Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Rusinea rusinii in invatamintul universitar din Iasi

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Ceea ce pina acum parea a fi un incredibil zvon electoral a devenit in aceste zile, la Universitatea de Medicina si Farmacie "Gr.T.Popa" (UMF), o stire de senzatie: prof.dr. Vasile Burlui, actualmente decanul Facultatii de Stomatologie, va candida la functia de rector. Omul de numele caruia se leaga cele mai multe scandaluri din UMF, si caruia i se reproseaza ca a pus umarul la declinul institutiei, spune cu nonsalanta ca prezenta sa in fotoliul de rector este necesara pentru universitate. "Nu ar fi rau daca as candida, ba ar fi poate si necesar", reda decanul de la Stomatologie concluzia la care - sustine el - a ajuns impreuna cu colegii sai.
    "Colegii m-au indemnat sa candidez"
    Cind si-a descoperit insa Vasile Burlui vocatia pentru sefia UMF? In urma cu doar doua luni, acesta nega cu vehementa posibilitatea de a se inscrie in cursa pentru functia de rector, ca acum sa declare contrariul. "Nu face parte din preocuparile mele dorinta de a fi rector. Sint presedintele Centrului OMS pentru Sanatatea Orala, am destule carti in lucru, idei de cercetare...", declara la inceputul lunii decembrie decanul de la Stomatologie, care atunci era de parere ca functia de rector implica riscuri greu de asumat. "Ca rector poti sa platesti pentru lucruri pe care nu le banuiesti", afirma acesta. Dintr-o data, Burlui si-a schimbat insa viziunea. "Am avut niste discutii cu diverse grupuri de colegi, care m-au indemnat sa fac asta", spune prof.dr. Vasile Burlui, sustinind ca are atit sprijinul facultatii sale, cit si al celorlalte trei din UMF. "UMF este o institutie greu de condus. Am probleme de familie, de sanatate, programul destul de incarcat, cursuri de tinut, congrese de organizat...", a precizat Burlui ce ar trebui sa sacrifice daca va fi rector.
    Echipa lui Burlui

    Multi medicinisti nu vad cu ochi buni candidatura sa; putini au insa curajul sa o spuna deschis. "Comunitatea academica isi va alege rectorul pe care il merita. Daca va cistiga domnul Burlui, inseamna ca profesorii se raporteaza la mesajele sale si sint dupa chipul si asemanarea sa, dupa experienta si criteriile sale morale", a spus aluziv profesorul Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor Iasi. Ceilalti doi potentiali candidati la functia de rector, prof.dr. Cristian Dragomir si prof.dr. Mircea Zamfir, nu au dorit sa comenteze intentia lui Burlui. Profesorul Dragomir a tinut insa sa precizeze ca, daca viitorul Senat al UMF nu va avea o componenta care sa-i convina, se va retrage din cursa. "Eu vreau o echipa tinara, cinstita si care sa-si faca treaba. Daca voi crede ca am de unde sa-mi aleg oameni dupa gustul meu, voi candida", spune prof.dr. Cristian Dragomir. "Iar daca voi candida, o sa cistig", adauga acesta, decis sa nu mai accepte nici o alta functie. Burlui, se pare, va face pentru Rectorat echipa cu Carol Stanciu, actualul rector. Dupa cum spune Burlui, Stanciu ar putea fi prorectorul sau cu relatiile internationale sau cu activitatea didactica, iar pe linga acesta, in echipa sa ar mai putea intra prof.dr. George Pandele, actual prodecan la Medicina si seful comisiei electorale, prof.dr. Dan Moraru, sef de clinica la Pediatrie, prof.dr. Eugen Tircoveanu, actual prorector, si prof.dr. Vasile Costinescu, fostul director de la "Spiridon".
    Regele scandalurilor de la UMF
    Cine este insa potentialul candidat Vasile Burlui? In virsta de 61 de ani, pe care ii implineste peste doua saptamini, pe 18 februarie, prof.dr. Vasile Burlui are in spatele sau ambitii pe masura scandalurilor in care a fost implicat. Pe linga activitatea didactica, pe care si-a inceput-o in IMF inca din 1967, cind a terminat facultatea, Burlui si-a construit influenta prin diverse functii politice in timpul fostului regim. Din 1980 a fost secretar adjunct al Comitetului PCR pe centrul universitar Iasi. Tot pe atunci, membru in Comitetul PCR pe Iasi, era mina drepata a lui Sion Bujor, secretarul cu Propaganda la nivel de judet. In plus, numele sau -asa cum s-a facut public dupa Revolutie - figureaza ca persoana de sprijin a fostei Securitati, rol pe care l-ar fi detinut incepind cu data de 31 martie 1983.
    Nici dupa 1990 Vasile Burlui nu a stat in umbra. El a fost fondator al Partidului Socialist al Muncii in 1991, apoi, in 1995, s-a inscris in PDSR. In partidul de guvernamint a detinut functii diverse, ajungind purtator de cuvint, vicepresedinte si responsabil cu Imaginea. In 1996 a candidat pentru primaria Iasului din partea PDSR. Virful nu l-a atins insa in politica, ci in scandalurile imense, care insa nu l-au impiedicat sa iasa in fata. Implicat in numeroase dosare penale - sub acuzatiile de instigare de distrugere si furt calificat, furt intelectual, etc. - a scapat de fiecare data neatins. Culmea a reprezentat-o dosarul diplomelor false, eliberate celor 63 de italieni, dintre care unii nu aveau nici bacalaureat, diplome in legatura cu care s-au vehiculat sume de 50.000 de dolari bucata. "Scandal a fost pentru cei ce l-au facut. Noi am respectat o procedura administrativa printr-o dispozitie ministeriala", spune Vasile Burlui, concluzionind: "Sintem absolut nevinovati". Iar Burlui a fost scos basma curata si in scandalul diplomelor pe care le-a semnat cu mina lui, cel mai mare scandal din invatamintul romanesc al ultimilor 50 de ani. E, fara indoiala, cea mai mare victorie pe care a obtinut-o pina acum. Daca va mai obtine una ajungind rector, atunci poate ride in nas linistit intregii comunitati academice si nu numai. (Mirela CORLATAN)

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri