Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

La slujba de ieri, Catedrala Mitropoliei a fost teritoriu interzis pentru pelerinii de rind

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Inca de la primele ore ale diminetii, zona din jurul Mitropoliei era intesata de oameni. Ieseni si pelerini, toti asteptau oficierea slujbei de hramul Sf. Parascheva. Interiorul Catedralei a fost insa interzis iesenilor de rind, pelerinilor sau chiar preotilor si maicutelor venite din alte localitati. "Nu se mai poate intra pentru ca nu mai este loc", a explicat unul dintre preotii care erau implicati in organizarea evenimentului. In acest timp, in interior, spatiul era pe jumatate gol, acolo aflindu-se doar persoanele care au primit invitatii. Practic, jumatate din Mitropolie era goala, iar cealalta jumatate era ocupata de scaunele oficialitatilor. Procesiunea a inceput in jurul orei 9, cind un sobor de preoti a iesit din Catedrala si s-a indreptat spre Palatul Mitropolitan. De acolo, soborul s-a indreptat spre locul unde sint expuse Sfintele moaste si fragmentul din Sfinta Cruce dupa care slujba a continuat in interiorul Mitropoliei. In total cortegiul preotesc numara aproximativ 50 de persoane.
    Pelerini din Bulgaria, Serbia, Norvegia, Albania, Estonia, Rusia si SUA
    Alaturi de reprezentanti ai Bisericii Ortodoxe Romane, slujba a fost oficiata si de mai multi lideri ai altor comunitati ortodoxe, Inalt Prea Sfintitul Ghenadios - Mitropolit de Sasima si reprezentantul Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol, Inalt Prea Sfintitul Ambrozios - Mitropolit de Neapoli si Samaria (Patriarhiei Ierusalimului), Inalt Prea Sfintitul Aristarchos - Mitropolit de Constantinis (Patriarhia Ierusalimului), Inalt Prea Sfintitul Panteleimon - Mitropolit de Veria, Nausa si Kampania (Biserica Ortodoxa a Greciei), Inalt Prea Sfintitul Cristofor - Arhiepiscop de Praga (Biserica Ortodoxa a Cehiei si Slovaciei). "Alaturi de noi au mai fost si reprezentanti ai Bisericii Evangheliste Luterane din Suedia, SUA, Norvegia si reprezentanti ai Bisericii Catolice, printre care PS Petre Gherghel Episcop Romano-Catolic de Iasi. In acest an au sosit si foarte multi pelerini din afara tarii, din Bulgaria, Serbia, Norvegia, Albania, Estonia, Rusia si SUA", a afirmat IPS Daniel.
    "M-am rugat si pentru finalizarea proiectelor promise in campania electorala"
    In timpul ceremoniei religioase, oaspetii au fost asezati "strategic". Pe primele rinduri din fata altarului au stat delegatiile PSD, primarul Gheorghe Nichita, Valer Dorneanu, ministrul Razvan Theodorescu, senatorul Ion Solcanu, secretarul de stat Gabriela Coman, prefectul Spiridon Cretu si familia princiara, in stinga, in timp ce oficialii PRM au fost asezati perpendicular pe altar in fata familiei Sturdza. La un moment dat, si-a facut aparitia si Neculai Apostol, fost prefect si actual candidat la Senat, pe listele PSD. La incheierea slujbei religioase, IPS Daniel i-a oferit mitropolitului de Veria cadouri simbolice, legate de hramul Sf. Parascheva si de celebrarea anului Stefan cel Mare. "Prea Fericitul Parinte Teoctist nu a reusit sa ajunga la Iasi, pentru ca pregateste sosirea Patriarhului de Constantinopol", a explicat IPS Daniel. Dupa patru ore, cit a durat ceremonia, oficialii au trecut pe rind si s-au inchinat la moastele Sf. Parascheva si la Sfinta Cruce. "M-am rugat pentru familia mea, pentru familia mai mare care este Iasul si pentru finalizarea proiectelor promise in campania electorala", a declarat primarul Gheorghe Nichita. Candidatul la presedentie, Corneliu Vadim Tudor, a parasit Iasul imediat dupa ceremonia de la Mitropolie.
    Oalele cu sarmale au fost inconjurate
    Primaria a impartit ieri pelerinilor, la cantina de ajutor social, 40.000 de sarmale. Pentru a evita aglomeratia din anii trecuti, Primaria a organizat masa pelerinilor aproape militareste. "Se intra pe-aici, pelerinii sint condusi pina la mese si se insira de-a lungul lor. Isi ia fiecare portia si trece in dreapta. Dupa ce termina, ies pe partea aia", a explicat viceprimarul Constantin Neculau. Pelerinii insirati de-a lungul strazii Sf.Andrei au primit bonuri in schimbul carora urmau sa primeasca cite 6 sarmale, un colac, un mar si un pahar de bere sau vin. In preajma cantinei de ajutor social au fost mobilizati citeva zeci de gardieni publici dispusi in cercuri concentrice in jurul oalelor cu sarmale. Un grup de gardieni incerca sa tina in friu multimea de pelerini. Alti doi, bine legati, asezati in fata portii, triau pelerinii, lasindu-i sa intre in curte doar in grupuri de cite 20. Odata intrati in curte, pelerinii erau preluati de alti gardieni si condusi pina la oalele cu sarmale. La 4-5 minute, in curte era lasat sa intre un nou grup de pelerini. "De cind astept mincarea, nu mai pot de sete", a comentat un batrinel asezat la coada.
    La aproape jumatate de ora de la inceputul mesei, la cantina si-au facut aparitia primarul Gheorghe Nichita, senatorul Ion Solcanu, ministrul Culturii, Razvan Theodorescu, si presedintele Camerei Deputatilor, Valer Dorneanu. Amestecati printre pelerini, acestia si-au luat si ei cite o portie de sarmale. "Este impresionanta prezenta pelerinilor in Iasi de Sfinta Parascheva. Cred ca este una din cele mai reusite sarbatori din punct de vedere al organizarii", a comentat Solcanu intre doua imbucaturi. (F. GUZGA, A. ZANOAGA)
    Hotii i-au furat unui pelerin insulina
    Venita sa se inchine la racla Sfintei Cuvioase Parascheva, o femeie din Birlad a ajuns la spital dupa ce un hot i-a furat bagajul. Supararea mare a Veronicai C., in virsta de 58 de ani, nu a fost numai pentru banii de drum si actele de identitate, cit mai ales pentru dozele de insulina pe care le avea asupra ei, femeia fiind bolnava de diabet. Ea a rezistat cit a rezistat fara medicament, insa a fost nevoita pina la urma sa apeleze la serviciile medicale de la Spitalul "Sf. Spiridon". "Fiind insulino-dependenta, trebuie sa-si faca medicamentul de doua ori pe zi. Ea isi facea injectiile dimineata si seara. A fost adusa in criza diabetica, cu glicemie mare. Am reusit sa o stabilizam si a primit insulina de la spital ca sa-si faca doza de care are nevoie", a spus dr. Diana Cimpoesu, medic coordonator la Unitatea de Primire Urgente de la Spitalul "Sf. Spiridon". Dupa ce a fost pusa pe picioare, femeia s-a inapoiat totusi la Mitropolie pentru a multumi ajutorului primit. (C.M.)
    Doar in cinci scoli din judet s-au facut ieri ore
    Cinci scoli din judet nu au avut ieri liber de Sarbatorile Iasului. Elevii si profesorii de la Mogosesti-Siret, Stolniceni-Prajescu, Mircesti, Andrieseni si Rachiteni au invatat ieri dupa program normal. Directorii acestor unitati au decis sa faca ore, cu toate ca Inspectoratul Scolar Judetean a permis ca 14 octombrie sa fie zi libera in toate scolile. In judet insa, directorii aveau libertatea de a decide daca dau sau nu liber elevilor. (M.R.)
    Trei oameni au "cazut" din cer
    In jurul orei 14, iesenii aflati pe esplanada Teatrului National au putut observa demonstratia de parasutism realizata de Aeroclubul Romaniei. Actiunea parasutistilor a durat foarte putin, din cer "cazind" doar trei persoane. Cu toate ca la inceput parasutistii dadeau de inteles ca nu stiu exact unde sa aterizeze, pina la final, toti au ajuns cu bine pe esplanada. "Ce viteza au! Ai vazut, a trecut chiar pe linga copac. Am crezut ca intra in copac", spuneau oamenii. Foarte multi ieseni au fost interesati de acrobatiile aeriene, parcul din fata Mitropoliei fiind plin. Singurul regret al celor prezenti a fost ca toata parada a durat foarte putin. "Doar atit. S-a terminat foarte repede", discutau iesenii prezenti. (F.G.)

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

    Cosmin PAȘCA

    Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

    Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

    opinii

    Bunici obraznici

    Briscan ZARA

    Bunici obraznici

    Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

    Noi, femeile

    Cristina DANILOV

    Noi, femeile

    O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

    Între artă şi credinţă

    Nichita DANILOV

    Între artă şi credinţă

    Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

    pulspulspuls

    Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

    Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

    Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

    Caricatura zilei

    Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

    Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Linkuri sponsorizate

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri