Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Iasul s-ar putea uni cu Neamtul. Munti in judetul Iasi

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Reorganizarea Romaniei, cu modificarea unitatilor administrative, a fost din nou discutata de cabinetul Nastase. Infiintarea unor judete mai mari si mai potente financiar este o mai veche cerinta a Uniunii Europene, care vrea sa primeasca spre aprobare proiecte ce vizeaza unitati mai mari, nu de doar citeva sute de mii de locuitori, cit are un actual judet. Premierul Adrian Nastase a si anuntat, la sfirsitul saptaminii trecute, modificarea structurii administrative a Romaniei. Termenul-limita ar urma sa fie 2007, anul intrarii Romaniei in Uniunea Europeana. "Judetele actuale sint considerate ca avind o populatie prea mica pentru a fi luate in considerare ca regiuni, iar actualele regiuni de dezvoltare nu au infrastructura necesara pentru a fi competitive. Chestiunea reorganizarii va trebui sa fie pregatita la momentul cind Romania va face parte din Uniunea Europeana", a declarat Nastase. Practic, premierul a dat ca sigura aceasta reorganizare.
    Cinci variante pentru Iasi
    In cazul Iasului, presedintele Consiliului Judetean (CJ), Lucian Flaiser, a anuntat existenta a 5 variante de reorganizare. Astfel, Iasul ar putea constitui o regiune de unul singur, fiind un judet mare ca populatie, sau impreuna cu unul din judetele Botosani, Neamt sau Vaslui. O varianta mai putin probabila ar include in aceeasi structura actualele judete Iasi, Botosani si Vaslui. Nici una dintre variante nu a fost batuta in cuie. "Subiectul noii organizari administrative este prea important pentru a fi tratat cu usurinta. Ma gindesc chiar la o dezbatere publica, pentru a vedea si care este optiunea iesenilor", a precizat Flaiser. Reorganizarea administrativa ar insemna concentrarea intr-o singura mina a zeci de milioane de euro din fondurile structurale alocate de UE pentru dezvoltarea noilor membri. In calitate de capitala a unei viitoare regiuni, Iasul ar avea in miini piinea si cutitul cheltuirii acestor bani. Iasul ar putea decide unde si cum se vor cheltui banii. La fel de bine insa, Iasul s-ar putea transforma intr-un acoperis pe care ar ploua cu aur, banii scurgindu-se insa spre judetele vecine, fara ca iesenii sa cistige nimic. Presedintele CJ a lasat sa se inteleaga ca o structura formata din judetele Iasi si Neamt, cu capitala la Iasi, ar fi cea mai benefica. "Pentru judetul Neamt, unirea cu Iasi ar fi cea mai buna varianta. Exista legaturi directe, iar Iasul are un mediu universitar foarte puternic", a declarat Adrian Carabet, vicepresedinte al Consiliului Judetean Neamt.
    Botosaniul si Vasluiul ar inghiti banii pentru infrastructura
    Banii UE urmeaza sa fie alocati pentru imbunatatirea infrastructurii, pentru protectie sociala, dar si pentru dezvoltarea mediului economic din viitoarele regiuni. Drumuri, alimentari cu apa sau gaz, reconversie profesionala sint doar citeva tipuri de investitii pentru care UE isi deschide larg usile vistieriei. In ultimii ani, Iasul a absorbit aproape 5.200 de miliarde lei in fonduri nerambursabile pentru astfel de investitii. Infrastructura Iasului, fara a se apropia de cea a UE, este de departe superioara judetelor vecine. Din cei 343 de kilometri de drumuri nationale de pe raza judetului Iasi, 92% au fost modernizati, procentaj depasit doar de cel atins in judetul Neamt (97%). In Vaslui, doar 87% din drumurile nationale pot face fata unui trafic intens, iar in Botosani, procentajul este inca mai mic, respectiv 78%. Practic, este foarte clar ca, daca Iasul se va lipi cu Botosaniul sau cu Vasluiul, banii vor trebui dirijati spre aceste zone, datorita dezvoltarii inferioare. Alimentarea cu gaz metan a localitatilor din mediul rural este un alt capitol la care Iasul nu ar avea decit de pierdut in favoarea Botosaniului sau Vasluiului.
    Turismul, cartea cistigatoare a tandemului Iasi - Neamt
    Impreuna cu Neamtul, Iasul ar constitui un tandem redutabil in ce priveste turismul. Aproape jumatate dintre turistii care viziteaza Moldova se opresc intr-unul din cele doua judete. Botosaniul si Vasluiul aproape ca nu exista pe harta turistica a zonei, impreuna primind in 2001 doar 61.000 de turisti, adica jumatate din citi a primit Neamtul si doua treimi din citi au ajuns la Iasi. Aeroportul iesean, cu viitoarea zona cargo, ar constitui principalul motor al dezvoltarii viitoarei regiuni. Legatura cu restul tarii ar fi asigurata direct prin intermediul culoarului european care traverseaza judetul Neamt. Fondurile primite din partea Uniuni Europene ar fi impartite aproximativ egal intre Iasi si Neamt, spre deosebire de varianta Vaslui sau Botosani, in care Iasul ar beneficia de doar o treime din bugetul regiunii.
    Neamtul ar putea fi lipit si de un judet din Ardeal
    Infiintarea unei regiuni Iasi - Neamt ar putea fi insa blocata in cazul in care Guvernul ar decide sa sparga blocul maghiar din estul Transilvaniei. Simbata trecuta s-a constituit la Odorheiu Secuiesc asa-numitul Consiliu National al Maghiarilor din Ardeal. Scopul declarat al acestei formatiuni este obtinerea autonomiei teritoriale si culturale a celor trei judete cu populatie majoritar maghiara si secuiasca: Harghita, Covasna si Mures. "Se doreste infaptuirea, conform normelor constitutionale si europene, a unui sistem de autonomie, care include acele teritorii traditionale de autonomie secuiasca, organizate pe sistemul scaunelor, care au existat de secole", a explicat episcolul Laszlo Tokes, presedintele de onoare al CNMA. Viitoarea structura administrativa maghiara ar corespunde aproximativ limitelor fostei Regiuni Autonome Maghiare, existenta pina in 1968. Pentru a contracara aceasta intentie, Guvernul ar putea decide alipirea fiecarui judet maghiar la alta regiune, cu populatie majoritar romaneasca. In acest scenariu, Neamtul ar putea face parte din aceeasi regiune cu Harghita, iar Iasul ar fi condamnat sa devina sursa de bani pentru Vaslui sau Botosani. (Alex ZANOAGA)

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri