Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Subiecte de olimpiada la proba de matematica a bacalaureatului

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Matematica va fi in acest an cuiul bacalaureatului. Profesorii ieseni care corecteaza tezele la matematica sint revoltati de subiectul conceput de Serviciul National de Evaluare si Examinare (SNEE). Acestia estimeaza un numar foarte mare de picati la proba desfasurata ieri. Dascalii spun ca exercitiile pe care le-au avut de rezolvat in special candidatii de la matematica-informatica depasesc nivelul mediu, unele dintre acestea ridicindu-se la nivel de olimpiada.
    Stiti ce inseamna "nilpotent"?
    "De exemplu, ultimele doua exercitii, referitoare la matrici, de la punctul III al subiectului pentru clasele de matematica-informatica, au fost propuse spre rezolvare anul trecut la un concurs national de matematica", a sustinut ieri profesorul de matematica Cristian Lazar, de la Colegiul National. Profesorii ieseni din comisiile de corectare a lucrarilor de matematica cred ca termenul "nilpotent" (adica un element care, inmultit cu el insusi de mai multe ori, da 0) folosit in cerinta unuia dintre subiecte, i-a derutat pe elevi. "Termenul, desi explicat, nu este bine ales. Sint convinsa ca foarte putini profesori au folosit la clasa acest termen, iar cei care l-au vazut pentru prima data in subiect au intrat in panica", a mai spus profesorul Lazar. Dascalii de matematica sustin ca exercitiile de algebra de la punctul IV al subiectului ating sensibil materia de olimpiada. "Ultimele trei puncte ale ultimului subiect sint foarte grele. E vorba totusi de un examen de bacalaureat, si nu de un concurs unde se verifica anumite competente de moment", a spus si Nelu Tudorache, profesor de matematica si inspector scolar general adjunct, care din cauza subiectului dificil apreciaza ca matematica va face ravagii printre notele candidatilor. "Vor fi foarte multi picati sau multe note de 5", crede Tudorache. "Subiectul de la matematica nu le-a oferit elevilor sansa, de altfel corecta, de a lua nota 10 daca ei sint intr-adevar de 10. Trebuie sa nu uitam ca nu toti elevii sint pregatiti la nivel de olimpiada", a subliniat profesorul Lazar, care crede ca unele dintre exercitiile subiectului pentru matematica-informatica vor putea fi rezolvate in totalitate doar de un elev dintr-o suta.
    Usor la prima vedere
    Nici elevii de la Stiintele Naturii si cei de la filiera tehnologica, care au avut acelasi tip de subiecte, nu au fost mai norocosi, spun dascalii. Si subiectul lor a continut capcane. "Usor la prima vedere, exercitiul II, cu intrebari de tip grila, a avut un nivel mai ridicat decit exercitiul similar de la matematica-informatica", a spus profesorul Lazar. Doar elevii de la profilul Servicii, resurse naturale sau de alte specializari nu ar trebui sa aiba probleme la proba de matematica. Pentru ei, subiectele au fost mai usoare. Acelasi lucru e valabil si pentru elevii care au sustinut ieri proba la geografie si istorie, unde subiectele nu au fost foarte dificile.
    O candidata a iesit din sala si imediat a nascut, la maternitate
    Pe lista respinsilor la bacalaureat s-a adaugat ieri un absolvent de la Grupul Scolar "Anghel Saligny". Acesta a intirziat la examen doua ore, spunind ca a fost nevoit sa-si insoteasca bunica la spital. Absolventul ar fi avut posibilitatea sa sustina proba cu un subiect de rezerva de la ora 14, daca prezenta comisiei un document care sa demonstreze ca scuza sa este reala. Absolventul nu a probat in nici un fel intirzierea, astfel ca a ratat sustinerea probei si va fi nevoit sa sustina celelalte probe in sesiunea de toamna. O alta situatie speciala a fost inregistrata la proba de romana de luni, la Liceul "Stefan cel Mare" din Hirlau. O absolventa de clasa a XII-a, insarcinata, a parasit sala pentru ca i s-a declansat nasterea. Diana Dolniceanu, in virsta de 19 ani, casatorita, a fost dusa imediat la spital, unde luni seara a nascut o fetita. Starea tinerei a fost foarte buna, astfel ca aceasta s-a prezentat la examen si ieri, la o zi dupa ce nascuse. Absolventii de liceu vor sustine astazi proba la alegere la una dintre disciplinele de profil. Ultima proba, de pe 8 iulie, este cea la alegere dintre disciplinile profilului opus celui studiat in liceu. Cei mai multi elevi, 4.120, adica peste jumatate din numarul total al inscrisilor, au ales la aceasta proba sportul. (Marinela RATA)

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri