Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Doi profesori ieseni premiati pentru o munca de 25 de ani

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Un sfert de veac de munca titanica depusa de cunoscutii profesori Vasile Arvinte, de la Facultatea de Litere, si Ioan Caprosu, de la Facultatea de Istorie, pentru realizarea unei editii savante a Bibliei, a fost rasplatita recent de Universitatea "Al.I. Cuza" cu un premiu special, de 40 de milioane de lei. Premiul de excelenta pe care l-au primit cei doi profesori nu are precedent, fiind propus de prorectorul cu relatiile internationale Stefan Avadanei: "Cred ca trebuie sa premiem nu doar realizarile unui fochist sau un director de patrimoniu pentru indeplinirea planului. Profesorii Arvinte si Caprosu au muncit peste 25 de ani pentru Biblie, fiind o lucrare fundamentala pe care noi o oferim acum tuturor oaspetilor, incepind cu presedintele si prim-ministrul", spune prof.dr Stefan Avadanei.
    Toata civilizatia romaneasca este prezentata in aceasta Biblie
    Initiativa realizarii acestei editii a Bibliei a avut-o Paul Miron, scriitor de origine romana, seful Seminarului de Romanistica la Universitatea "Albert Ludwig" din Freiburg, Germania. Munca realizata de prof.dr Vasile Arvinte, specialist in istoria sunetelor limbii romane, si de prof.dr Ioan Caprosu, istoric si specialist in paleografie, a constat in transcrierea din chirilica a textului Bibliei editate in 1688 la Bucuresti de domnitorul Munteniei, Serban Cantacuzino. "Textul Bibliei de la 1688 reprezinta traducerea din limba greaca facuta de Niculae Milescu Spataru", spune prof.dr Ioan Caprosu. Inainte de a vedea lumina tiparului, textul tradus de Milescu Spataru a facut insa inconjurul tarilor romane, contributii importante aducind si ierarhii de atunci ai bisericii, printre care si mitropolitul Dosoftei. "Toata civilizatia romaneasca este chintesentiata in aceasta Biblie", spune profesorul Ioan Caprosu.
    Vechiul si Noul Testament vor fi lansate pina la sfirsitul lunii
    Intreprinderea celor doi profesori a reprezentat transcrierea din chirilica a textului tiparit al Bibliei de la 1688, dar si a manuscrisului lui Milescu Spataru si a unei alte traduceri, din slavona, a Cartii Cartilor, pe de o parte, comentarii stiintifice si realizarea unui indice lingvistic, pe de alta parte. De aceea, ei nu ajuns sa termine decit primele cinci carti ale Vechiului Testament, fiecare reprezentind un volum (Geneza, Exodul, Leviticul sau Preotia, Numerii si Deuteronomul sau A doua Lege). Primul volum a aparut in 1988, iar ultimul in 1997, cele cinci cintarind impreuna aproximativ opt kilograme si numarind peste 2000 de pagini. Beneficiind de o finantare din partea Fundatiei "Concept" (Soros), in ultimii patru ani Ioan Caprosu a transcris integral textul Bibliei de la 1688, Vasile Arvinte realizind studiul lingvistic. "Bibilia este o carte foarte complexa, trebuind judecata slova cu slova. Exista cinci cuvinte de al caror sens inca nu sintem siguri", spune profesorul Caprosu. Dupa "Vechiul Testament", care a aparut anul trecut, a iesit recent de sub tipar si "Noul Testament", la Editura Universitatii "Al.I. Cuza", in colectia "Carti fundamentale ale culturii romane", intreaga "Biblie" urmind sa fie lansata pina la sfirsitul acestei luni la Bucuresti. "Orice cultura incepe cu traducerea Bibliei", explica profesorul Arvinte importanta muncii de un sfert de veac. (Mirela CORLATAN)

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri