Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

<i><u>Povestea cutremuratoare a unei femei de afaceri care a ajuns la Socola</i></u><br> Nu a iesit din casa timp de 3 ani, de frica

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    "Mi-era teama ca voi muri pe strada. Ca se va prabusi un bloc peste mine. Sau ca nu voi avea medicamente suficiente la mine daca fac o criza de astm. Simteam ca ma sufoc, ca nu mai puteam respira de frica chiar si atunci cind trebuia sa ies sa cumpar o piine. De aceea, timp de trei ani de zile nu am indraznit sa ies din casa. Abia dupa ce m-au ajutat medicii mi-am dat seama ca, de fapt, ma temeam de nimic", isi aminteste Elena. Povestea ei, a unei femei de afaceri care s-a inchis practic intre patru pereti din cauza fricii inexplicabile fata de moarte, nu este singulara. Saptaminal, cel putin patru persoane cu fobii maladive ajung la medicii psihiatri pentru ajutor. Femei sau barbati care intra in panica si incep sa tremure, se sufoca. Oameni care nu pot dormi cu noptile din cauza fricii fara obiect. O frica innebunitoare, care iti copleseste mintea si sufletul. O frica innebunitoare care te poate inchide intre patru pereti, transformindu-ti casa intr-o inchisoare si viata intr-un cosmar. Cititi in rindurile ce urmeaza povestea citorva astfel de ieseni.
    Citeva luni de tratament medicamentos si psihoterapie. Abia dupa aceasta Elena a reusit sa-si invinga teama si sa poata iesi singura din casa. "Nici acum nu-mi vine sa cred ca totul exista doar in mintea mea", povesteste Elena L., o femeie de afaceri de 45 de ani care a fost tratata de anxietate si atacuri de panica de medicii psihiatri de la Spitalul "Socola". Totul a inceput in urma cu trei ani, cind au aparut primele stari de sufocare. Au urmat controale la citiva medici si diagnosticul: astm bronsic. De aici, in scurt timp viata Elenei s-a transformat intr-un cosmar. "Luam zilnic medicamente pentru astm. Foloseam spray-uri inhalatoare, medicamente injectabile. Mi se parea tot timpul ca ma sufoc. Nu intelegeam de unde a aparut acest astm bronsic si ma gindeam mereu ca am sa mor din cauza acestei boli. Asta desi medicii imi explicasera ca se traieste o viata intreaga cu aceasta boala", spune Elena. Care insa nu stia de fapt, la acea vreme, ca nu sufera de astm bronsic, ci de anxietate si de atacuri de panica. Afectiuni de natura psihica ce iti pot transforma viata intr-un chin fara ca tu sa intelegi, sa realizezi ce ti se intimpla. Ceea ce s-a petrecut de altfel si cu Elena.
    "Dormeam cu tuburile de oxigen linga cap"
    Inainte de debutul bolii, pacienta Spitalului "Socola" avea o viata normala: un sot iubitor si respectuos, pe care il cunoscuse din facultate si cu care conducea impreuna o afacere in comert ce mergea bine, si doi copii mari - un baiat si o fata. In scurt timp, teama de moarte din cauza bolii i-a acaparat intreaga viata si a inchis-o intre cei patru pereti ai casei. "Dormeam cu tuburile de oxigen linga cap. Asta pentru ca, atunci cind incepeam sa ma tem ca voi muri, apareau din nou starile de sufocare. Tremuram, mi se punea un nod in git, mi se parea ca am miiinile grele. Si ma sufocam. Incet-incet, am renuntat sa ma mai ocup de afacere, pe care a preluat-o sotul. Mi-era frica sa ies din casa. Ma gindeam daca fac o criza pe strada si nu am suficiente medicamente la mine? Daca mor? Daca se prabuseste un bloc peste mine". Acestea erau intrebarile care ii inspaimintau sufletul. Intrebari si temeri fara raspuns, care timp de trei ani de zile i-au facut viata un cosmar Elenei. "Fara sa-mi dau seama, m-am izolat intre patru pereti. De parca ma condamnasem singura la inchisoare. Nu ieseam din casa singura nici macar sa cumpar o piine. De altfel, trei ani de zile nu am iesit din casa. Ziua umblam prin casa ca un leu in cusca, cu sufletul inspaimintat de teama. Iar noptile, numai somn nu se chema ca am. Atunci cind reuseam sa adorm, la scurt timp ma trezeam transpirata si speriata, abia respirind, cautind cu ochii tuburile cu oxigen de linga pat", isi aminteste Elena. Doar insistentele sotului si ale prietenilor de familie, speriati de omul care devenise Elena, au adus-o la medicii psihiatri de la "Socola".
    Boala ii afecteaza pe cei cu structuri psihice labile
    "Nu puteam intelege ca ceva nu e in regula cu mine. Credeam ca frica innebunitoare e normala", isi aminteste ea. Medicii au reusit insa in timp sa o faca sa inteleaga ca frica si atacurile ei de panica nu aveau obiect. "De altfel, pacienta nu era nici macar bolnava de astm. Starile de sufocare ii erau cauzate de teama fara obiect, nu de respectiva boala", spune dr. Virginia Marinescu, medic primar psihiatru in cadrul Spitalului "Socola".
    Medicii spun ca anxeitatea si atacurile de panica afecteaza de obicei persoanele cu structura psihica mai labila. "Anxietatea este starea patologica ce se caracterizeaza prin simtamintul de teama fara obiect. Paroxismul acestei anxietati este atacul de panica. In cazul acestora, apar o serie intreaga de semne: tremuraturi, tresariri, dureri musculare, lombare, dureri de cap, dificultati in respiratie. Acestea pot fi insotite de tulburari neurovegetative: roseata sau paloare, tahicardie, transpiratie, miini reci, urinat frecvent, parestezii (furnicaturi in miini - n.r.). Ele se asociaza de obicei cu o serie de fobii si obsesii: agorafobie - teama de a iesi pe strada, teama de cancer, teama de foc, etc.", spune dr. Marinescu. Aceasta a precizat ca atacurile de panica nu sint cauzate de efectele fiziologice directe ale unei substante: droguri, abuz de medicamente. Ele nu exista in cadrul altei tulburari mintale, ci apar singular, cel mai adesea ca simptom in debutul unei depresii.
    In sfirsit, a iesit singura din casa
    "In unele cazuri, aceste atacuri de panica sint rezultatul unei traume minore din trecut. Persoana a fost muscata sau speriata de un ciine; a uitat, dar de fiecare data cind vede un ciine, sau numai cind il aude, i se face rau de teama. In alte cazuri, anxietatea si atacurile de panica pot ascunde de fapt conflicte sau probleme familiale. Asa cum a fost si in cazul acestei paciente. La o analiza mai atenta, s-a constatat ca existau probleme de comunicare in familie", adauga dr. Marinescu . Din fericire, medicii de la "Socola" au reusit sa o ajute pe Elena. Dupa trei luni de tratament medicamentos si psihoterapie, Elena a renuntat la medicatia pentru astm si a reusit sa iasa singura din casa. "A avut telefonul meu si, de fiecare data cind avea o problema, ma suna. Dar, dupa trei luni de tratament, starea ei psihica s-a ameliorat foarte mult. Vine periodic la mine pentru a discuta, si ma bucur foarte mult ca si-a revenit. Se simte foarte bine: si-a reluat activitatea la firma, si chiar calatoreste singura. Practic, teama care o innebunea si atacurile de panica au disparut", adauga dr. Marinescu. Ea precizeaza insa ca tratamentul in cazul anxietatii si atacurilor de panica este complex si de lunga durata. "Un tratament corect condus, care sa includa atit medicatie, cit si psihoterapie, duce la ameliorarea starii in 2-3 saptamini. Dar vindecarea poate dura si trei ani de zile. Din pacate, multi oameni cu astfel de probleme evita sa se adreseze unui psihiatru din timp. Asta din teama de a nu fi etichetati drept nebuni. Anxietatea si atacurile de panica nu sint insa semnele nebuniei. Ci doar ale unei persoane cu o structura psihica mai labila", puncteaza dr. Marinescu.
    In medie, patru oameni terorizati de frica ajung saptaminal la "Socola"
    Cazul prezentat mai sus nu este nici pe departe singular. Oamenii care nu mai pot trai din cauza fricii ce le stapineste viata ajung in cele din urma la psihiatru. In medie, patru astfel de persoane solicita saptaminal ajutorul medicilor de la Spitalul Universitar de Psihiatrie "Socola". "In majoritatea cazurilor este vorba de femei, cu virste de aproximativ de 40 de ani. Aceste stari apar fi din cauza problemelor profesionale, fie a celor familiale", spune dr. Marinescu, amintindu-si de cazul unei iesence care suferea de anxietatea si atacuri de panica din cauza sotului. Desi acesta nu era alcoolic, ba dimpotriva, era un om linistit si dedicat familiei, sotia traia permanent cu teama ca barbatul i-ar veni baut acasa. Cind sotul intirzia, isi imagina ca bea pe undeva. Si atunci apareau gindurile negre si atacurile de panica. Toate acestea porneau de la faptul ca, atunci cind bea unul sau doua pahare de vin, sotul isi schimba putin comportamentul, iar sotia se speria ca ar putea fi si mai rau. Nu numai femeile pot fi insa vicitimele anxietatii si atacurilor de panica. Un barbat de 45 de ani, din Iasi, a avut recent nevoie de tratament deoarece facea atacuri de panica avind impresia ca sufera de foarte multe boli si ca va muri. "Fusese si isi facuse foarte multe controale, la diferiti specialisti. Din cauza fricii care il chinuia, suferea de insomnii crunte si adesea avea atacuri de panica. Isi spunea mereu ca va muri si ca este foarte bolnav. De altfel, teama permanenta de moarte este caracteristica unei anxietati foarte puternice", spune dr. Marinescu. Aceasta a mai precizat ca si barbatii, mai ales cei ce se apropie de virsta de 50 de ani, sufera de astfel de stari. In cele mai multe cazuri, substratul il reprezinta de fapt teama ca a apus tineretea. (Simona RELEA)

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    Liste electorale

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Linkuri sponsorizate

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri