Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Situatie exploziva la Universitatea "Al.I. Cuza"

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    La doua luni dupa terminarea campaniei electorale si a alegerilor, Universitatea "Al.I. Cuza" este in stare de soc. Citeva sute de cadre didactice au aflat recent ca salariile lor se vor reduce la nivelul anului 2001 astfel incit pentru luna martie unele vor lua mai putin de jumatate din leafa pe februarie. Reducerea va opera pentru cei care au functii didactice de la preparator la conferentiar, fiind determinata in principal de dublarea salariilor profesorilor. Nemultumirea celor vizati a dat nastere unei stari de tensiune fara precedent in Universitate, cei mai afectati fiind in mod evident tinerii, care ameninta cu declansarea unei greve. Ei acuza conducerea de nerespectarea contractelor individuale de munca si de aplicarea discretionara a reducerilor. Rectorul Dumitru Oprea invoca in apararea sa autonomia financiara a facultatilor, iar pe cele care au deficit financiar le acuza ca nu stiu sa-si gestioneze fondurile.
    Facultati sarace, facultati bogate
    Inainte de alegeri, universitarii de la "Cuza" se puteau lauda ca au cele mai mari salarii din invatamintul iesean. Un preparator de la Matematica, de exemplu, cistiga net aproximativ 5,5, milioane lei, iar salariul unor profesori ajungea - chiar si inainte de marirea impusa de lege - la citeva zeci de milioane de lei. Majoritatea facultatilor, chiar si cele asa-numite "sarace", ajunsesera sa dea salarii la grila maxima, o parte din bani provenind din fondul central al institutiei. Multumirea era cu atit mai mare cu cit, de la 1 ianuarie, Universitatea pusese in sfirsit in aplicare Codul Muncii si incepusera sa acorde pentru clauza de neconcurenta un spor de 25%. Minunea n-a tinut insa mult. Dupa ce doua luni s-au platit salarii de baza duble pentru profesori si s-a aplicat sporul de neconcurenta, cele mai multe facultati au inceput sa acumuleze vertiginos datorii. Astfel, intr-o singura luna, deficitul financiar de la Fizica a crescut de la 6 la 8,5 miliarde lei, iar la Litere s-a dublat chiar, ajungind la 15 miliarde lei. "Pe minus" sint si facultatile de Chimie (9,9 mld.), Matematica (8,1 mld.), Filosofia (6,2 mld.), Istoria (5 mld.) si Biologia (2,3 mld.). De cealalta parte, restul facultatilor au inca soldul pozitiv: Drept (21,7 mld.), Economie (17 mld.), Psihologie (13,7 mld.), Teologie Ortodoxa (5,4 mld.), Educatie Fizica si Sport (2,3 mld.), Informatica (500 mil.), Teologie Romano-Catolica (57 mil.). "Aceste din urma facultati cotizeaza anual cu zeci de miliarde de lei, dar nu primesc in schimb nici un leu de la bugetul central. Acum au acceptat sa mai ajute o perioada facultatile cu deficit, insa pentru a iesi din criza acestea trebuie sa reduca salariile la grila minima", spune prof.dr. Dumitru Oprea, sustinind ca "ar da afara toti administratorii de facultate" care nu au previzionat situatia dezastruoasa. La aflarea vestii proaste, tinerii din Universitate au inceput deja sa se vorbeasca de greva. "Aceasta decizie de recalculare s-a luat nedemocratic. Fiind atit de aspra, ar fi trebuit consultata Adunarea Generala", este de parere lect.dr. Gabriel H. Decuble, de la Facultatea de Litere, sustinind ca atit ministerul, cit si Universitatea si facultatile au un management defectuos. La Litere, reducerea medie a lefurilor va fi de 55%. Pe Universitate, de la o leafa de lector de aproximativ 11 milioane se va ajunge la una de 5, iar un conferentiar va lua, in loc de 15, in jur de 10 milioane.
    "Profesorul de la Educatie Fizica e mai profesor decit cel de la Chimie?"
    Criza s-a declansat in principal din cauza dublarii salariilor profesorilor, pe care Guvernul a promovat-o fara a da pina acum si bani pentru asta. "S-a spus ca la nivel national se vor da 800 de miliarde pentru asta, insa va fi mult prea putin: doar pe noi ne va ajunge 75,1 miliarde aceasta marire", spune rectorul Oprea. "Lucrurile sint la noi extrem de grave si daca revenirea la grila minima se facea de la 1 ianuarie, socul era mai mic", spune conf.dr. Constantin Amihaiesei, liderul sindical de la "Al.I. Cuza", care considera nedrepte diferentele intre facultati: "Scaderea salariilor se va produce doar la facultatile sarace, insa prin asta se incalca si Codul Muncii, si Carta Europeana, care spun ca la munca egala salariile trebuie sa fie egale in aceeasi institutie. Profesorul de la Educatie Fizica este mai profesor decit cel de la Chimie?", adauga acesta.
    Cei mai afectati sint tinerii
    Dublarea operata de Guvern se aplica si profesorilor consultanti, in total in jur de 80, carora Universitatea le plateste diferenta intre pensie si salariu. Aceasta a crescut de la aproximativ trei milioane la peste zece, incarcind mult bugetul de salarii al facultatilor, Oprea considerind ca este nedrept ca acestia sa ia atitia bani daca au trei doctoranzi, de exemplu, propunind remunerarea lor pe baza unui contract. Pentru descongestionare financiara, rectorul propune, de asemenea, renuntarea la plata la ora si la cumul, comasarea unor cursuri si reducerea numarului de specializari de studii aprofundate acolo unde sint putin studenti. "Sint profesori care nu inteleg ca finantarea nu se mai face pe posturi, ci pe studenti. Unii si-au transformat capitole de curs in cursuri si, in plus, se fac cursuri cu cite 7-10 studenti, cind o formatie de studiu nu e rentabila decit de la 75 in sus. Din pacate, de normele create prin aceste metode nu beneficiaza tinerii", sustine rectorul. Prof.dr. Iulian Popescu, decanul de la Litere, sustine insa ca nici macar la specializarile mici nu mai fac cursuri cu atit de putini studenti. "Cind legea prevede ca grupa de curs sa fie de 60, noi ajungem la 240, iar la seminarii, de la 25 la 40", spune acesta. Multi profesori cred ca nu se mai pot face multe comasari de cursuri fara a afecta serios calitatea: "Nu trebuie sa se exagereze, ca altfel vom ajunge sa facem carte pe stadion", spune conf.dr. Constantin Amihaiesei. (Mirela CORLATAN)

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Linkuri sponsorizate

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri