Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Teatrul National din Iasi, inexistent pentru UNITER

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    "Actorii de la Iasi sint prost utilizati, regizorii sint slabi, repertoriul prost ales"
    In istoria celor 13 editii ale Galei UNITER, Teatrul National are doar patru nominalizari si un singur premiu, obtinut la sectiunea cel mai bun actor de Florin Mircea, in 1996. Pe lista UNITER-ului la nominalizari s-au mai aflat Mihaela Arsenescu Werner, Petronela Grigorescu si regizoarea Irina Popescu. Pentru criticii de teatru, cei care urmaresc spectacolele din toata tara si fac apoi nominalizari UNITER-ului, Teatrul National nu a meritat nici in acest an sa fie trecut pe lista nominalizarilor. "Din pacate, Teatrul National din Iasi nu exceleaza. Spectacolele care se joaca aici nu se ridica la nivelul celorlalte teatre nationale din tara", este de parere Alice Georgescu, care alaturi de criticii de teatru Mihaela Michailov si Sebastian-Vlad Popa a avut rolul decisiv in nominalizarile din acest an cind Nationalul iesean a fost intrecut la capitolul perfomanta de teatre din Ploiesti, Craiova, Sibiu si Sfintu Gheorghe. Mihai Calota de la Teatrul National din Ploiesti, de exemplu, a obtinut in acest an premiul pentru cel mai bun actor intr-un rol secundar, iar marele premiu al UNITER a fost cistigat de Teatrul National din Craiova. Premiul pentru debut a ajuns in 2005 la Sibiu, la Radu Alexandru Nica, pentru regia spectacolului "Nora", de Henrik Ibsen. Intrebata ce ii lipseste Teatrului National din Iasi si de ce se afla atit de rar printre nominalizatii UNITER-urului, Alice Georgescu spune ca unul din motive este "promovarea slaba a spectacolelor". "Ca sa vedem un spectacol la Iasi, trebuie sa auzim de el", crede Alice Georgescu. O alta cauza a "inexistentei" Nationalului in cadrul Galelor UNITER este, in opinia lui Alice Georgescu, faptul ca "actorii, de altfel foarte buni, nu sint distribuiti in spectacole care sa ii reprezinte". "Apoi, poate ca nici regizorii nu au fost cei mai potriviti si nici repertoriul bine ales", continua Alice Georgesu. Opiniile acesteia sint sustinute chiar de actori din cadrul Teatrului National. Florin Mircea, singurul actor al Iasului premiat pina acum de UNITER, crede ca "parerea criticilor este intemeiata". "Criticii stiu cel mai bine. Ei formeaza ierarhiile. Noi avem actori buni, avem pretentii, dar pretentiile trebuie sustinute si fizic pe scena", crede Florin Mircea.
    Ioan Holban se victimizeaza
    Ioan Holban, directorul Teatrului National din Iasi, are insa alta parere. Acesta crede ca Teatrul National ar fi avut, in 2004, spectacole care ar fi meritat sa fie macar nominalizate. Holban a dat exemplu spectacolele "Despre efectul daunator al nostalgiei", dupa A.P. Cehov, in regia lui Ion Sapdaru, si "Apus de Soare", de Barbu Delavrancea. "Noi am trimis invitatii criticilor pentru toate spectacolele. Si la «Danseaza Fetele Mundy», si la «Cabotinul», si la «Salomeea». Nu a venit insa nimeni sa le vada", a mai spus Holban. "Eu am primit o singura invitatie, la «Salomeea», in cadrul Festivalului «Goldfaden», si nu pot sa apreciez activitatea Nationalului iesean doar pe baza unui spectacol", a spus criticul de teatru Cristina Modreanu, evitind sa faca alte comentarii. "Criticii nu pot ajunge chiar la toate spectacolele. Dar ecourile unui spectacol bun exista. Ori asta nu se intimpla in cazul Iasului. Nimeni nu aude nimic despre spectacolele de aici", spune la rindul ei Alice Georgescu, care crede ca revigorarea teatrului iesean sta "in colaborarile cu regizori din tara". "Colaborari regizorale, innoirea trupei de actori si intocmirea unui alt repertoriu", propune si actorul Florin Mircea. (Marinela RATA)

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

      Intrebarea zilei

      Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

      vezi raspunsuri