Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Simirad si Carlan isi string mina la spartul Termoficarii

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Regia de "Termoficare" a fost divizata ieri, pe hirtie, in patru societati distincte. Pina la sfirsitul lunii martie 2001 divizarea va fi facuta si in fapt, consilierii locali acceptind in sedinta de ieri primul pas din programul de reorganizare. Astfel, alaturi de RAT, regie care se va ocupa exclusiv de producerea si distributia energiei termice, vor mai exista alte trei societati: SC Administratia de Cladiri SA, care va gospodari cele peste 20.000 de apartamente existente in aceasta structura, SC Ascensorul SA, care se va ocupa cu intretinerea si reparatia lifturilor, si SC Termo-Gaz SA, care va cuprinde cele noua centrale termice pe gaz metan existente in Copou. La toate cele trei societati actionarul unic va fi municipiul Iasi. Discutiile de ieri i-au impartit pe consilieri in doua tabere. De o parte s-au aflat cei care vroiau reorganizarea in aceasta structura, de cealalta parte aflindu-se consilierii care vroiau ca centralele termice pe gaz sa ramina, in continuare, in cadrul RAT.
    Consilierii Constantin Neculau, Gheorghe Nichita si Vasile Spiridon Danale au fost singurii care au votat impotriva divizarii in patru societati. Ei au sustinut ca cele noua centrale din Copou trebuie sa ramina la regia-mama. "Daca vom mai infiinta o societate va apare un nou post de director, inca unul de contabil-sef, care inseamna cheltuieli fara rost", a declarat Gheorghe Nichita, care a adaugat ca a doua etapa de restructurare se poate face numai dupa efectuarea unui studiu minutios. Acesta a fost combatut atit de primarul Constantin Simirad, de viceprimarul Vasile Munteanu, cit si de consilierul local Dan Carlan. "Este foarte bine ca centralele pe gaz sa functioneze separat. Vor lucra salariatii care, oricum, acum lucreaza la RAT, deci nu vor exista cheltuieli suplimentare", a spus Dan Carlan. Consilierul a sustinut ca, in momentul in care centralele pe gaz vor functiona separat de punctele termice ale RAT, se va putea face o comparatie intre cele doua societati care produc apa calda si incalzire. "Daca varianta centralelor se va dovedi mult mai eficienta, cu timpul aceasta ar putea sa se extinda si sa preia o parte din punctele termice ale RAT pe care sa le organizeze dupa acelasi sistem", si-a argumentat optiunea Carlan, care sustine ca aceasta ar fi o a doua etapa de restructurare. Directorul RAT, Romeo Mistreanu, a declarat la finalul sedintei ca angajatii sai au inceput deja sa lucreze la acest plan. "Speram ca, pina la 31 martie, sa reusim sa terminam divizarea. Urmatorul pas il vom putea stabili doar dupa ce aceste societati vor functiona independent", a spus Mistreanu.
    Noi taxe si impozite locale
    In urma sedintei de ieri a Consiliului Local, sedinta condusa intr-un ritm alert de consilierul local Camelia Gavrila, s-au modificat si taxele si impozitele locale. Astfel, impozitul pe cladiri, la persoanele juridice, a fost fixat la 0,6% din valoarea imobilului aflata in contabilitate la persoanele juridice care si-au reevaluat cladirile. La persoanele juridice care nu si-au reevaluat valoarea imobilelor, impozitul va fi de 1,5% din valoarea din contabilitate.
    6000 de lei un bilet RATC
    De la 1 ianuarie, iesenii vor fi nevoiti sa scoata mai multi bani din buzunar pentru a calatori cu mijloacele de transport ale RATC. Consilierii locali au aprobat ieri, la foc automat, solicitarea regiei de a creste pretul unui bilet cu doua calatorii de la 5.000 de lei, cit este acum, la 6.000 lei din prima zi a lui 2001. "Noi am pastrat zece luni acelasi tarif, in conditiile in care costul carburantilor si al pieselor de schimb s-a modificat de citeva ori", a explicat Petru Girlea, directorul RATC. El a mai precizat ca acesta este si unul din motivele pentru care, pe primele noua luni ale anului, RATC a acumulat pierderi de aproximativ 15 miliarde de lei. Neachitarea tuturor subventiilor cuvenite de la bugetul local constituie al doilea motiv pentru care regia a inregistrat pierderi pe primele trei trimestre.
    138.000 de lei gigacaloria

    Tot in sedinta de ieri, consilierii au aprobat si majorarea tarifului de distributie al gigacaloriei livrate de Regia de "Termoficare". Astfel, din aceasta luna, tariful de distributie a crescut de la 90.190 lei/gcal la 138.000 lei/gca. Scumpirea nu ar urma sa afecteze direct buzunarele iesenilor, diferenta de pret solicitata de RAT urmind a fi suportata de la bugetul local si de la cel de stat. (Razvan MOLDOVEANU)
    Notele consilierilor
    1. Valeriu Condurache (PM)....................5(cinci)
    2. Gheorghe Popa(PM)............................absent
    3. Romeo Olteanu (PM)...........................6(sase)
    4.Petru Focsa (PM)..................................5(cinci)
    5. Vasile Munteanu (PM).........................5(cinci)
    6. Petra Carp (PM)...................................6(sase)
    7. Constantin Adascalitei (PM)..................5(cinci)
    8.Carmen Gradeanu (PNL).......................5(cinci)
    9.Renata Puscasu(PM).............................5(cinci)
    10.Neculai Ungureanu (PM).....................5(cinci)
    11.Carol Stanciu (PDSR)..........................absent
    12.Mihai Gafiteanu (PDSR).......................absent
    13.Valentin Soroceanu(PDSR).................5(sase)
    14.Mihai Mititiuc(PDSR)............................5(cinci)
    15.Ioan Haraga (PDSR)............................5(cinci)
    16.Elena Nazarie (PDSR).........................5(cinci)
    17.Tudor Leonte (PDSR)...........................6(sase)
    18.Constantin Neculau (PRM)...................6(sase)
    19.Antimir Dasu (PRM)...............................5(cinci)
    20.Alexandru Calu (PRM)...........................5(cinci)
    21.Dan Carlan (PNL)....................................7(opt)
    22.Florin Hozoc (PNL)................................6(sase)
    23.Radu Prisecaru(PNL)............................6(sase)
    24.Romeo Ciobanu(UFD)...........................5(cinci)
    25.George Carapanu (UFD).......................6(sase)
    26.Vasile Dumitriu (ApR)............................5(cinci)
    27.Vasile Grecu (ApR)................................5(cinci)
    28.Gheorghe Nichita (PD).............................7(opt)
    29.Camelia Gavrila (PD)..............................7(sase)
    30.Vasile Spiridon Danale (ind.).................6(sapte)
    31.Dragos Rotaru (CDR)..............................absent

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri