Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Informatorii Politiei

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Cine sint informatorii
    Informatorii pot fi impartiti in doua categorii. Unii care sint certati cu legea si pot fi strinsi usor cu usa pentru a da relatii si altii care, prin natura serviciului sau prin felul lor de a fi, furnizeaza informatii de bunavoie. Din prima categorie fac parte traficantii de tigari, de valuta, prostituatele, proxenetii, micii comercianti la negru. Ei sint folositi cel mai adesea de politisti. " Traiesc in mediul infractorilor, fac afaceri cu ei, cunosc multe nume, adrese de unde se aprovizioneaza cu marfa etc. Prin ei, tinem fenomenul infractional sub observatie si actionam cind se impune ", a aratat un politist de ce sint utile "cirtitele". Din a doua categorie fac parte informatorii involuntari. " In general, vecinii si pensionarii fac parte din categoria celor mai buni informatori pentru ca sint foarte curiosi" , a precizat un ofiter din cadrul Serviciului Judiciar al Inspectoratului Judetean de Politie.
    Au disparut cuvintele " nu stiu "
    Constituirea bazei de "ciripitori", decurge mai mult sau mai putin usor. Nici un traficant nu vine de bunavoie la politist pentru a-si oferi serviciile. In schimb, o scurta razie printre traficanti sau prostituate se lasa intotdeauna cu nasterea vreunui informator. " Dupa ce am avut o interventie printre valutisti, i-am dus la o sectie de Politie, iar unul dintre ei m-a luat la misto. Ca atare i-am aplicat o corectie strict necesara si de atunci ma saluta de fiecare data cind ma vede. Mai mult, din vocabularul lui au disparut cuvintele «nu stiu», atunci cind ii cer o informatie. Si uite asa am devenit prieteni, intre ghilimele" , a povestit un ofiter din cadrul Departamentului de Interventie Rapida al Politiei (DIR).
    Prostituatele sint cele mai guralive
    O alta modalitate de racolare a informatorilor este prin metoda santajului. Este de ajuns o descindere a politistilor prin mediile interlope si retinerea citorva persoane. Apoi urmeaza perioada de negociere, care intotdeauna se termina cu dorinta anchetatorului. Cum? Simplu. Micul traficant este pus sa aleaga intre a-si desfasura activitatea in continuare si sa devina informator sau poate sa-si tina gura legata, dar atunci poate spune adio "carierei". In fata acestei oferte, traficantului nu-i ramine decit sa se opreasca la prima varianta. Prostituatele sint mai slobode la gura. "Le prinzi o data, le prinzi a doua oara si dupa aceea incepi sa le cunosti. In timp ce le audiezi le mai intrebi de o persoana, de alta, dupa care, unele dintre ele vin singure la tine sa-ti spuna ce au mai auzit de la clienti, si nu numai" , spune un ofiter de la DIR.
    Traficantii din Nicolina stiu cite in luna si in stele
    O alta categorie de persoane care au grija de urechile politistilor sint vinzatorii de tigari fara timbru. "Daca ii intrebi ceva pe cei de la Piata Nicolina este imposibil sa nu stie. Ei sint primii care ne dau amanunte despre orice problema care apare in zona lor. Prefer sa stea acolo sa-si vinda tigarile decit sa dea in cap oamenilor pe strada si, in acelasi timp, ne sint si noua oarecum utili", a spus un ofiter cum isi protejeaza "sursele ". Totusi traficantii de tigari nu sint lasati de capul lor. " Este adevarat ca din cind in cind mai primesc si ei cite o amenda. Li se mai confisca si citeva pachete de tigari care sint gasite asupra lor, pentru ca sa-i mai stimulam in asa-zisa noastra activitate de colaborare ", a mai precizat ofiterul DIR.
    Metoda capcanelor psihologice
    Cind au nevoie de informatii, politistii mai aplica o metoda prin care orice persoana poate fi transformata involuntar, oricind, intr-un informator. De exemplu, politistii au de rezolvat un furt, in care nu a fost identificat autorul, dar s-a gasit o haina la locul faptei. Atunci ce face politistul. Cheama la sediu rudele suspectilor. Rind pe rind le arata haina si le zice: " Doamna, am gasit haina asta la locul unui grav accident de circulatie, dar nu putem sa identificam victima, care este la spital. La care maica-sa sau nevasta-sa incep sa plinga si ne spun: «Este a fiului (sotului) meu». Atunci hotul e-al nostru" , a explicat un ofiter de la Biroul Judiciar al Politiei Municipiului cum functioneaza capcanele psihologice.
    Nu orice informatie este buna
    Sub acoperirea anonimatului, citiva politisti au acceptat sa dezvaluie anumite aspecte legate de relatia lor cu informatorii. Colaborarea iese la suprafata cind oamenii legii au obligatia de a aduce de pe teren date si probe cu privire la comiterea unei infractiuni. Pe teren, in afara de cei implicati direct in cauza, o contributie esentiala o au informatorii tocmai pentru ca, de exemplu, obiectele disparute in urma unui furt se vind printre ei. Dar nu orice informatie primita de la ei este vandabila. Adica nu este luat de bun tot ce se spune. Politistii verifica mai intii informatiile si numai cele care se leaga direct de caz sint luate in calcul.
    Crima rezolvata cu ajutorul informatorilor
    De exemplu, cazul lui Neculai Burlacu , ucis in urma cu cinci ani in Birnova, a fost rezolvat dupa ani de cercetari deoarece, din sutele de informatii aduse de informatori, numai citeva au fost de un real folos. Politistii avea deja citeva date cu privire la prezumtivul asasin, dar nu puteau sa inchida cercul acuzatiilor pentru a finaliza dosarul. Abia cind au fost selectate informatiile directe despre suspectii luati deja in vizor, politistii au avut pe cine sa aresteze. " A durat, ce-i drept, foarte mult, pentru ca toate informatiile primite au trebuit verificate in mod amanuntit. In final, acestea au contribuit la rezolvarea crimei" , a zis maior Daniela Onutu.
    "Imediat mi s-au aprins «beculetele»"
    Verificarea informatiilor este un alt capitol al relatiei politist-informator. Desi anchetatorii fac rost zilnic de date "secrete", prin telefon, la birou sau pe teren, numai o parte dintre acestea se termina cu identificarea unei noi persoane certate cu legea. Foarte usor o informatie "grasa" se termina intr-un "fisiit". " Odata a venit la mine un elev si mi-a spus ca un coleg de-al lui vinde droguri in curtea scolii. Imediat mi s-au aprins «beculetele». Am facut rost de ceva bani si i-am spus ziua si ora la care trebuie sa incerce si el sa cumpere. Din start, am considerat informatia foarte utila, in speranta ca vom reusi sa-l inhatam pe traficant ", a povestit un ofiter cit de entuziasmat a fost la inceput la auzul vestii.
    Filaj cu un copil
    " In ziua stabilita am organizat cu discretie filajul si am pus copilul la treaba. Ne intrebam daca "traficantul" despre care se vorbea va aparea sau nu. Nu a trecut foarte mult timp si l-am vazut pe "omuletul" nostru cum intra in discutii cu un alt elev mai mare. Am asteptat pina cind acesta a scos din buzunar "marfa" pentru a o vinde clientului. Atunci am intrat in actiune ", a continuat ofiterul care se mai gindea atunci ca va prinde un "peste gras". " «Traficantul», probabil indrumat de alte persoane, tinea o punguta cu un praf alb-galbui cu doua degete in afara buzunarului. In momentul in care am sarit pe el, acesta a scapat punguta jos, mina fiindu-i deja in buzunar. Inteligenta miscare, numai ca tinarul a omis faptul ca i-au ramas amprentele pe punguta. L-am ridicat si l-am condus la sediul Politiei pentru declansarea anchetei" . Pina aici, ofiterul inca mai credea ca va da lovitura.
    Droguri cu distonocalm
    " Surpriza a fost atunci cind am testat praful cu trusa antidrog. In punguta se afla distonocalm pisat in amestec cu o planta, care ulterior am aflat ca era frunza de tei. "Traficantul" nostru era de fapt un mic escroc pe care l-am predat parintilor, care si-au pus miinile in cap cind au auzit cu ce se ocupa copilul lor ", a incheiat ofiterul de la Centrul Zonal de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog Iasi.
    "Ciripitorii" se pun ca martori
    Pe linga rolul de a furniza informatii, "ciripitorii" mai sint folositi ca martori. Adesea, politistii s-au plins ca in probarea unor fapte infractionale, cum ar fi furturile, tilhariile, prostitutia, cel mai greu era sa-i convinga pe oamenii care au vazut totul sa semneze procesele-verbale ca martori. Acestia, de frica mai ales, nu voiau nici in ruptul capului sa fie folositi ca martori in cercetari sau in fata instantei. Atunci, politistii recurgeau la o stratagema. Cind faceau actiuni pentru prinderea in flagrant a traficantilor, a prostituatelor sau a hotilor de buzunare, politistii isi chemau informatorii. Acestia asistau la spectacol si, in final, semnau ca martori.
    Nu exista cadru legal de recompensare al informatorilor
    Cei mai multi politisti au afirmat ca cei care furnizeaza o informatie valabila ar trebui platiti pentru "serviciul" adus. Dar nu exista nici un cadru legal care sa reglementeze recompensarea financiara a celor care, vrind-nevrind, ajuta politia. Bineinteles, se poate vorbi de spiritul civic, dar este putin probabil ca o pensionara sa se invirta printre vinzatorii ilegali de tigari sau printre "fetite". Informatorii sint unici tocmai prin mediul in care se invirt. Si, tocmai pentru ca numai ei detin anumite informatii, devin mai guralivi cind li se intind bani. "A u fost situatii cind am scos bani din buzunar pentru a plati o informatie importanta. Dar nu pot face acest lucru de fiecare data pentru ca nu imi vin bani in plus la salariu. Ar trebui gasita totusi o modalitate de a-i stimula financiar pe informatori" , isi doreste un politist.
    "Am scos bani din buzunar ca sa-i platesc"
    Unii politisti ne-au declarat ca, pentru a face un dosar cit mai complet, au fost nevoiti sa bage deseori mina in buzunarul propriu. " Personal, de foarte multe ori am scos bani din buzunar si am platit informatia. Uneori am avut senzatia ca am aruncat banii in vint, iar alteori plata facuta a fost cu folos. Un exemplu de actualitate ar fi modul in care, de curind, s-a declansat o ampla ancheta pe linia anti-coruptiei, in care mai multe persoane sint suspecte de a fi practicat trafic de armament si spionaj. Aici s-au cheltuit foarte multi bani pentru a obtine informatiile necesare, care au stat la baza declansarii acestei ample anchete ", a spus un ofiter de la departamentul economic al politiei.
    " Mai inchidem ochii"
    Altii au gasit insa o alta modalitate, mai simpla, de a-i recompensa pe cei care ii ajuta. " Este clar ca noi nu le dam bani pentru ca n-avem. In schimb, mai trecem cu vederea anumite aspecte legate de acestia. Daca unul dintre ei face o belea mai mare este clar ca nu se mai tine cont de informatiile pe care ni le-ar putea da si raspunde in fata legii ca oricare alt infractor" , s-a aratat dur un politist. "Daca ar fi sa ne gindim la infractiunile economice, de pilda, persoana care vine si spune ca s-a dat un tun de citeva miliarde de lei, ar trebui platita cu un procent din aceasta suma, daca in final se dovedeste ca informatia este sigura ", a fost propusa o alta varianta de recompensare a celor care dau cu gura.
    Exista vreo politie fara informatori?
    Deci, in lipsa unui cadru legal, care sa oficializeze relatia politist-informator, oamenii legii nu au la baza decit doua modalitati de a-si intretine "sursele": cu bani din buzunar sau cu inchiderea ochilor din cind in cind. Cei mai importanti sint informatorii "vechi". "Odata ce pierzi unul bun, cu experienta, este destul de greu sa-i gasesti un inlocuitor pe masura", a spus un politist. In concluzie se poate spune despre informatori ca acestia sint "antenele" politistilor. Sau ca politistul fara informatori este ca pescarul fara pluta dus la pescuit. Exista vreo politie din lume care sa nu lucreze cu informatori? Seful IPJ, lt. col. Stefan Alexa, a raspuns printr-un " nu" raspicat. Fara "ciripitori", oamenii legii s-ar zbate ca pestele pe uscat.
    "Ciripitorii" dispar cind au loc razii
    " Eu ma ocup cu schimbul valutar. Am nevasta si doi copii, si din asta traiesc. Decit sa fur pentru a-mi hrani familia, mai bine schimb dolari. Mai primesc cite o amenda, imi mai confisca politistii banii, dar in final «ma scot». Ma am bine cu baietii de aicea ", s-a prezentat un informator a carui porecla sustine ca este "Grasu ". Mic de statura, cu ten negricios, "Grasu" a acceptat sa stea de vorba cu noi pe bancuta din fata Inspectoratului de Politie Judetean. A refuzat sa divulge care au fost discutiile purtate cu politistii de " contact" . In schimb, a fost de acord sa ne spuna cum a ajuns informator. "Odata a venit la mine un politist pe care il cunosteam, nu pot sa-i dau numele, si mi-a spus ca daca mi se pare ceva suspect la vreunul care schimba bani la mine sa-i dau imediat un telefon pe mobil" , a povestit "Grasu" care a fost prima sarcina pe care a primit-o. Pentru a fi stimulat in activitate, lui "Grasu" i s-a promis ca " voi fi «sarit» atunci cind se fac razii". " Nu a trecut nici o saptamina de cind mi s-a facut aceasta oferta si a aparut un tip destul de bine imbracat care m-a intrebat daca nu am sa-i schimb lei. Vrea sa cumpere o mie de dolari, asa ca am apelat si la colegi pentru ca eu nu aveam intreaga suma la mine. In timpul tranzactiei, am intrat in vorba cu el si mi-a zis ca are o toneta si a gasit un moldovean care ii aduce tigari fara timbru cu plata la livrare. El era bucuros ca a facut rost de bani, iar eu eram fericit ca mi-am scos cistigul pe aproape trei-patru zile. Imediat dupa aceea mi-am adus aminte de politist. Am mers la un telefon public si l-am sunat. Mi-a spus ca trebuie sa ne intilnim sa bem o cafea impreuna pentru ca sa-i povestesc mai in amanunt despre persoana care a schimbat banii la mine. Ne-am intilnit si i-am spus toata povestea ", a zis, pe scurt, "Grasu". Informatia "buna" a fost ca un tonetar se ocupa cu vinzarea de tigari netimbrate. "Grasu" sta cu teama sa nu fie " dibuit " de colegi pentru ca si-ar pierde "piinea". " Daca este numai sa fiu batut, nu-i bai. A doua zi, chiar cu ochii vineti, tot pot sa vind dolari. Dar daca nu mai sint primit nicaieri in teritoriu, nu mai pot sa fac rost de bani", a aratat Grasu in ce consta frica sa fie "desconspira t". A zis ca politistii nu l-au platit niciodata pentru informatiile aduse. In schimb, cind erau razii, avea totdeauna timp sa dispara cu valuta in buzunar. Totusi, pentru a nu da de banuit celorlalti traficanti, "Grasu" se mai lasa prins, dar avea grija mereu sa aiba putini bani asupra lui. Intrebat daca mai stie si alti "informatori", "Grasu" a dat din mina si a zimbit cu subinteles: "Daca as sti de altii inseamna ca si altii ar sti de mine" .

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri