Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Lista subventiilor pe care le pot primi producatorii agricoli

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Un sac de ingrasamint pentru jumatate de hectar
    Incepind din acest an, taranii care au pina la 2,5 hectare de teren vor primi gratuit cite un sac de 50 kg ingrasamint, in valoare de 410.000 de lei, pentru fiecare jumatate de hectar. Nu beneficiaza de aceasta subventie membrii asociatiilor agricole si arendasii, ci doar producatorii agricoli care isi lucreaza singuri terenul. Acestia trebuie sa mearga la primaria din localitatea de resedinta si sa depuna o cerere prin care solicita acordarea ingrasamintului aferent suprafetei pe care o detin. Dupa verificarea datelor din registrul agricol, comisia care fiinteaza la fiecare primarie va intocmi un tabel cu toti solicitantii si il va trimite la Directia Agricola Judeteana. Aceasta institutie va centraliza datele din judet si va inainta ministerului de resort dosarul cu persoanele care beneficiaza de prevederile actului normativ.
    Societatea care va livra sacii cu ingrasamint pentru judetul Iasi este "Sofert" SA Bacau. "Sintem in negocieri cu cei de la «Sofert» pentru infiintarea a cel putin 4 centre de distributie a ingrasamintelor in judet. Fiecare taran va putea sa mearga la cel mai apropiat centru sa-si ridice cantitatea de ingrasamint. Cei care nu se pot deplasa au posibilitatea sa delege alta persoana pentru a le aduce sacii cu ingrasamint", a sustinut Neculai Olaru, directorul adjunct de la Directia Agricola Iasi. Din datele primite pina in prezent din judet, peste 17.000 de hectare vor fi fertilizate in acest an cu ingrasaminte gratuite, valoarea subventiei data de stat pentru Iasi fiind de aproape 14 miliarde lei. Cererile pentru acordarea ingrasamintelor se primesc pina pe data de 25 aprilie.
    Subventii pentru griu, porumb, cartofi, legume, fructe sau struguri
    Subventiile la produsele agricole, acordate in anul 2002, sint valabile si pentru acest an. Cei care au cultivat si vindut anul trecut griu, porumb, floarea soarelui, cartofi, soia, legume, fructe sau struguri primesc de la stat subventii a caror valoare variaza intre 118.000 lei/tona si 400.000 lei/tona, in functie de produs. Pentru aceasta, fiecare producator agricol trebuie sa se prezinte la primaria din localitatea de resedinta pentru a li se elibera o adeverinta din care sa rezulte ca au cultivat in anul 2001 si 2002 unul din produsele mentionate anterior. De asemenea, tot de la primarie vor trebui sa obtina un certificat care le atesta calitatea de agricultor, conform legislatiei in vigoare. Cu cele doua acte se vor prezenta la Directia Agricola Judeteana unde vor completa o cerere tip. Dosarul trebuie sa mai contina documentele de vinzare a produsului precum si cele de incasare a sumelor obtinute din cormecializarea acestuia. Valoarea subventiei pe tona de produs acordata de stat este de 400.000 lei pentru griu, 147.000 lei pentru porumb, 222.000 lei pentru floarea soarelui, 267.000 lei pentru soia, 200.000 lei pentru cartofi, 173.000 lei pentru legume, 225.000 lei pentru fructe si struguri si 118.000 lei pentru furaje. Termenele limita, insa, pentru primirea dosarelor prin care producatorii agricoli solicita subventiile sint diferite in functie de produsul cultivat: 14 martie pentru legume, struguri si fructe, 14 aprilie pentru cartofi, 14 mai pentru griu, 15 iunie pentru soia, 15 iulie pentru floarea soarelui si 14 august pentru porumb.
    Nici depozitarii de griu nu au fost uitati
    Depozitarii de griu au posibilitatea pina in luna martie 2003 sa primeasca de la stat subventii pentru fiecare tona din hambare. Valoarea acesteia se ridica la 2 dolari/tona in prima luna, respectiv la 1 dolar/tona incepind cu cea de-a doua luna. Pentru a beneficia de acesti bani, proprietarii de spatii de depozitare trebuie sa prezinte la Directia Agricola Judeteana dovada ca silozurile sint recunoscute si agreate conform legislatiei. Alaturi de aceasta dovada, proprietarii vor trebui sa mai depuna si documentele privind cantitatea de griu depozitata.
    Subventii pentru utilaje si energia pentru irigatii
    Guvernul a hotarit ca proprietarii sau asociatiile agricole care detin cel putin 25 ha de teren agricol sa primeasca de la stat subventii pentru achizitionarea de instalatii de irigatie. Suma pe care o primesc solicitantii acopera 70% din valoarea utilajelor. Legea pune, insa, si unele conditii. Primul act necesar la dosar este cel eliberat de primarie care demonstreaza ca suprafata de teren este amplasata intr-o zona irigabila, adica langa o sursa de apa care poate asigura debitul necesar irigatiei.
