Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Patru variante pentru ca iesenii sa aiba caldura mai ieftina in case

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Sefii municipalitatii au prezentat ieri mai multe variante de dezvoltarea a sistemului de termoficare. Prin strategia de alimentare, transport si distributie a caldurii in municipiul Iasi, se doreste rezolvarea actualelor probleme din acest sector. In functie de gradul de descentralizare a activitatii, strategia precizeaza patru posibile variante de viitor. Prima posibilitate ar fi descentralizarea pina la nivelul punctelor termice, fiecare punct termic devenind o mica centrala de caldura. O alta varianta se refera la impartirea orasului in mai multe zone, fiecare fiind deservita de o centrala proprie. Specialistii au evidentiat si posibilitatea de a se renunta la CET II Holboca, in schimb sa se construiasca o noua uzina intr-o alta parte a orasului. In final, solutia care are cele mai mari sanse de a fi pusa in practica, sa se pastreze actualul sistem, dar sa se investeasca mult in el. "Este o strategie care propune mai multe variante pentru viitor. Le vom analiza si le vom prezenta consilierilor locali", ne-a declarat primarul Gheorghe Nichita. Strategia a fost elaborata pe baza unui studiu comandat de municipalitate unei firme specializate din Bucuresti - ATH Energ.
    Sistemul centralizat trebuie sa ramina viabil
    Dincolo de o analiza a tot ceea ce inseamna sistem de termoficare in Iasi, de la uzinele de productie, puncte termice si reteaua de distributie, strategia prezentata ieri ofera mai multe variante posibile de rentabilizare a sectorului energetic din Iasi. "La elaborarea strategiei am luat in calcul foarte multe criterii. Printre acestea, am luat in considerare necesarul de caldura al Iasului, dotarile tehnice, precum si situatia din momentul construirii centralelor, comparata cu situatia actuala", a declarat profesorul Victor Athanasovici, coordonatorul proiectului. Avind in vedere gradul mic de utilizare a echipamentelor si randamentul scazut de producere a energiei termice, specialistii contactati de Primarie au propus patru variante de dezvoltare a sistemului termic din Iasi. "Oricare din solutii devine rentabila numai daca sistemul centralizat ramine viabil", a adaugat Athanasovici.
    1. Descentralizarea CET: Prima varianta propusa de specialisti este o descentralizare totala a sistemului de termoficare. In aceasta situatie fiecare punct termic va prelua activitatea desfasurata acum la CET. Practic, fiecare punct termic va deveni o mini-centrala, care va deservi blocurile arondate. "In acest caz, aici vor trebui construite turbine care sa functioneze pe baza de gaz metan, la fel cum sint cele din Copou", a subliniat Constantin Ciofu, directorul UFET din cadrul CET. Specialistii sustin ca aceasta varianta are putine sanse de reusita pentru ca implica investitii foarte mari.
    2. Zonarea Iasului - O a doua solutie avansata de specialisti consta in impartirea orasului in mai multe zone. In acest caz exista doua posibilitati: "taierea" orasului in patru sau in sase parti. Fiecare zona va fi deservita de propria centrala termica. "Se vor mentine PT actuale, dar se vor construi alte CET-uri noi care sa functioneze pe gaz metan", a explicat Ciofu. Acesta a mai spus ca noile centrale vor produce in cogenerare, adica si energie termica, si electrica. Nici aceasta solutie nu este agreata de sefii locali, pentru ca prezinta un risc ridicat, bazindu-se numai pe alimentarea cu gaz metan. "Iarna este foarte greu, deoarece presiunea gazului poate sa scada, si riscam sa nu putem furniza energie termica", a adaugat Ciofu.
    3. "Aducerea" CET Holboca in oras: O a treia solutie, care implica investitii foarte mari, este construirea unei alte uzine de producere a energiei termice si renuntarea la CET II Holboca. S-ar pastra astfel doar CET I, care functioneaza pe pacura si gaz metan, urmind ca noua uzina sa functioneze numai pe gaz metan. Locatia noii centrale ar urma sa fie aleasa in cealalta parte a orasului, opusa actualului CET I. "Pe de o parte s-ar rezolva problema pierderilor din retea, avind in vedere ca CET II este destul de departe de mai multe zone ale orasului. Pe de alta parte, la Holboca sint instalatii noi care functioneaza pe carbune si sint eficiente", a completat Ciofu. Noul CET ar putea fi construit in partea vestica a orasului pentru a deservi cartierele Canta, Pacurari, Dacia si Alexandru. "O centrala noua ar putea fi construita intr-un an jumatate, doi, iar investitia s-ar ridica la aproape 32 milioane euro", ne-a precizat Athanasovici.
    4. Investitii in sistemul actual: Ultima solutie, si cea cu cele mai mari sanse de implementare, este pastrarea actualei retele, cu CET I si CET II, si urmarirea studiului de fezabilitate realizat in cursul acestui an. "Nu doar aceasta varianta, chiar toate, se bazeaza pe investitii masive in reteaua existenta. Numai in cazul in care se finalizeaza contorizarea la apa calda, reabilitarea retelelor primare, secundare si a punctelor termice, dar si a sursei, vom putea evita pierderile si rentabiliza acest serviciu", a afirmat Ciofu.
    Studiul de fezabilitate dupa care se ghideaza sefii locali este elaborat pentru o perioada de opt ani si implica investitii totale de aproximativ 120 milioane euro. O suma de zece ori mai mare decit cea cu care se prevede a se construi pasarela Dacia - Pacurari. "Dupa ce vom intra in UE vor fi disponibile si alte fonduri, dar, daca nu vom putea obtine fonduri altfel, este posibil si un parteneriat public-privat ", a completat primarul Nichita. Toata strategia prezentata ieri se bazeaza pe producerea de energie termica si electrica, dar ambele sa fie utilizate in Iasi. "Ar fi mult mai bine daca am putea folosi energia electrica produsa de CET la nivel local", a afirmat Nichita. (Felix GUZGA)

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Linkuri sponsorizate

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri