Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Prefectul va discuta azi cu ministrul Hardau despre situatia de la UMF

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Situatia de la Universitatea de Medicina si Farmacie "Gr.T. Popa" (UMF) nu si-a gasit rezolvarea nici la o saptamina de la alegerea noului rector. In timp ce cadrele didactice inca asteapta sa isi primeasca salariile, Ministerul Educatiei a aminat pronuntarea in problema validarii lui Cristian Dragomir, in functia de rector al UMF. Motivul invocat: "dosar incomplet". Pe de cealalta parte, prefectul Radu Prisacaru s-a erijat in purtator de cuvint al UMF, avind astazi o intilnire speciala cu Ministrul Educatiei, Mihail Hardau, pentru a discuta despre criza de la UMF. Mai mult, prefectul Radu Prisacaru a solicitat din partea Senatului UMF o copie a dosarului complet, necesar pentru validarea lui Cristian Dragomir pe care o va prezenta azi ministrului.
    Profesorii si conferentiarii de la UMF mai au de asteptat pina la virarea salariilor, avind in vedere ordinul ministerial de validare a rectorului ales saptamina trecuta, prof.dr Cristian Dragomir, intirzie sa apara. Desi dosarul "in extenso" a ajuns inca de ieri pe masa ministrului, la verificarea Directiei juridice s-a constatat ca din dosar lipseau cel putin 6 "piese". Astfel, Senatul UMF a fost instiintat ieri dupa-amiaza ca dosarul trebuie completat cu noi documente: copia dupa cartea de munca a prof.dr. Cristian Dragomir, sau un alt document care atesta ca este profesor titular, o declaratie privind apartenenta sau neapartenenta acestuia ca agent sau colaborator al Securitatii (conform Legii nr.187/1999), lista membrilor Senatului UMF, copie dupa actul de identitate al rectorului ales, Charta Universitara aflata in vigoare, si regulamentul dupa care s-au desfasurat alegerile. Rectorul ales al UMF, prof. dr Cristian Dragomir, s-a aratat extrem de surprins de faxul MEC, precizind ca aceste documente nu i-au fost cerute de la inceput. "Mi se pare foarte ciudat noul fax, mai ales ca, de dimineata, noi am sunat la MEC si ni s-a spus ca dosarul e in regula. Pentru ca dupa-amiaza sa fim instiintati printr-un fax ca lipsesc de fapt mai multe documente. Am trimis din nou dosarul cu toate actele solicitate acum", a declarat prof.dr. Cristian Dragomir, ales rector al UMF acum o saptamina. El a fost votat cu majoritate zdrobitoare de catre Senat, obtinind 33 de voturi din cele 54 exprimate. Cristian Dragomir este considerat de catre multi membri ai comunitatii academice de la UMF persoana capabila sa ridice institutia din criza puternica unde a fost aruncata in ultimii ani.
    "Ne facem de ris ca oras universitar prin scandalurile nesfirsite"
    Problema de la UMF a fost preluata si de prefectul Radu Prisacaru, care a inclus-o pe ordinea de zi a vizitei de azi la MEC. "Cind a fost numit in functie, l-am rugat pe ministrul Hardau ca atunci cind apar probleme la Iasi pe linie de invatamint sa ma consulte si pe mine. Vom purta o discutie mai ampla privind situatia din invatamintul superior iesean. Decizia privind validarea sau invalidarea rectorului Cristian Dragomir va fi luata insa exclusiv de ministru. Este o chestiune in care nu am de gind sa ma amestec", a declarat prefectul. Aceasta este a doua interventie a prefectului in problema de la UMF, dupa ce saptamina trecuta a avut o alta discutie cu ministrul Hardau, pe tema validarii lui Cristian Dragomir. Ulterior, el a declarat ca rectorul Dragomir ar putea fi invalidat intrucit a depasit virsta de pensionare de 65 de ani. In replica insa, Cristian Dragomir a spus ca, in calitate de membru titular al Academiei de Stiinte Medicale, poate ocupa functii de conducere pina la 70 de ani, asa cum prevede legea de functionare a acestui for.
    Conform precizarilor prefectului, saptamina viitoare, Mihail Hardau ar urma sa fie prezent la Iasi cu ocazia manifestarilor ocazionate de a 147-a aniversare a Unirii Moldovei cu Muntenia. Cu aceeasi ocazie, prefectul si ministrul vor discuta din nou problemele de la UMF si Universitatea "Petre Andrei". "La momentul de fata ne facem de ris ca oras universitar prin scandalurile nesfirsite din mediul academic. Studentii straini care aduceau valuta in Iasi au inceput sa ne ocoleasca. Daca va fi nevoie, ma voi implica si in problemele de la «Petre Andrei». Este un conflict care dureaza deja de doi ani si nu face decit sa dauneze", a apreciat prefectul.
    (N.VIERU, A, ZANOAGA)

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

      Intrebarea zilei

      Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

      vezi raspunsuri