Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Manastirea Hadimbu, devastata de flacari

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Cind cititi aceste rinduri, la manastirea Hadimbu inca mai fumega cenusa chiliilor. Fumul care inca se mai ridica ar putea fi si al unei jertfe umane. Printre resturile de moloz calcinat este posibil sa fie si ce ar mai fi putut ramine dintr-un tinar pelerin de 17 ani. Calugarii banuiesc ca tinarul a ars ca o torta, prins de flacari in timp ce dormea. "O incercare...de la Domnul". Asta era tot ce puteai smulge de la calugari la miezul noptii trecute. Ravasiti care incotro, priveau in pamint, umbre negre pe linga zidul manastirii, care a ramas neatins. Icoana facatoare de minuni de la Hadimbu a salvat lacasul bisericesc, dar a inrosit cerul si inima staretului Nicodim. La citeva ore bune de la izbucnirea incendiului, staretul nu era de gasit in manastire, nici unul dintre calugari nestiind unde ar putea fi. "Parintele... cine stie unde poate fi?... e incercat de viata care s-a dus...", a marturisit un preot. Staretul parea inghitit de noaptea si mai neagra de dupa flacari, intocmai tinarului de 17 ani aflat in chilii.
    "Ajutor!, ajutor!"
    "Am auzit piriituri, asa, din senin, si dupa aia am vazut lumina mare de flacara la manastire". Asa a inceput povestea focului de la Hadimbu, cum s-a vazut din afara manastirii. Teodora Grecu, o sateanca din apropierea manastirii, a vazut flacarile inainte cu putin de ora opt. Inainte ca ea sa observe incendiul, in chilii se desfasura drama. "Mai intii a iesit fum, mult fum si in citeva minute o palalaie mare a iesit prin acoperis", a spus parintele Dumitru Apetrei, preot paroh la manastirea Patrauti din Suceava. Preotul se afla la Hadimbu inca de duminica, in vizita. Toti calugarii tineri care se aflau in chilii au iesit si au inceput sa arunce cu zapada si pamint spre flacari. "Am intrat in chilii sa-i scot pe calugarii batrini. Multi din ei nici nu stiau ce se intimpla, sint aproape orbi si surzi", a continuat parohul de la Patrauti. In cladirea de doua nivele care adapostea chiliile se aflau calugari mai ales la nivelul de jos. In cel de sus, folosit ca depozit de carti si pinzeturi nu era decit o camera ocupata. Cea in care statea un tinar de 17 ani din Radauti, Nicolae, venit in pelerinaj la Hadimbu. Preocupati sa-i scoata pe monahii batrini, nimeni nu s-a gindit ca tinarul nu o sa incerce sa se salveze singur. "Cind am vrut sa urc la etaj, am auzit «ajutor! ajutor!» Unul din calugari a dat sa urce, dar ar fi murit acolo daca nu l-ar fi tras altul de picioare in jos, ca era mult fum si foc, ardea tot podul", a adaugat Apetrei. Nimeni din cei prezenti nu l-a vazut pe Nicolae sarind din chilia in care statea sau iesind pe scari. Focul ardea deja de jumatate de ora si ultimul nivel al cladirii se clatina, subrezit, pocnind din toate incheieturile. "Eu am sarit printre primii sa sting focul, da' nu l-am vazut pe nicaieri, toti calugarii alergau incolo si incoace. Daca a iesit, unde s-a dus?", s-a intrebat retoric Gheorghita Constantin, unul din "lucratorii" de la manastire, nepot al staretului Nicodim. Nici el nu a stiut sa zica ce s-a intimplat cu staretul dupa ce flacarile au inghitit chiliile.
    Doua masini ale pompierilor nu au reusit sa urce dealul
    La ora 8 si 18 minute, prima masina de pompieri a plecat spre Hadimbu, urmata de altele doua si de un Aro si un TV. Aproape o ora mai tirziu, la noua si zece, dispecerul pompierilor anunta ca nici una din masini nu ajunsese la incendiu. "Este polei pe strada, nu se poate merge cu viteza. Dar acolo e de rau", anunta aseara dispecerul, fara sa stie mai multe amanunte. La ora zece, reporterii "Ziarul de Iasi" au ajuns in Hadimbu. Drumul de tara, cu pante grele, facuse deja o prima victima in rindul pompierilor: una din masini era oprita la sapte-opt kilometri de manastire. "Mergeti inainte, sint doua masini de ale noastre in fata", ni s-a strigat din masina intepenita pe marginea drumului. Dupa doi kilometri parcursi cu 20 la ora, drumul care serpuia prin padure era gituit de celelalte doua masini ale pompierilor, ambele blocate la buza unui deal de 100 de metri. "Nu urca, e polei si teren accidentat, nu urca", am primit raspunsul. Pompierii coboriti din masini priveau hardughiile rosiatice inerte, fara sa aiba nici o solutie. Ne-am continuat drumul, pina la semnul pe care era inscriptionata distanta pina la manastire: 3 kilometri. In fata, un urcus de 30 de grade, de sticla. Nu se mai putea urca decit cu tancul. Era trecut de zece si jumatate in noapte, focul ardea neintrerupt de mai mult de trei ore. Un satean coborit de sus, de la foc, ne-a dat primele informatii. "Arde la chilii, arde, nu mai ramine nimic. Asa un loc sfint... Is rai oamenii, is rai, ce, cite case nu au ars si in sat... Da' la manastire?", a putut sa zica sateanul. De abia la ora unsprezece am facut rost de o caruta cu care sa urcam. La jumatatea serpentinelor de 3 kilometri pina la manastire ne-a ajuns una din masinile pompierilor, care urca hurducat si cu sirenele in functiune.
    Numai Potopul putea sa stinga focul
    La unsprezece si jumatate, nivelul de jos al chiliilor ardea cu flacari rasucite. Pompierii care roiau in jurul cladirii stiau ca numai potopul putea stinge focul. Nicidecum o singura masina cu apa. Tot ce puteau sa faca era sa-l izoleze, ca sa nu se extinda si la celelalte cladiri din jur. In picioare ramasesera numai hornurile de la nivelul al doilea, ca doua catarge albe. In viermuiala pompierilor, au aparut, inainte de miezul noptii si criminalistii, in cautarea a cea ar mai fi putut ramine din Nicolae, tinarul pelerin. (Catalin PRISACARIU)

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri