Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Un fizician iesean a creat o noua teorie despre viata

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Un profesor de la Universitatea "Al.I.Cuza" a reusit sa intre in pielea lui Dumnezeu. Dupa jumatate de veac petrecut in laboratorul de cercetare, prof.dr. Mircea Sanduloviciu a ajuns la performanta de a crea viata din materie anorganica. Mai exact, sa creeze o structura gazoasa incarcata electric, care se comporta ca o celula umana. Experimentul ar putea duce la schimbarea teoriei asupra aparitiei vietii pe Pamint, lumea stiintifica internationala reactionind deja la articolul prin care ieseanul isi face cunoscuta cercetarea. Publicat la inceputul verii in revista britanica "Chaos, Solitons and Fractals", articolul semnat de prof.dr. Mircea Sanduloviciu, in colaborare cu prof.dr. Erzilia Lozneanu - sotia sa, a fost deja preluat de prestigioasa revista "New Scientist". Dincolo de aplicabilitatea pe care se presupune ca o va avea in diverse domenii -medicina, sisteme inteligente si tehnica de calcul - , aceasta descoperire a facut ca pe buzele multor oameni de stiinta sa apara intrebarea: "Exista totusi Dumnezeu?" Intrebare la care autorul insusi evita sa ofere un raspuns clar: "Oamenii sint mai fericiti atunci cind cred".
    Cum apare viata
    Teoriile stiintifice de pina acum sustineau ca celulele vii au aparut in urma unei evolutii complexe si indelungate a unor substante chimice, timp de mai multe miliarde de ani. Majoritatea oamenilor de stiinta sustin ca, fara material genetic mostenit, cum ar fi ADN-ul, structurile descoperite nu pot fi definite ca fiind vii. Totusi, sferele gazoase descoperite de cercetatorii romani condusi de profesorul Mircea Sanduloviciu contrazic notiunile anterioare privitoare la modul cum a aparut viata pe Pamint. Depasind aceste teorii, profesorul Mircea Sanduloviciu sustine pentru prima data ca celulele apar prin procese fizice, bazate pe autoorganizare. "Toate teoriile erau bazate pina acum pe chimie si biochimie: combinatii de substante erau supuse la diferite cauze (printre care si fenomene electrice) si se urmarea aparitia nucleelor. Nu a fost descris insa un scenariu care sa arate cum se formeaza celulele, cum apare viata: substantele au fost gasite imprastiate in mediu, nu sub forma unei celule", explica prof.dr. Mircea Sanduloviciu.
    O teorie care ar putea revolutiona medicina
    Recreind conditiile de mediu existente pe Pamint inainte de aparitia vietii, cind planeta era inconjurata de furtuni electrice, cercetatorul a utilizat in experimentul sau o instalatie de vid sub forma unui tub de sticla, in care a introdus o sursa de plasma de argon. Aplicind tensiune pe electrozi, se formeaza spontan sfere de gaz la electrodul incarcat pozitiv. Fiecare sfera are o membrana si un nucleu bogat in ioni, structura fiind luminoasa si comportindu-se ca o celula umana. Celulele de plasma descoperite, create astfel in laboratorul de la Universitatea "Cuza" cresc, se divizeaza si comunica, indeplinind astfel cele mai multe dintre cerintele biologice pentru viata. "Sanduloviciu a descoperit ca sferele se pot inmulti despartindu-se in doua. In conditii bune, acestea se pot mari, atragind atomi neutri de argon si despartindu-i in ioni si electroni care se depun pe straturile de margine", descrie "New Scientist" experimentul. Potrivit autorului, experimentul ar putea avea aplicabilitate in primul rind in medicina. "Cercetarile se fac acum empiric, adica pe om: trebuie sa experimentezi pe o mie de persoane ca sa tragi o concluzie", spune Mircea Sanduloviciu, considerind ca experimentul sau ar putea influenta si cercetarile in domeniul sistemelor electronice, a materialelor inteligente, tehnicii de calcul si semiconductorilor.
    "Singurul procedeu de aparitie a vietii e unul de autoorganizare"
    Dincolo de contributia pe care se presupune ca o va avea la dezvoltarea stiintei, descoperirea facuta de prof.dr. Mircea Sanduloviciu ce a fost catalogata drept "revolutionara" de comunitatea stiintifica internationala, pare a fi foarte importanta in masura in care ridica problema existentei divinitatii. "Din punctul meu de vedere, singurul procedeu de aparitie a vietii e unul de autoorganizare. Raspunsul la intrebarea «cum se creeaza conditiile pentru asta» depinde de fiecare", spune savantul iesean, precizind ca el nu crede in teoria moderna a "exploziei initiale" care ar fi dus la crearea Universului, a stelelor, a planetelor. "Intrebarea este daca au fost create sau au existat tot timpul. Dar, daca au existat tot timpul, din nou te intrebi cum au aparut". Sustinind cu tarie ipoteza "evolutiei naturale", a neimplicarii unei forte supranaturale, profesorul Sanduloviciu se fereste totusi sa nege existenta lui Dumnezeu. El crede ca "oamenii sint mai fericiti atunci cind cred".
    Autorul unei teorii revolutionare traieste din 5 milioane de lei
    Crede sau nu, profesorul Sanduloviciu poate spune insa cu certitudine ca a fost fericit cind si-a dat seama ce presupune rezultatul cercetarilor sale. "La inceput n-am sperat la asta. Dupa ce studiezi foarte mult, apare ca o scinteie. E ca un fel de ameteala...", marturiseste profesorul, care spune ca a reusit sa creeze structurile similare unor celule umane in urma cu doi, trei ani. "Un an si jumatate am lucrat la articolul pe care l-am publicat in revista din Anglia. Mi l-au acceptat foarte repede, dupa doar 12 zile". A avut noroc. Daca ar fi incercat sa-l publice in America, in "Journal of Aplite Physics" de exemplu, pentru publicarea celor noua pagini ar fi trebuit sa plateasca peste 500 de dolari. Cit venitul sau pe citeva luni: pensia de 3,5 milioane si diferenta pina la cinci milioane pe care o primeste ca profesor consultant. Avind acest statut nu mai poate candida nici pe proiecte internationale de cercetare . "Am avut un proiect de trei ani finantat de Banca Mondiala, insa, dupa ce am implinit 70 de ani, cu foarte mare dificultate am putut sa-l conduc in continuare". Fiindca virsta este singurul impediment ce-i mai sta in cale, singura dorinta a profesorului este aceea de a avea resurse in continuare pentru a-si sustine cercetarile. In 49 de ani de cind lucreaza in Universitatea "Cuza", unde a fost si decan al Facultatii de Fizica, imediat dupa Revolutie, si sef al Catedrei de Fizica plasmei si organizarea materiei (condusa acum de prof.dr. Erzilia Lozneanu), profesorul Sanduloviciu a demonstrat insa ca rezultate se pot obtine si cu foarte putin. Ca-i poate concura cu succes pe concurentii sai in domeniul Sistemelor Complexe, concurenti ce se afla in Japonia, Germania si America. (Mirela CORLATAN)
    Descoperirea prof.dr. Sanduloviciu, relatata in "New Scientist"
    Redam mai jos, integral, articolul publicat pe 17 septembrie 2002:
    Bulele de plasma trimit la noi forme de viata
    de David Cohen
    Fizicienii au creat bule de plasma gazoasa care se pot dezvolta, multiplica si intercomunica - indeplinind majoritatea functiilor cunoscute ale celulelor biologice. Fara a detine material genetic, ele nu pot fi descrise ca fiind vii, dar cercetatorii cred ca aceste sfere ciudate pot oferi o revolutionara explicatie despre inceputurile vietii.