    Daca terenul este inclus in sistemul judetean de irigatii, dovada va fi eliberata de reprezentanta judeteana a Societatii Nationale de Imbunatatiri Funciare (SNIF). De asemenea, dosarul trebuie sa cuprinda si un act care dovedeste pregatirea profesionala a celui ce detine suprafata de teren ce urmeaza a fi irigata. Solicitantul va lua legatura cu una din societatile furnizoare de instalatii de irigat agreate de stat, va alege tipul de utilaje dorit si va achita 30% din valoarea acestora. Dovada achitarii avansului va fi pusa in dosarul cu care se va prezenta la Directia Agricola unde va completa o cerere tip. "Noi trimitem cererile spre aprobare ministerului care vireaza restul de 70% din valoarea instalatiei firmei producatoare", a declarat Lucian Ungureanu, consilier in cadrul Directiei Agricole. Noii proprietari pot solicita de la stat sumele care reprezinta subventiile acordate pentru decontarea energiei electrice folosita la instalatiile de irigat. "Deocamdata se asteapta infiintarea la Iasi a filialei Asociatiei utilizatorilor de apa. Cei care vor face parte din aceasta asociatie vor putea solicita decontarea sumelor care reprezinta contravaloarea energiei electrice consumate de instalatiile de irigatie" a sustinut Lucian Ungureanu.
    Subventii pentru zootehnie
    Nici sectorul zootehnic nu a fost uitat la impartirea banilor. Valoarea suportata de stat in cazul cumpararii de scrofite si vaci se ridica la 20 de milioane lei pentru fiecare material biologic in parte. Este vorba doar de achizitia de animale de rasa. Solicitantul trebuie sa depuna, la Directia Agricola, un dosar care contine documentul prin care se atesta pregatirea sa profesionala in domeniul zootehnic, factura proforma de la unitatea care vinde animalele si cererea tip care se completeaza la sediul Directiei Agricole. Aceleasi acte sint necesare si in cazul cumpararii de utilaje zootehnice. Dupa aprobarea de catre minister a dosarului, contravaloarea subventiei este virata direct in contul societatii de unde s-a achizitionat utilajul sau materialul biologic.
    Producatorii evita prima de lapte
    Producatorii de lapte au tot dreptul sa fie nemultumiti de ajutorul dat de stat. Pentru a primi subventia de 1.680 lei pentru fiecare litru de produs care corespunde STAS, acestia trebuie sa depuna tot felul de documente la primaria de resedinta si sa astepte cel putin doua luni pina cind banii ajung la ei, conform celor declarate de conducerea Directiei Agricole. Astfel, taranii care vind laptele unitatilor procesoare trebuie sa solicite de la acestea o adeverinta lunara din care sa rezulte cantitatea livrata. Documentul este depus la centrul agricol din cadrul primariei unde se completeaza si o cerere tip. In prima decada a lunii urmatoare, la Directia Agricola se centralizeaza datele din judet si se trimit la ministerul de resort. Dupa aprobarea sumelor de catre ministru, banii vor veni pe adresa beneficiarilor prin intermediul filialelor Cooperativei de Credit "Viitorul" sau prin mandat postal in localitatile unde nu exista asemenea filiale. "Dureaza cel putin doua luni si de aceea tarani prefera sa vinda laptele prin piete. Mai mult decit atit, cei care colecteaza laptele prin sate le ofera un pret care include si subventia data de stat", a sustinut Lucian Ungureanu.
    Prima de asigurare a culturilor este partial platita de stat
    Legea 381, aparuta in decembrie 2002, obliga toti producatorii agricoli sa-si asigure culturile, animalele, pasarile, familiile de albine si pesti la o societate de asigurare-reasigurare agreata de stat. Toti cei care au incheiat o asigurare de acest tip vor beneficia de o subventie in ceea ce priveste prima de asigurare platita. "Deocamdata se lucreaza la normele metodologice de aplicare a legii. Avem semnale ca in cel mai scurt timp acestea vor fi publicate in Monitorul Oficial si se va cunoaste cuantumul valorii din prima de asigurare pe care il va suporta statul", a mentionat directorul adjunct de la Directia Agricola, Neculai Olaru. In maxim 48 de ore de la producerea fenomenelor asigurate, care au avut ca efect distrugerea recoltei, cei care au incheiat o polita de asigurare trebuie sa anunte primaria din localitatea de resedinta. Dupa 42 de ore de la sesizare, o comisie, din care face parte si un reprezentant al societatii de asigurare, va merge la fata locului pentru a stabili valoarea pagubelor produse. "Se vor acorda subventii in cazul in care valoarea pagubei depaseste 30% din valoarea totala asigurata. Cuantumul ajutorului platit de stat va fi de 30 pina la 70% din paguba, functie de raportul comisiei. In cazul animalelor, pasarilor, familiilor de albine sau pesti valoarea despagubirilor poate ajunge pina la 80% din valoarea asigurata. Din aceasta se va scade suma care se obtine prin comercializarea subproduselor care pot fi valorificate. De exemplu, din animelele care mor datorita inghetului se pot valorifica anumite bucati de carne. Banii astfel obtinuti se vor scade din suma acordata de stat", a spus Neculai Olaru.
    Acesta a adaugat ca se asteapta aparitia unor acte normative care sa stipuleze subventiile acordate de stat pentru agricultorii care doresc sa cumpere tractoare si utilaje agricole, precum si pentru decontarea carburantilor necesari campaniei de primavara. (V. MIRON)

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri