Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Vlasov a inventat o pompa de umflat taxele la Camera de Comert

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Persoanele care doresc sa-si deschida o firma sint obligate de Registrul Comertului Iasi la plata unei taxe de emblema in valoare de 670.450 lei. In cazul in care se doreste ca rezervarea emblemei sa fie realizata in aceeasi zi, taxa creste cu nu mai putin de 60%, ajungind la 1.036.150 lei. Problema nu o constituie introducerea acestei taxe, ci obligativitatea ei. De exemplu, la Bucuresti, doar cei care doresc isi pot rezerva o emblema. Pentru aceasta, trebuie sa plateasca aproape 610.000 lei. La Timisoara, de asemenea, nu este obligatorie, ea ridicindu-se, pentru cei care intentioneaza sa isi rezerve o emblema, la aproape 300.000 lei. La Bacau, in schimb, plata acestei taxe este obligatorie, cu mentiunea ca nu exista taxa de urgenta, toate formalitatile fiind indeplinite in aceeasi zi. Aici, taxa ajunge la 654.000 lei. In Legea 31/1990, in baza careia este stabilita aceasta taxa, este prevazut, la articolul 7, ca actul constitutiv al societatilor in nume colectiv, in comandita simpla sau cu raspundere limitata, trebuie sa cuprinda, pe linga multe altele, "daca este cazul, emblema societatii". Aceeasi precizare, "daca este cazul", o intilnim si la articolul 8, unde sint prevazute cele necesare pentru constituirea unei societati pe actiuni sau in comandita simpla. Totusi, la articolul 16, este specificat ca "la autentificarea actului constitutiv se va prezenta dovada eliberata de Oficiul Registrului Comertului privind disponibilitatea firmei si a emblemei". Notarul Kamelia Norocea ne-a declarat ca "la articolul 16 este vorba de o scapare a legii. In articolele de mai sus, legiuitorul s-a exprimat foarte clar privind caracterul optional al emblemei. In acest sens ar trebui interpretata legea". De fapt, asa a si fost interpretata pina la sfirsitul anului trecut. "In anii trecuti, am incheiat sute de contracte privind infiintarea unor societati care nu aveau rezervare de emblema. De la sfirsitul anului trecut, si mai ales in acest an, clientii care nu au aceasta rezervare sint respinsi de cei de la Registrul Comertului. Nu-mi ramine decit sa ma intreb «cum este posibil ca o lege sa fie interpretata diferit de aceeasi institutie?»". Presedintele Camerei de Comert Iasi, Mihail Vlasov, ne-a spus ca "taxa este perfect legala. Nu a fost aplicata de la inceput deoarece starea economica nu permitea acest lucru. In momentul de fata, lucrurile se indreapta spre normalitate. Oricum, cui nu-i convine, nu are decit sa faca actiune in justitie". (Constantin PAVEL)

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri