Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

UMF Iasi iese din epoca feudala

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Noul rector a fost ales dupa o sedinta de patru ore. Inca dinainte de a se trece la vot, din faza prezentarii CV-urilor si a planurilor manageriale, atmosfera salii Senatului indicase deja rezultatul alegerior. Desi a fost primul care si-a prezentat planul managerial, rectorul interimar George Pandele nu a reusit sa capteze atentia Senatului. Acelasi dezinteres a fost afisat si in cazul lui Marin Burlea. Cind Cristian Dragomir a inceput prezentarea, in sala s-a facut liniste, iar aceasta atitudine a fost mentinuta pina la sfirsitul discursului, in ciuda faptului ca acesta a durat mai mult decit al lui George Pandele. Dupa prezentarea programelor, candidatii au fost chestionati de unii membri ai Senatului. "Ce veti face cu Facultatea de Moase?", i-a intrebat, de exemplu, prof.dr. Eusebie Zbranca pe candidati, raspunsurile lor fiind insa diplomate, putind influenta votul. "Care va fi politica taxelor studentesti?", a intrebat un student din Senat, candidatii sustinind ca nu vor fi majorari.
    "Multumesc Senatului pentru incredere"
    Dupa aproximativ 3 ore, s-a trecut la vot. Numararea voturilor a dat emotii candidatilor, dar si senatorilor. Primele doua buletine de vot citite de seful comisiei electorale, prof.dr. Vasile Costinescu, au fost pentru Marin Burlea, iar urmatoarele trei au fost pentru George Pandele, abia apoi auzindu-se numele lui Cristian Dragomir. O sarja de rezultate pro-Pandele a incins iar atmosfera, pentru ca la scurt timp sa "curga" buletinele de vot in favoarea lui Cristian Dragomir. La citirea celui de-al 29-lea buletin pro-Dragomir, zumzetul salii a confirmat victoria acestuia. "Multumesc Senatului pentru incredere, dar si celorlalti doi candidati, au si ei meritele lor, mai ales in perioada tulbure din ultimele doua luni. Ma bucur ca exercitiul democratic s-a manifestat si in cadrul Senatului, care sper ca va da dovada de unitate si ma va sprijini in deciziile ce le voi lua", a declarat la comunicarea rezultatului prof.dr. Cristian Dragomir. Reactia perdantilor la aflarea rezultatului a fost diferita. Daca Marin Burlea a acceptat infringerea, George Pandele a calificat votul Senatului drept "tradare". "Il felicit sincer pe domnul Dragomir, ii urez succes total, sanatate si putere de munca, pentru ca il asteapta o perioada dificila. Totodata, tin sa il asigur de sprijinul meu", a declarat prof.dr. Marin Burlea.
    George Pandele: "Tradare!!"
    Prof.dr. George Pandele a refuzat sa vorbeasca in calitate de infrint. "Domnule Pandele, nu aveti de spus nimic?", l-a intrebat prof.dr. Vasile Costinescu, presedintele comisiei electorale. "Nu, nu vreau sa spun nimic", a replicat George Pandele: "Doar sa multumesc Senatului ca nu mi-a acordat acest vot. Interesul oamenilor primeaza. Eu stiu foarte bine lucrurile din interior. Intr-un fel votul este sugestiv, comunica genul de oameni pe care Senatul ii vrea la conducere", a completat el, batindu-le obrazul celor care l-au preferat pe Cristian Dragomir. "Pentru ceea ce a facut pentru universitate, domnul Pandele merita sa fie ales. Daca evenimentul de azi a avut loc, acest lucru i se datoreaza domnului Pandele", a intervenit prof.dr. Carol Stanciu, recomandindu-i profesorului Cristian Dragomir sa il mentina pe Pandele in functia de prorector.
    Echipa "Dragomir"
    Asa cum a accentuat chiar George Pandele, Senatul UMF a aratat ieri "genul de oameni pe care ii vrea la conducere". Aceasta deoarece Cristian Dragomir a comunicat inca dinaintea votului echipa de prorectori cu care doreste sa lucreze in cazul in care va cistiga. Astfel, votul dat lui Cristian Dragomir a fost, in acelasi timp, un vot de incredere acordat intregii echipe ai carei membri nu au fost implicati pina acum in scandalurile publice in care a fost tirita universitatea in ultimii ani. Prof.dr. Mircea Covic, seful disciplinei de Genetica umana, a fost propus pentru functia de cancelar al institutiei. Prorector cu activitatea didactica va fi prof.dr. Gabriel Ungureanu, de la disciplina de Medicina Interna, fost decan la Medicina Generala in primii ani dupa '90. Prof.dr. Ursula Stanescu, secretar stiintific al Facultatii de Farmacie, ar putea fi noul prorector cu cercetarea stiintifica, iar prof.dr. Gheorghe Petrescu - prorector cu relatiile internationale. Directorul Spitalului "Sf. Spiridon", conf.dr. Dragos Negru - cadru didactic la disciplina de Radiologie - a fost propus pentru functia de prorector cu strategia academica. Toti acestia vor trebui insa votati de Senat pentru a-si putea exercita aributiile. "Dupa ce voi fi validat de ministru, voi supune votului Senatului echipa pe care am propus-o. Sper sa fiu validat de ministru", a spus aseara prof.dr. Cristian Dragomir. Criteriul virstei, care ar fi putut fi invocat de Ministerul Educatiei pentru invaidarea rectorului UMF nu il vizeaza pe Cristian Dragomir, sustin mai multi profesori. Si aceasta deoarece in calitate de membru al Academiei de Stiinte Medicale, are dreptul prin lege sa ramina in activitate cu drepturi depline pina la 70 de ani, virsta de la care continuarea activitatii e conditionata de aprobarea Senatului universitatii. "Eu am instiintat ministerul de aceasta situatie si mi s-a promis ca se va respecta decizia Senatului in limitele legalitatii", a declarat Cristian Dragomir. (Nicoleta VIERU)
    Rectorul de criza
    Mandatul pe care il incepe acum prof.dr. Cristian Dragomir este considerat de multi profesori drept unul dintre cele mai dificile din ultima perioada. UMF Iasi traverseaza de ani buni o criza din ce in ce mai accentuata, care i-a afectat nu doar prestigiul national, dar si situatia financiara. Afacerea Diplomelor False, descoperita in 2000, in care a fost cercetat si fostul rector Vasile Burlui, a afectat grav imaginea universitatii. Principala consecinta imediata a fost scaderea numarului de studenti straini, care prin taxele de mii de dolari anual reprezentau una dintre cele mai importante surse financiare pentru universitate. Renumele de institutie a falsurilor si a spagilor a indepartat in ultimii ani si studentii romani de UMF Iasi, in sesiunea de admitere din 2005 iesind la iveala un adevarat dezastru: universitati mai mici, precum Craiova si Tirgu-Mures au avut cel putin de doua ori mai multi candidati. Universitatea a fost marginalizata in ultimii ani si la rezidentiat, Iasul nefiind desemnat ca centru de organizare a examenului in ultimii ani . La toate acestea se adauga o puternica criza financiara, universitatea avind mari dezechilibre in ce priveste raportul profesori-studenti. Numarul posturilor a fost majorat artificial in ultimii ani, tinindu-se cont nu de interesele studentilor, ci de cele ale profesorilor din clientela conducerii, profesori ai caror copii au fost angajati la UMF. Este cunoscut ca aici fenomenul nepotismului este cel mai extins din toate universitatile iesene. Ultimul scandal care a facut institutia celebra este pensionariada fostului rector Vasile Burlui, care a trimis acasa 50 de profesori ignorind pur si simplu prevederile legale - masura care a dus si la revocarea sa.
    "Voi pregati terenul pentru venirea celor tineri"
    Cristian Dragomir a fost considerat de profesorii care au insistat sa isi depuna candidatura drept un om potrivit pentru situatia de criza a UMF, capabil sa readuca institutia pe linia de plutire in urmatorii doi ani. Intrebat care sint prioritatile, el a zis ca se va axa la inceput pe latura administrativa. "Voi instala in departamentele administrative personalul necesar si competent", a spus el. Poate cea mai mare asteptare legata de Cristian Dragomir este schimbarea Cartei universitare, asfel incit sa fie facilitat accesul tinerilor in posturile de conducere si introducerea criterii mai dure sub aspectul stiintific, la promovare. "Voi pregati terenul pentru venirea celor tineri", a rezumat Cristian Dragomir rolul sau la cirma UMF in momentul cind s-a decis sa candideze. (E.CHISCOP)

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri