Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Oficialitatile Iasului au ocolit Mitropolia

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Alaturi de mii de ortodocsi, noaptea de Inviere a fost petrecuta la Iasi si de aproape 20 de protestanti sositi din Norvegia, SUA, Marea Britanie, Germania si Elvetia. Capul de afis al invitatilor Mitropoliei Moldovei si Bucovinei a fost insa printul Dimitrie Sturdza, prezent la slujba de Inviere impreuna cu sotia sa, Monica Sturdza. Printul a asistat la intreaga ceremonie religioasa care a tinut pina la ora 3.30, revenind si in prima zi de Pasti, cind a participat la slujba celei de „a doua Invieri". Singura oficialitate ieseana care a venit sa ia lumina de la Catedrala Mitropolitana a fost primarul Constantin Simirad. Seful orasului a venit singur, afisind o expresie care trada emotie si gravitate. Simirad s-a retras la aproape trei sferturi de ora dupa miezul noptii. La fel au facut si alte citeva sute de ieseni, care au preferat sa plece la casele lor sau sa mearga in cimitire pentru a aprinde luminari la morminte. Putin inainte de ora 1, curtea Mitropoliei era aproape goala, doar incinta bisericii fiind plina de credinciosii hotariti sa asiste pina la capat la slujba Invierii. Daca in alti ani, si mai ales atunci cind urmau alegeri electorale, politicienii se calcau pe picioare, anul acesta, scaunele pentru invitati au ramas goale.
    Au lipsit cersetorii
    Mii de ieseni au impinzit simbata seara b-dul Stefan cel Mare, indreptindu-se spre Catedrala Mitropolitana. Cei mai multi erau tineri, care au umplut strazile si curtea Mitropoliei, asteptind sa ia lumina. Spre deosebire de anii trecuti, iesenii nu au mai fost asaltati de cersetori. Practic, atit la poarta, cit si in curtea bisericii nu s-a vazut picior de cersetor care sa tulbure cuiva Sarbatoarea Invierii. La miezul noptii, luminile din biserica s-au stins, iar IPS Daniel, mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a iesit din altar cu luminarea aprinsa, adresindu-se credinciosilor cu chemarea: „Veniti, de luati lumina". Printre primii care si-au aprins luminarile s-au numarat printul Dimitrie Sturdza, primarul Constantin Simirad, si grupul invitatilor straini la slujba de Inviere. Acestia l-au urmat pe mitropolit si soborul de peste 20 de preoti si diaconi in fata catedralei, unde a fost oficiata prima parte a slujbei.
    „Invierea Domnului este inceputul invierii noastre. Si cei care vor si cei care nu vor sa creada vor invia. Toti vor invia, insa unii pentru viata vesnica, iar ceilalti pentru Judecata", s-a adresat IPS Daniel, credinciosilor care au umplut curtea Mitropoliei. Dupa o jumatate de ora cit a tinut predica mitropolitului, soborul de preoti si invitatii au revenit in biserica, unde slujba a continuat pina la ora 3:30 dimineata.
    Printul Sturdza a impartit ajutoare
    Printul Dimitrie Sturdza si-a petrecut Pastele la Iasi, la invitatia Mitropoliei. Printul nu a venit insa cu mina goala, ci cu citeva sute de mii de euro pentru a-i ajuta pe batrinii si copiii defavorati din oras si din judet.
    „Daca soarta a fost generoasa cu mine si nu am avut niciodata lipsuri, atunci trebuie sa dau la rindul meu inapoi macar o parte din ceea ce am primit", a declarat printul Sturdza. Alaturi de ajutorarea defavorizatilor, printul va acorda si 15 burse in strainatate pentru tinerii de exceptie ai Iasului. (Bogdan P.)
    La Manastirea Copou a fost lume cit in cinci ani la un loc
    fost, in acest an, la slujba de Inviere atitia oameni „citi n-au fost de cinci ani incoace, laolalta" spune maica Anastasia. Noua maicute sint la manastire „destule pentru o manastire de oras„, cred ele. Cinta la strana, in noaptea Invierii. Afara de una, maica Marinela, care trage clopotele. Desi drumul dinspre Pacurari pina la manastire e cufundat in intuneric, multi au fost cei care s-au incumetat sa-l strabata, judecind dupa numarul autoturismelor lasate mai jos de intrarea in cimitir. Chiar inaintea unui povirnis blind, la capatul caruia se afla intrarea in cimitir, un canal desfundat este semnalat celor care se inramuris si de doi politisti care supravegheaza parcarea. Luminarile impinzesc cimitirul, la lumina lor deslusindu-se bine inscriptiile de pe cruci. „Parintele Dragos Bahrim, directorul Seminarului Teologic «Sfintul Vasile cel Mare», vine aici simbata si duminica, pentru liturghie, si la sarbatori", avea sa spuna maica Anastasia. El este parintele slujitor in noaptea de Inviere.
    Drept-credinciosii isi trec lumina de la unul la altul: „Hristos a inviat!". Pornesc sa faca inconjurul bisericii. Toti se ingrijesc sa nu se stinga luminarea pe care o poarta: „Sa ajung acasa sa-mi aprind canpoarta cosuri mai mari sau mai mici cu oua rosii sau cozonaci inveliti in stergare. Copiii mai marisori din coada procesiunii incearca sa-si induplece parintii sa se opreasca, sa astepte parintele ca, din ultimii, sa devina cei dintii, la urmatorul inconjur al bisericii. Citiva oameni desprinsi din briul viu din jurul bisericii s-au imprastiat prin cimitir sa vada daca luminarile asezate la capatiiul celor adormiti ard inca. Unii mingiie crucile.
    Altii fring pasca si cozonac impartindu-le in pomenirea celor dusi. Pilcuri de oameni cu luminari aprinse parasesc agale cimitirul. (Daniela IRIMIA)
    Trei fetite au venit pe lume de Inviere
    Trei fetite sanatoase au venit pe lume in timpul slujbei de Inviere. "Sint sanatoase si au avut la nastere greutatea de 3.300 grame. Nu au fost probleme deosebite, si atit ele, cit si mamicile se simt bine", ne-a spus o asistenta de la sala de nasteri. Chiar daca, in fiecare an, Mihaela Cismariu, din Popricani mergea la slujba de Inviere, acum nu a mai putut respecta traditia pentru ca trebuia sa nasca si s-a internat cu citeva zile inainte. "Din calcule iesise ca trebuie sa nasc cel tirziu pe 4 mai, dar Dumnezeu a vrut ca fetita sa vina pe lume in noaptea de Inviere, si ma bucur foarte mult ca este sanatoasa. Daca se grabea putin, se nastea exact cind preotul dadea lumina in Biserica", ne-a spus mama bucuroasa. Fetita, nascuta cu citeva minute inainte de ora 1 noaptea - prima nascuta din noaptea Invierii - este al cincilea copil al familiei Cismariu, acasa asteptind-o trei surioare si un fratior. Mama ne-a spus ca inca nu se tinuse consiliul de familie pentru a stabili numele fetitei, dar ca ar dori ca unul din ele sa fie Magda. "Urmeaza sa ma mai sfatuiesc cu sotul meu si vom stabili exact si celalalt nume. Oricum el este bucuros ca mai are o fetita, si abia ne asteapta acasa", ne-a mai spus mama. (C. DONOSE)

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    Liste electorale

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Linkuri sponsorizate

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri