Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

O lista cu securisti bintuie prin Iasi

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Ivanciu sustine ca nu va folosi lista
    "Bomba" pe care a aruncat-o Ivanciu a fost amorsata acum doua luni. Atunci, spune vicepresedintele CJ, a intrat in posesia listei "persoanelor de sprijin". Ivanciu nu a dezvaluit cine este persoana care i-a adus lista, dar sustine ca cel care i-a dat-o a facut acest lucru dezinteresat. "Pur si simplu mi s-a dat aceasta lista, fara ca eu sa o cer, mai ales ca nici nu stiam de existenta acesteia", a afirmat Ivanciu. Numarul doi din judet nu a facut nici o afirmatie privitoare la momentul ales pentru a-i deconspira pe fostii informatori ai Securitatii. "Aceasta lista nu ma intereseaza si nu vreau sa o folosesc in nici un fel. Nu vreau sa fiu implicat in nici un scandal la Consiliul Judetean", a declarat vicepresedintele CJ, categoric. "M-am racorit cind am citit lista, dar nu ma intereseaza sa o folosesc", a repetat Ivanciu.
    Cum arata lista
    Lista care a ajuns la vicepresedintele CJ consta in citeva foi format A4. Acestea sint xerocopii ale unor pagini dintr-o agenda care a apartinut Securitatii. Pe fiecare pagina este cite un tabel cu cite patru rubrici. In prima rubrica este inscris numele "persoanei de sprijin", respectiv al "persoanei in verificari". In a doua rubrica figureaza data la care persoana a intrat in evidenta Securitatii, fie ca informator, fie ca urmarit. La a treia rubrica a tabelului se specifica locul de munca al celui din rubrica intii. Rubrica de final cuprinde data la care informatorul a incetat colaborarea cu Securitatea, respectiv la care s-a sistat verificarea celui urmarit. In majoritatea cazurilor, rubrica a patra este goala, ceea ce ar putea insemna ca cei mai multi au ramas inregistrati in evidentele Securitatii pina la caderea regimului comunist. Conceputa doar ca o evidenta stricta a numelor, "lista neagra" nu cuprinde decit pe alocuri adnotari sau semne grafice, cel mai adesea inteligibile.
    "Persoanele de sprijin", oameni pe care Securitatea se putea baza
    Veridicitatea listei a fost confirmata de presedintele CNSAS, Gheorghe Onisoru. Acesta a declarat ieri ca are cunostinta de aceasta, chiar daca nu a avut-o sub ochi pina acum. Onisoru a explicat rostul tabelelor pentru fosta Securitate. "Asa-numitele «persoane de sprijin» reprezinta una din categoriile de informatori, diferiti decit ofiterii Securitatii. Spre deosebire de informatori «clasici», care alcatuiau constant rapoarte catre Securitate, «persoanele de sprijin» nu faceau acest lucru decit in anumite cazuri", a declarat Onisoru. Presedintele CNSAS a adaugat ca statutul "persoanelor de sprijin" era special. "Erau oameni pe care Securitatea se putea baza, in cazul ca intervenea ceva. In cazul «persoanelor de sprijin» membri de partid, racolarea acestora nu se facea decit cu avizul Comitetului Judetean de Partid", a mai spus Onisoru. Pe de alta parte, "persoana in verificari" era aceea urmarita, atit de ofiterii politiei politice, cit si de informatori sau "persoane de sprijin". (Catalin PRISACARIU)
    Cine poate vedea dosarele Securitatii
    Accesul la dosarele Securitatii a fost reglementat in decembrie 1999. Atunci a fost votata, in Parlament, Legea 187 "privind accesul la propriul dosar si deconspirarea Securitatii ca politie politica". Conform acestei legi, orice persoana din Romania poate cere sa-si vada propriul dosar al Securitatii, in cazul in care acesta exista. De dreptul de a fi informate in legatura cu dosarele de Securitate ale anumitor persoane beneficiaza si presa, administratia publica sau unele organizatii. Persoanele care pot fi verificate sint acelea care candideaza la functii publice sau detin deja astfel de functii. De verificarea si transmiterea informatiilor privitoare la dosarele fostei Securitati se ocupa Consiliul National de Studiere a Arhivelor Securitatii (CNSAS). Conform articolului 7 din legea 187, CNSAS este un organism autonom cu personalitate juridica, supus controlului Parlamentului. CNSAS trebuie sa prezinte rapoarte Parlamentului anual sau la cerere. (C.P.)
    Lista a fost gasita in seiful fostului prim-secretar
    Lista "persoanelor de sprijin" ale Securitatii a fost scoasa la iveala pentru prima data pe 25 decembrie 1989. Atunci, seiful secret al fostei prim-secretare de la Iasi, Maria Ghitulica, a fost deschis de catre revolutionari. Printre multe alte documente ale PCR, a fost gasita si aceasta lista. Prin procesul verbal de inventariere a actelor si bunurilor gasite in seif se certifica si prezenta listei "persoanelor de sprijin". Documentul din urma figureaza la punctul 43 al procesului verbal, unde este scris: "43. un opis alfabetic strict secret cu nr. 001248 din 9 aug. 1984; securitate, aprobari, judet;". De atunci si pina acum, odiseea acestui "opis" este necunoscuta. Singurul lucru cert este ca actul este cit se poate de autentic, dovada fiind si xerocopiile aflate in prezent la vicepresedintele CJ Nicolae Ivanciu. (C.P.
    De ce nu publicam lista?
    Lista "persoanelor de sprijin" cuprinde 804 nume ale unor ieseni. Printre acestea, se regasesc nume foarte cunoscute din viata universitara ieseana si din administratia publica. Am considerat insa ca nici unul dintre acestea nu poate fi, deocamdata, facut public deoarece avem dubii ca absolut toti dintre cei mentionati in lista ar fi colaborat cu Securitatea. Un exemplu este cel al unui parlamentar iesean al carui nume figureaza in lista "persoanelor de sprijin". Inainte de alegerile parlamentare din 2000, CNSAS a facut publica o lista a candidatilor la Parlament care au fost ofiteri acoperiti ai Securitatii sau colaboratori ai politiei politice. Numele parlamentarului iesean nu figureaza insa in listele facute publice in 2000 de CNSAS, ceea ce ne indreptateste sa avem unele retineri privind lista "persoanelor de sprijin" de la Iasi, in integralitatea ei. Cu alte cuvinte, este posibil ca un anumit iesean de pe aceasta lista sa fi fost considerat de Securitate ca "persoana pe care se poate baza", insa ulterior acesta sa fi refuzat sa colaboreze efectiv.
    Dincolo de aceste considerente morale exista si posibilitatea ca publicarea numelor din lista din seiful prim-secretarei Maria Ghitulica sa contravina Legii 187/1999, articolul 24. In paragraful 4 de la articolul 24 se stipuleaza ca "Darea spre publicitate a unor date sau informatii din dosare, necorespunzatoare adevarului, de natura sa lezeze viata, demnitatea, onoarea sau reputatia unei persoane constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoarea de la 3 luni la 3 ani". Tot la articolul 24, dar la paragraful 5, se prevede ca "Prezentarea denaturata a datelor din dosarul de Securitate, in scopul discreditarii sau al nedeconspirarii, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani". (C.P.)

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri