Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Scafandrii de la Piscina Moldova

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Cei 20 de scufundatori ieseni sint membri ai Asociatiei Plonjorilor Ecologi "Salmo" (APES) , infiintata in 1990, ce-si are sediul la Universitatea "Al. I. Cuza"-Iasi. Virstele lor sint cuprinse intre 20 si 60 de ani, fiind, in majoritate, studenti sau absolventi ai universitatii iesene. Poate parea curios, dar printre scafandrii ieseni se afla si multe fete. "Nu sint cerinte speciale pe care trebuie sa le indeplineasca o fata. Daca are o pregatire fizica foarte buna - si o sanatate perfecta - atunci nu se fac nici un fel de diferente intre fete si baieti", afirma una dintre tinerele pentru care traiul sub apa a devenit o a doua natura. Adincimea la care au plonjat scafandrii ieseni a variat in functie de obiectivul pe care l-au avut de atins. "Am fost si la zece metri, si la 30, ba chiar si la 50 de metri. De asemenea, timpul pe care l-am petrecut sub apa, la o scufundare, a depins de mai multe conditii. De obicei, este vorba de zeci de minute", a adaugat Mirela Suru.
    APES a pregatit deja patru generatii de scufundatori, scopul principal urmarit de acestia fiind cunoasterea si cercetarea mediului acvatic. Camelia Apetroaie a terminat Facultatea de Biologie si, in prezent, este responsabila cu relatiile interne si internationale ale APES. Ea povesteste: "am inceput scufundarile mai mult din necesitate, deoarece trebuia sa-mi recoltez probele pentru lucrarea de licenta si sa fac observatii directe asupra comportamentului organismelor la ele acasa. Dar, in scurt timp, scufundarile au devenit pentru mine un hobby la care nu voi putea renunta niciodata".
    Una dintre scufundatoare este muzeolog
    In general, membrii mai in virsta ai APES lucreaza in domeniu, scufundarile fiind, practic, un mijloc prin care reusesc sa-si practice cu succes meseria de biolog. Dar exista si o exceptie. O tinara care a descoperit plonjarile subacvatice pe cind era studenta la Iasi si pentru care acestea au ramas o pasiune, chiar daca acum este muzeolog in Galati. Gabriela Costea participa, deci, in fiecare an, la scufundari in lacul Bicaz sau la Marea Neagra. O alta membra APES, Gianina Maria Lalu-Popescu, in virsta de 23 de ani, studenta, ne povesteste ca, pentru ea, totul a inceput, intr-o vara care nu anunta nimic deosebit, de la un simplu anunt si o idee; a urmat drumul la Potoci si prima saritura in apa cu tubul, masca si labele de inot. "Acesta a fost inceputul, iar cale de intoarcere, pentru mine, nu mai exista", ne-a declarat ea. Impresiile primelor scufundari sint puternice si de neuitat: "este greu de descris exact starea in care ma aflam, acolo, sub apa; desi domneste linistea, poti «comunica» minute in sir cu vietatile din jur: trebuie, doar, sa stii sa privesti si sa asculti", afirma Paula Unchesel, 26 de ani, absolventa a Facultatii de Biologie.
    Scufundarea cu scafandrul autonom este tehnica de patrundere cea mai utilizata, in care plojorul isi poarta singur intreaga rezerva de amestec respirator necesara, fiind independent de suprafata. Echipamentul individual este complex si trebuie sa cuprinda, in special, rezervorul de aer, detentorul-aparatul de respirat, costumul propriu-zis, masca, tubul de aer, labele de inot, centura de lestare si vesta de salvare. Costul unui astfel de costum este foarte mare, aproximativ 10 milioane de lei. Cursurile de plonjare subacvatica se desfasoara in vara fiecarui an, in lacul de acumulare Bicaz, la Statiunea de Cercetari Biologice si Salmonicole Potoci, Neamt si in Marea Neagra, la Statiunea Biologica Marina "I. Borcea"-Agigea, Constanta.
    Victor Surugiu a gasit pe fundul Marii Negre cheile pe care le pierduse un cetatean distrat
    Nici unul dintre plonjorii clubului nu a avut parte de evenimente tragice, deoarece pregatirea teoretica si practica a scufundatorilor se face foarte temeinic. Starea de sanatate trebuie sa fie excelenta, iar programul de viata deosebit de riguros: fara alcool, tigari sau cafea si cu mult antrenament fizic. Viata de scafandru ofera, pe linga propriile satisfactii, o multime de alte "onoruri": astfel, Constantin Mihai, responsabilul tehnic al clubului, a primit drept rasplata un metru cub de lemne pentru ajutorul dat la scoatera unei remorci din lacul Bicaz. De altfel, el a salvat de la inec mai multi turisti veseli care se plimbau cu barca pe lac. Victor Surugiu, 26 de ani, doctorand in cadrul Facultatii de Biologie, a primit, si el, cele mai calde multumiri de la un cetatean, dupa ce i-a gasit, dupa doar zece minute, cheile pe care acesta le scapase, printre stabilopozii digului, in apa Marii Negre.
    Vara este asteptata cu nerabdare, fiind anotimpul satisfactiilor maxime in plonjare. Acest lucru nu-l impiedica pe Constantin Mihai (60 de ani) cel mai antrenat scufundator din tara, avind peste 45 000 de ore de activitate subacvatica, sa sparga gheata lacului, in anotimp de iarna, si sa mai "stea de vorba" cu apa. "Nea Costica", asa cum ii spun prietenii, a realizat impreuna cu dr. Liviu Miron, cercetator stiintific si presedinte al APES, un record national la Statiunea de Cercetare Potoci: in lacul de acumulare Bicaz, adinc de 90 m, ei au stat 36 de zile si 36 de nopti sub apa, in batiscaf, la 10 m adincime, pentru efectuarea unor observatii si cercetari directe. "Desi am participat la toate scufundarile, aceasta a fost cea mai grea. Am depasit, impreuna cu Liviu, multe evenimente nedorite. Intr-una din nopti, parasind amindoi batiscaful, cu scafandrul autonom, am ajuns la 40 de metri adincime; s-a intimplat ceva si am ramas fara lumina. In asemenea situatii, daca iti pierzi cumpatul, iti poate fi fatal. Prin bezna totala am cautat drumul si, cu mari dificultati, am reusit sa ajungem la baza", isi aminteste el. (Mihaela RUSU)
    top Local news    

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri