50 milioane per profesor
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 08.12.2021

50 milioane per profesor

Bonus nesperat pentru mii de cadre didactice din Iasi, obtinut in instanta

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +

  Aproximativ 2.000 de salariati din invatamintul preuniversitar iesean, - marea majoritate cadre didactice, dar si personal didactic auxiliar -,  ar trebui sa primeasca pentru 2010 salarii majorate cu aproape 34%. Alianta Sindicala "Gh. Asachi", unul din sindicatele reprezentative la nivel judetean din domeniul invatamintului, a obtinut la Curtea de Apel decizie definitiva si irevocabila pe Legea 221/2008.

  Potrivit acestei decizii, in jur de 50 de unitati scolare din judet, cele mai multe dintre acestea fiind din municipiu, sint obligate sa stabileasca si sa plateasca salariile membrilor de sindicat in acord cu prevederile din Legea 221/2008.

  "Sint obligate sa plateasca drepturile salariale cuvenite membrilor nostri de sindicat, luind in considerare salariile de baza aferente lunii decembrie 2009, rezultate din aplicarea Legii 221/2008 pentru aprobarea Ordonantei Guvernamentale nr. 15/2008 privind cresterile salariale ce se vor acorda in 2008 personalului din invatamint si a hotaririlor judecatoresti prin care s-au recunoscut majorarile de salarii. Asadar, noi am solicitat in instanta ca angajatorii sa aplice dispozitiile Legii 330/2009 privind salarizarea unitara pe 2010 si sa calculeze salariile corespunzatoare lunii ianuarie 2010 si urmatoarele cu luarea in considerare a coeficientului 1,000, asa cum a fost stabilita prin Legea 221/2008", a explicat Violeta Amariei, liderul Aliantei Sindicale "Gh. Asachi" si vicepresedinte al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamint (FSLI).

  Practic, sindicalistii au speculat o bilbiiala legislativa a Guvernului din acea perioada, reusind sa demonstreze ca actul legislativ ce limita maririle salariale initiale de 50% nu putea opera si asupra anului 2010.

  Cind si cum se vor plati banii?

  Sumele corespunzatoare vor fi acordate retroactiv, asa cum s-a stabilit prin Ordonanta de Urgenta Guvernamentala, in trei transe: 34% in 2012, 33% in 2013, respectiv 33% in 2014. "Daca s-ar aplica majorarea cu 34%, un profesor debutant ar trebui sa ia pentru intreg anul 2010 in jur de 3000 de lei, iar un cadru didactic cu vechimea maxima ar trebui sa incaseze in jur de 7000 de lei. Ma refer la bani luati efectiv in mina, sau virati pe card", a explicat Aurel Neicu, directorul Liceului "Stefan cel Mare din Hirlau".

  Pe judetul Iasi este prima decizie definitiva si irevocabila care vizeaza un numar important de angajati, cea obtinuta recent de Uniunea Sindicatelor Libere din Invatamintul Preuniversitar (USLIP) fiind pe o singura unitate scolara. "Incepind demersul in instanta prin martie - aprilie 2010, am putut sa depun un dosar pentru toate unitatile scolare pe care le reprezint. Acum am inteles insa ca nu mai este posibil acest lucru; trebuie sa deschizi proces pentru fiecare scoala. Iar pe linga faptul ca dureaza mai mult, intrucit sint mai multe complete de judecata, e posibil ca solutiile sa fie diferite. Ma refer ca poti avea surpriza neplacuta sa cistigi cu o scoala, iar cu alta sa pierzi", a precizat Violeta Amariei.

  Sindicatul a obtinut, de asemenea, o decizie favorabila la tribunal referitoare la aplicarea Legii 285/2010 privind salarizarea in 2011 a personalului platit din fonduri publice. Sindicalistii urmaresc sa obtina calcularea procentului de 15% ca marire de salariu pe 2011 la salariile crescute cu 34%, nu la cele in plata in decembrie 2010. In judetul Iasi sint circa 9.000 de cadre didactice si aproximativ 1.000, personal auxiliar .


  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Întâlnire online între democraţii

  Lucian DÎRDALA

  Întâlnire online între democraţii

  Deocamdată, administraţia Biden nu doreşte decât să reafirme leadership-ul american în spaţiul pe care mass media încă îl numeşte „lumea liberă”. Este greu de crezut că, în acest moment, Statele Unite au capacitatea ori dispoziţia să exercite presiuni semnificative asupra participanţilor mai puţin merituoşi, şi cu atât mai puţin asupra statelor neinvitate la summit, cum ar fi Turcia.

  Filmuletul zilei

  opinii

  Identităţi în oglindă (II)

  Florin CÎNTIC

  Identităţi în oglindă (II)

  Nimic mai firesc cu ocazia Zilei Naţionale decât o discuţie despre ce înseamnă „să fii român”. Evreu român.

  Istoria (sau isteria) unui boxer

  Radu PĂRPĂUȚĂ

  Istoria (sau isteria) unui boxer

  Era pe vremea lui Ceaşcă un boxer sas pe care-l chema Stumpf, ne spunea Ghiţă Mutu din plutonul nostru Ghiţă intrase la facultatea de textile de la Cisnădie, de unde ştia povestea cu Stumpf, care era de fel de pe acolo. 

  Ministere „croite” şi răscroite

  Nicolae CREŢU

  Ministere „croite” şi răscroite

  Mai mult decât oriunde altundeva, cel puţin pe aici, prin Europa, la noice declară „liderii” politichiei trebuie dat „la întors”, pe reversul de biată, mai dosnică, retorică a asigurărilor „liniştitoare” puse în circulaţie publică, mediatică. 

  pulspulspuls

  Iaca ce aranjamente mai pun la cale nea Măricel şi mister Ciorăpel!

  Iaca ce aranjamente mai pun la cale nea Măricel şi mister Ciorăpel!

  Pentru că tot am deschis ieri pârtia din acest sezon de iarnă cu ce se mai vorbeşte în lumea halatelor albe ca zăpada din târg, povestindu-vă cum s-a bătut palma ca mister Bazil Usturoi să rămână şef acolo unde est, şi pentru că vine vorba aşa de rar despre treburile astea extra-Covid din domeniu, am zis că numai bine să vă mai spunem una scurtă dar vioaie pe azi, că tot e miercuri, zi de post fără nicio dezlegare, nici la peşte, nici la vin sau undelemn. 

  Caricatura zilei

  Lapoviță

  Editia PDF

  Bancul zilei

  - "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

  Parteneri

  Alte publicatii

   Intrebarea zilei

   Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.