    Majoritatea biologilor sint de parere ca celulele vii sint rezultatul unei evolutii chimice complexe si indelungate, care a durat milioane de ani, incepind de la molecule simple pina la aminoacizi, proteine incipiente, pentru ca, in final, sa ajunga la structuri organizate. Dar daca Mircea Sanduloviciu si colegii sai de la Universitatea "Al. I Cuza" Iasi au dreptate, teoria ar trebui revizuita complet. Ei spun ca organizarea proprie asemanatoare cu cea a celulelor poate avea loc in citeva microsecunde.
    Cercetatorii au studiat conditiile de mediu similare celor care au existat pe Pamint inainte de aparitia vietii, cind planeta era invaluita de furtuni electrice care au cauzat formarea in atmosfera a gazelor ionice numite plasma.
    Ei au introdus doi electrozi intr-o incapere continind plasma de argon - un gaz la care unii atomi au fost scindati in electroni si ioni incarcati electric - , la temperaturi scazute. Au aplicat electrozilor o tensiune electrica ridicata, provocind un arc de energie care a trecut prin spatiul dintre acestia, precum un fulger in miniatura. Sanduloviciu spune ca aceasta scinteie electrica a cauzat aglomerarea la electrodul incarcat pozitiv a unui numar foarte mare de ioni si electroni, care in mod spontan au format sfere. Fiecare sfera avea o limita formata din doua straturi - unul extern, de electroni incarcati negativ, si unul intern, de ioni incarcati pozitiv.
    Prins in acesta limita se afla un nucleu de atomi de gaz. Cantitatea de energie din scinteia initiala le-a determinat forma si durata vietii. Sanduloviciu a marit sferele de la un diametru de citiva microni la unul de pina la trei centimetri.
    Sciziunea
    Un strat limita distinct care confineaza si separa un obiect de mediul sau este unul dintre cele patru criterii general utilizate pentru a definii celulele vii. Sanduloviciu s-a hotarit sa afle daca celulele sale intrunesc celelalte criterii: capacitatea de a se multiplica, de a transmite informatie, de a metaboliza si de a creste.
    El a descoperit ca sferele se pot multiplica prin rupere in doua. In conditii propice ele pot sa se si mareasca, asimilind atomi neutri de argon si spargindu-i in ioni si electroni pentru a reinprospata straturile lor limita.
    In cele din urma, ele puteau transmite informatie prin emiterea de energie electromagnetica, facind ca atomii din interiorul altor sfere sa vibreze la o frecventa anume. Sferele nu sint singurele sisteme cu organizare proprie care intrunesc toate aceste conditii. Dar ele sint primele "celule" gazoase.
    Sanduloviciu crede chiar ca ele ar fi putut fi primele celule de pe Pamint, aparind in interiorul furtunilor electrice. "Aparitia unor astfel de sfere pare sa fie un preambul al evolitiei biochimice" spune el.
    Probleme de temperatura
    Acel punct de vedere "intrece limita posibilului" spune Gregoire Nicolis, un fizico-chimist de la Universitatea din Bruxelles. Mai exact, el se indoieste ca biomolecule precum ADN-ul ar putea sa apara la temperaturi la care bulele de plasma exista.
    Totusi, Sanduloviciu insista ca, desi sferele necesita temperatura ridicata pentru a se forma, ele pot supravietui la temperaturi mai joase. "Acesta ar fi tipul de mediu in care au loc interactiuni biochimice normale."
    Dar, poate cele mai socante implicatii ale lucrarii lui Sanduloviciu sint pentru viata de pe alte planete. "Similare celulelor, sferele descrise de noi ar putea fi la originea altor forme de viata pe care nu le-am luat inca in considerare", spune el. Ceea ce inseamna ca cercetarile noastre in privinta vietii extraterestre necesita o reconsiderare radicala. Ar putea fi viata in spatiu, dar nu asa cum o stim noi. (traducere si adaptare de Elena SILVAS)

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri