contactat in cursul zilei de ieri.
    "Ministerul de Finante are posibilitatea de a ataca ultima decizie a instantei prin promovarea recursului extraordinar", a explicat Viorica Buruiana. "Nu stiu", a completat ea, "daca aceasta actiune a fost promovata. In cazul in care decizia Curtii Supreme de Justitie, actuala Inalta Curte de Casatie si Justitie, va casa ultima decizie, banii vor trebui returnati Ministerului de Finante". (Nicolae MANOLIU)
    De ce au facut inchisoare directorii de la ITELS
    In 1993, cei trei directori de la ITELS, Ermil Gafencu, Constantin Ionescu si Eugen Gidei, au fost acuzati de fals, uz de fals si bancruta frauduloasa in ceea ce priveste procesul de privatizare a societatii, prin metoda MEBO, respectiv vinzarea actiunilor catre salariati. Cu alte cuvinte, ei erau acuzati ca, la privatizare, ar fi furat din banii societatii pentru a plati actiunile. Procurorii ieseni i-au arestat pe cei trei pentru o perioada de 30 de zile. Instanta a prelungit mandatele pina la aproape 11 luni. Dupa 7 ani de procese, judecatorii de la Curtea de Apel Buzau i-a achitat. Ulterior, cei trei au dat in judecata statul roman. Fiecare a solicitat daune morale de 3 miliarde de lei. Procesul a ajuns la Curtea Suprema de Justitie, actuala Inalta Curte de Casatie si Justitie. Instanta suprema a decis injumatatirea daunelor in cazul Gafencu si plata unui miliard de lei in cazul Ionescu. Dosarul lui Gidei a fost trimis spre rejudecare instantei de fond.

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri