Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Euro a destramat sute de casnicii

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Toata lumea stie ca "ochii care nu se vad se uita", iar in cazul celor plecati la lucru in strainatate se aplica de minune. Este greu sa pastrezi vie o relatie cind partenerul de viata se afla, literalmente, "peste mari si tari". Cauzele pentru care din ce in ce mai multi romani pleaca peste hotare se invirt in jurul saraciei. Nereusind sa isi mai duca zilele de pe o zi pe alta in Romania ei prefera sa ia calea strainatatii. Cu speranta unor cistiguri substantiale, ei lasa in urma copii, sotul sau sotia. O viata mai buna in Italia, Spania, Germania sau Israel se dovedeste adesea dezastruoasa pentru tot ceea ce au cladit pina atunci. In momentul in care decid sa-si asume riscul de a pleca, majoritatea protagonistilor sunt increzatori ca nimic nu va putea interveni intre ei. Dar timpul isi spune cuvintul, chiar daca o raita in strainatate le umple buzunarele. Adesea cuplurile se reunesc in tara pentru a fi doi straini ceva mai instariti. Cu suficienti bani de a deschide un proces de divort pentru a capata o libertate intilnita la mii de km departare.
    "In 60% din cazuri femeile cer divortul"
    Obligat sa stea in sala de judecata pina cind ii vine rindul, avocatul Liviu Bran a si tras o concluzie. "In proportie de 58-60%, femeile sunt cele care intenteaza divort", a incercat Liviu Bran sa avanseze o cifra. De ce vor iesencele sa renunte la casnicia din tara?
    "Daca in Romania unele femei mai trec cu vederea defectele sotilor, deschiderea catre noi perspective le face sa isi doresca altceva. Confruntate cu soti dificili, violenti sau betivi, ele ajung, chiar si cele de 50 de ani, sa isi spuna "'nu mai pot!'", a dat un raspuns avocata Mariana Mihaescu. Pentru a-si argumenta pozitia, ea ne-a dat un exemplu din cazuistica ei: "O femeie care a plecat in Italia a primit o avere de la o familie de batrini. Acum refuza sa se mai intoarca la sotul ei, un om cu care a indurat destule necazuri. Vrea sa divorteze sa ramina in Italia".
    A intentat divort dupa ce sotul punea banii intr-un cont separat
    Cazurile intilnite pe holurile justitiei arata ca, adesea, cel care pleaca in strainatate este promotorul cererii de divort. "Am un caz in care doi soti au fost de acord ca ea sa plece in Spania pentru o jumatate de an. Dupa trei luni, femeia s-a razgindit insa in privinta intoarcerii. Chiar daca ei au un copil de doi ani, tinara nu a rezistat promisiunii unei vieti mai bune si a cerut divortul", ne-a povestit un avocat. Sint insa si exceptii cind cel ramas in tara nu mai vrea sa auda de cel plecat in strainatate. "Un barbat intors dupa 5 ani din Israel a descoperit cu stupoare ca nevasta sa isi gasise pe altcineva si intentase divort", a mai povestit Mariana Mihaescu. Si avocatul Liviu Bran cunoaste un astfel de caz: "Este vorba de un barbat plecat in Italia de trei ani care trimite anual bani familiei, fara insa sa le permita sa se atinga de ei. Spune ca ii stringe pentru binele familiei, dar sotia il banuieste ca si-ar fi gasit pe altcineva cu care intentioneaza sa cheltuiasca banii. Ea a intentat divort deoarece sotul ei o suna foarte rar, iar de venit acasa nu se pune problema decit o data pe an, cel mult."
    Si preotesele fug din tara
    Divorturi pe motiv de strainatate se intilnesc si la cei de conditii sociale bune. "Am pe rol un caz deosebit prin aceea ca este vorba de familia unui preot. Desi au impreuna o fetita de doi ani jumatate, preoteasa si-a parasit pentru totdeauna caminul pentru o alta persoana pe care a gasit-o in Italia. Copilul a ramas, in urma procesului, in ingrijirea tatalui. Ea a obtinut in instanta dreptul de a-si vizita fiica, dar se pare ca, desi vine destul de des in tara, nu se grabeste sa si-l exercite", este un caz relatat de avocata Tereza Duca. Destramari ale casniciei au loc si cind ambii soti sint plecati in strainatate. Desi teoretic ei sint impreuna, practic ei ajung sa nu se mai inteleaga din cauza banilor. "Cunosc situatia a doi soti care au plecat, ambii cu loc de munca. Au reusit sa se descurce si sa cistige binisor. Problemele s-au ivit in momentul in care nu s-au mai inteles cine si citi bani sa trimita familiei sale. Se pare ca rudele ei au avut pretentii mult prea mari", dezvaluie Liviu Bran.
    S-a recasatorit in Italia si si-a lasat copiii in Iasi
    Cele mai delicate situatii sint cele in care cuplurile au copii. "Sint nenumarate cazurile in care mamele pleaca la munca si isi lasa copiii in grija unor soti viciati. Mai grav este ca, fiind plecate, nu pot sa isi ceara drepturile in fata instantei. In procedura divortului, cel plecat este si cel sacrificat, astfel se ajunge la situatii aberante in care sotii, desi nu o merita, ajung sa cistige casa sau ramin sa ingrijeasca de copii", a constatat Irina Diaconu. Unul din cele mai "complete" cazuri de divort este cel al iesencei Mihaela R. Casatorita, cu doi copii, din cauza lipsurilor financiare ea a plecat pentru trei luni in Italia. Cind s-a intors pentru a-si reinnoi viza, Mihaela a venit si cu gindul de a incepe o noua viata in Italia. "Divortul l-am obtinut in trei saptamini. Apoi m-am casatorit cu un italian care conduce un hotel. Acum nu mai am grija de nimic", si-a spus Mihaela pe scurt istoria matrimoniala. Noul mariaj i-a permis sa-i cumpere mamei ei in Iasi un apartament cu trei camere. Apartament in care au ramas si cei doi copii minori ai ei care au ajuns sa-si vada mama de doua ori pe an. (Geanina JINARU)

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri