Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Faceti lumina in cazul Gheorghita!

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Pentru procurori, cazul Gheorghita nu exista. Dosarul in urma caruia prim-procurorul Parchetului de pe linga Judecatorie a fost scos basma curata poate fi considerat de catre opinia publica ingropat la 20 de metri sub pamint si acoperit cu 20 de tone de beton. Corneliu Gheorghita a facut pe 14 decembrie 2000 un accident rutier soldat cu vatamarea grava a unui om in virsta de 55 de ani. Soferul era atunci procuror la Parchetul de pe linga Tribunal si, poate datorita acestei calitati, nu i s-a recoltat singe pentru alcoolemie decit dupa trei ore si jumatate de la producerea accidentului. Un timp enorm pentru elucidarea celei mai importante intrebari in asemenea anchete (cit de baut era procurorul in momentul cind l-a izbit pe Constantin Leahu), un ragaz de care muritorii de rind, care ajung sa li se ia alcoolemia, nu beneficiaza niciodata. Colegii prim-procurorului au stat si ieri inchisi in birourile de la Parchet, refuzind sa scoata la lumina acest dosar. Pentru ei, cea mai grea intrebare este: ce aveti de ascuns?
    Procurorul a cerut recalcularea alcoolemiei
    Exista, se pare, un as in mineca procurorilor care au facut zid in jurul colegului lor, Corneliu Gheorghita. Daca oficial, nimeni din Parchet nu vrea sa declare nimic, neoficial ne-a parvenit o informatie extrem de interesanta: magistratul a cerut, in timpul anchetei, calcularea retroactiva a alcoolemiei, pe hirtie rezultatul final iesind zero grame la mie in timpul comiterii accidentului.
    Totul s-ar fi bazat pe declaratia lui Gheorghita ca ar fi consumat o cantitate foarte mica de alcool cu citeva minute de ora accidentului, 17.45. Informatia nu este confirmata oficial la aceasta ora, dar pare logica atit timp cit procurorul nici macar n-a avut suspendat carnetul de conducere, or acest lucru nu era posibil decit daca, in final, buletinul alcoolemiei ar fi consemnat cifra zero.
    Manevra nu este noua in bransa celor care comit accidente grave. Au fost nenumarate scandaluri care au pornit de la recalcularea alcoolului in singe, operatiune bazata pe declaratii date pe propria raspundere. Scenariul este urmatorul: cind cineva da cu masina in sant sau calca o persoana si stie ca a baut, poate sustine ca n-a dus paharul la gura decit cu citeva minute inainte de a se urca la volan. Mai are nevoie insa de un bonus din partea politistilor: sa i se recolteze probele biologice foarte tirziu, eventual dupa trei ore si jumatate, cum s-a intimplat in cazul lui Corneliu Gheorghita. Daca i se recolteaza probele la timp, conform procedurii standard, adica in cel mult o ora, recalcularea nu-l mai poate ajuta. Daca este lasat sa se reculeaga pret de citeva ore, metoda functioneaza perfect. Aceasta, deoarece lichidele trec din stomac in singe in aproximativ 15-30 de minute, in functie de gradul de pletitudine a acestui organ, de cit de flamind sau satul este cel care a baut. Daca cineva stie asta, si i se ia foarte tirziu singe, poate sustine ca in momentul accidentului avea alcoolemie zero, pentru ca bautura n-a apucat sa treaca de bariera stomacala.
    O reteta pe care trebuie sa o stie soferii
    Sa luam cazul ipotetic al prim-procurorului Corneliu Gheorghita. Probele de singe i-au fost recoltate dupa trei ore si jumatate, respectiv patru ore si jumatate de la accident. Prima proba a fost 0,40 g la mie, iar a doua de 0,30 g la mie. Gheorghita putea sustine ca la ora 17.45 abia apucase sa bea ceva, si ca alcoolul n-a avut timp sa ajunga in singe. Medicii legisti iau de buna declaratia sa si refac calculul. Rezulta ca pina pe la ora 19.15 (perioada maxima de asimilare este de o ora si jumatate), el s-a aflat in faza de acumulare a alcoolului. Daca la ora 21.15, momentul primei recoltari, rezultatul a fost 0,40, rezulta ca in urma cu o ora, la 20.15, avusese 0,55 g la mie, iar la 19.15, putea avea cel mult 0,70 g la mie. Acesta este punctul maxim de alcoolemie. Mergind retraoctiv pina la ora accidentului, alcoolul din singe scade pina la zero, pentru ca n-apucase sa treaca din stomac. Tragind linia, procurorul putea iesi curat ca lacrima in urma unui calcul, altfel precis, dar care are dezavantajul sa se bazeze pe o declaratie si nu pe o certitudine.
    Pentru muritorii de rind, invatamintele sint urmatoarele: puteti bea oricit, va puteti urca la volan, daca politistii va gasesc baut sutineti ca abia cu citeva minute in urma ati apucat sa beti un singur pahar. Daca sinteti supus recoltarii de probe biologice, cereti aminarea acestora timp de mai multe ore, dind exemplul prim-procurorului Gheorghita. Daca ii convingeti pe politisti, si totusi medicii va gasesc, dupa mai multe ore, alcool in singe, cereti recalcularea, dar care neaparat trebuie sa plece de la declaratia dumneavoastra ca ati baut imediat inainte de a fi prins de politist. Medicii va vor face calculul exact cum va asteptati. Vor lua ora respectiva drept reper, considerind-o alcoolemie zero, vor adauga o ora si jumatate pentru faza de asimilare a alcoolului in singe, momentul devenind alcoolemie maxima, dupa care vor cobori curba in faza de eliminare pina la ora recoltarii singelui. Daca toti soferii ar avea dreptul sa procedeze astfel, nici un conducator auto din Romania n-ar mai avea probleme cu Politia. Totul este sa spuneti ca vreti recalculare asa cum s-a facut la seful Parchetului de pe linga Judecatorie.
    Daca aceasta metoda originala de spalare a rufelor in interiorul Parchetului va fi confirmata oficial, vom avea la Iasi un precedent ce ar putea fi urmat de toti soferii din Iasi, numele lui Corneliu Gheorghita putind fi auzit pe buzele tuturor celor carora li se inverzeste fiola.
    La Parchet nu da nimeni vreo declaratie
    Ieri, prim-procurorul Corneliu Gheorghita n-a putut fi abordat in birou, ci doar in parcarea din fata Parchetului, unde coborise sa ia ceva din masina personala. Intrebat daca a citit articolul din "Monitorul", Gheorghita a facut un gest larg cu miinile si a exclamat: "Minunat!". Interpelat pentru a da citeva explicatii la cele intimplate in seara zilei de 14 decembrie, el ne-a intors spatele, spunind in timp ce se indeparta: "Nu ma priveste acest articol". Nici procurorul general Dorin Buzdugan si nici adjunctii acestuia n-au putut fi contactati, avind alte prioritati in agenda de lucru. "Sint in sedinta. Secretara a dat de inteles ca nu va poate primi astazi, asa ca nu mai insistati", ne-a comunicat subofiterul de la poarta.
    In principiu, prim-procurorul are multe atuuri de partea sa, atunci cind se reia filmul accidentului din acea seara de decembrie. Constantin Leahu traversase printr-o zona interzisa, iar alcoolemia a dovedit ca bause destul de mult, avind 1,15 g la mie. Totusi, ce a urmat dupa accident il incrimineaza pe magistrat. Timp de trei ore si jumatate nu i s-au recoltat probe de singe, o favoare pe care un cetatean obisnuit nu o primeste din partea politistilor. Scuza acestora este ca Parchetul a preluat dosarul inca din seara accidentului, ca procurorii sint responsabili de tot ce s-a intimplat acolo, la Spitalul de Urgente. Daca se aplicau regulamentele valabile pentru toti muritorii de rind, lui Corneliu Gheorghita trebuia sa i se ia singe in prima jumatate de ora de la comiterea accidentului. Rezultatul ar fi fost in afara oricaror indoieli si nimeni n-ar mai fi banuit Parchetul de musamalizare, de o justitie care apasa pe marsarier atunci cind la mijloc sint persoane importante. Tacerea procurorilor, colegii lui Corneliu Gheorghiu, poate fi luata ca un gest de ignorare a contribuabililor de catre niste magistrati ai statului.
    Victima accidentului sta de sase luni cu piciorul in gips
    In schimb, Constantin Leahu, batrinul care a fost in coma trei zile, a scuipat singe timp de doua saptamini si care sta de sase luni cu piciorul in gips, a declarat ieri ca va depune plingere la procurorul general Dorin Buzdugan pentru redeschiderea dosarului. Daca seful Parchetului iesean ii va respinge cererea, va trebui sa se adreseze procurorului general al Romaniei si, in ultima instanta, Judecatoriei iesene, care va fi obligata sa ceara redeschiderea cazului. In acest moment, moralul lui Leahu este la pamint. Tocmai i-au expirat cele 180 de zile de concediu medical la care avea dreptul si nici pensionarea pe caz de boala nu o poate obtine, pentru ca intreprinderea la care a lucrat, "Moldoforest", nu si-a platit datoriile la CASS. "Medicii mi-au spus ca n-au ce-mi face. Sa ma duc la directorul societatii, sa-l rog sa plateasca CAS-ul. Am fost, dar mi-a zis ca n-are bani si sa mai astept". O fiola cu calciu, din zecile pe care trebuie sa le ia Constantin Leahu in cadrul tratamentului, costa 140.000 de lei. In prezent, el si sotia sa traiesc dintr-o pensie de 1,4 milioane de lei, adica exact banii pentru zece fiole.
    (Gabriel GACHI)

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

      Intrebarea zilei

      Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

      vezi raspunsuri