Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Brambureala masteratelor

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Posibilitatea ca universitatile acreditate sa dezvolte programe de master si doctorat prin simpla decizie a senatelor academice creeaza controverse in mediul academic. Ochii tuturor se indreapta in special spre universitatile particulare, caci universitatile de stat au toate programele de Master si Doctorat acreditate. Multe voci spun ca liberarizarea programelor de master si doctorat in sistemul privat ar putea duce la o adevarata fabrica de diplome, tot mai greu de controlat sub raportul calitatii. In Iasi cele doua universitati particulare acreditate, "Petre Andrei" si "Mihail Kogalniceanu", au in prezent peste 20 de programe de master. Confuzia legislativa influenteaza functionarea lor. Sint atit programe de master acreditate, cit si neacreditate, iar altele sint in curs de acreditare.

    Programele de master functioneaza deocamdata conform ordonantei 89/2008. Ea prevede ca pentru fiecare program de master si doctorat universitatile sa depuna un dosar de acreditare. Exceptie fac universitatile care au primit calificativul "grad ridicat de incredere", din partea Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii in Invatamintul Superior (ARACIS). Parlamentul discuta in prezent daca sa mentina sau nu in vigoare ordonanta.

    Respingerea ordonantei, dorita de multi reprezentanti ai universitatilor particulare, care au facut lobby in acest sens, ar insemna ca universitatile sa poata infiinta mastere si doctorate doar prin decizia senatelor, asa cum prevedea legea invatamintului dupa noile amendamente votate in 2000. Luna trecuta, Parlamentul a votat respingerea ordonantei, insa presedintele Traian Basescu a cerut rediscutarea ei. In asteptarea unui verdict definitiv, universitatile procedeaza cum cred de cuviinta.

    La Iasi, de exemplu, Universitatea "Mihail Kogalniceanu" a trimis spre acreditare dosarele pentru mai multe programe de master, dar Universitatea "Petre Andrei" Iasi, condusa de Niculae Niculescu, nu recunoaste autoritatea ARACIS, care i-a acordat in urma cu 2 ani un grad scazut de incredere.

    La UPA Iasi masteratele sint neacreditate

    "In 2006 am acceptat sa facem parte din programul de pilotare a universitatilor, insa Ministerul Educatiei si ARACIS au facut tot ce era posibil sa nu se desfasoare normal. Dupa jumatate de an ne-au dat grad scazut de incredere, fara sa fi facut o evaluare", sustine Nicolae Niculescu, rectorul Universitatii "Petre Andrei" Iasi.

    In raportul ARACIS se mentionau insa drept motive pentru acest calificativ "deficiente serioase s fundamentale ale capacitatii institutionale de a asigura si mentine calitatea programelor si a standardelor de acordare a diplomelor".

    La UPA Iasi functioneaza in prezent, in cadrul celor patru facultati, respectiv Economie, Drept, Stiintele Comunicarii si Medicina - 9 programe de master, dintre care patru la facultatea de Drept: Drept european, Stiinte penale, Dreptul Afacerilor si Administratie publica.

    "Toate functioneaza pe sistemul Bologna, fara acreditare. Am cerut acum 2 ani sa fim lasati sa functionam, dar de vreme ce am fost sabotati, nu am mai primit nimic. Universitatile nu trebuie insa sa stea in loc pentru ca cineva nu vrea ca lucrurile sa mearga", a declarat Nicolae Niculescu.

    El nu este de acord in prezent cu ordonanta 89/2008. "Cind problema evaluarii va fi solutionata de oameni de buna credinta atunci universitatile se vor putea raporta si la calificativul «grad ridicat de incredere», dar in prezent nu este decit o gaselnita", spune Niculescu.

    Daca ordonanta va fi respinsa de Parlament, Niculae Niculescu ar putea fi avantajat, iar absolventii sai nu vor avea probleme de recunoastere a diplomelor. Insa chiar si asa, UPA Iasi ar putea avea probleme daca nu va obtine intre timp un grad ridicat de incredere din partea ARACIS.

    "Am depus noua dosare. Asteptam evaluarea ARACIS"

    La Universitatea "Petre Andrei" din Iasi, cu facultatile Psihologie si Stiintele Educatiei, Asistenta Sociala si Sociologie si Stiinte Politice si Administrative, reprezentata de Doru Tompea, functioneaza in prezent 10 programe de master, pe vechiul sistem de invatamint, deci anterior sistemului Bologna.

    Conducerea institutiei a depus dosare de acreditare pentru noua programe de master pe sistemul Bologna, din care opt se regasesc in cele existente in prezent. "Am depus noua dosare pentru noua programe de master Bologna, care ne-au costat citeva sute de milioane de lei vechi. Asteptam acum evaluarea ARACIS si apoi speram ca vom avea un raspuns pentru masterate", a declarat prof.dr. Doru Tompea.

    "Este bine sa se dea peste mina acelor universitati care nu au acreditare pentru masteratele Bologna. Noi recunoastem ARACIS-ul, atit timp cit nu vrea sa detina monopolul", a declarat Doru Tompea.

    Sase programe de master in curs de acreditare la "Kogalniceanu"

    La Universitatea "M. Kogalniceanu" functioneaza in prezent trei programe de master, toate la Facultatea de Drept, pe vechiul sistem pre- Bologna: Stiinte penale si criminalistica, Dreptul administratiei publice locale si Drepturile omului si justitie constitutionala. Institutia a depus in aceasta luna dosare de acreditare pentru sase programe de master pe sistemul Bologna, respectiv primele trei amintite anterior, la care se adauga "Dreptul afacerilor. Contracte si operatiuni financiar- bancare", "Drept medical" si "Administratie publica si drepturile omului".

    "Pe programele de studii de master care exista in prezent, studentii au un suport de curs pe care il oferim noi si avem grija sa avem in biblioteca cartile absolut necesare, pentru ca studentii sa poata macar xeroxa cartile daca nu si le pot permite", a declarat prof.dr. Genoveva Vrabie.

    Printre profesorii care au predat aici, pe programele de master actuale, spune prof.dr. Vrabie, se numara si specialisti de renume in tara. "Am adus citiva specialisti precum presedintele Curtii Constitutionale sau presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Simina Tanasescu si Dana Apostol, din Bucuresti sau Rodica Petrescu de la Cluj", a declarat prof.dr. Genoveva Vrabie, rectorul institutiei.

    Cei mai multi studenti nu sint insa absolventi ai universitatii, ci studentii din afara. "Sint  foarte atenta unde are societatea nevoie de specializare. Spre exemplu am vazut ca judecatorii nu sint foarte specializati in legislatia europeana, asa ca am facut un master pe acest domeniu. Pe de alta parte am observat in ultima perioada ca medicii sint din ce in ce mai mult acuzati de neglijenta, asa ca ne-am gindit sa facem drept medical", a declarat Genoveva Vrabie.

    Pentru cele trei programe de master noi, universitatea a incheiat contracte de colaborare alti specialisti precum Vasile Astarastoae, Calin Scripcaru si Vasile Chirita.  "Per total trebuie sa avem cam 8-9 cadre didactice pentru un semestru, din care doar unul poate fi colaborator, restul trebuie angajati cu norma de baza aici, conditie pe care o indeplinim", sustine prof. Vrabie.

    Per total, pentru toate cele sase mastere vor avea norma de baza aici 14 profesori, din care patru, cu gradul de profesor. Pentru acreditarea masterelor, universitatea a platit 131 de milioane de lei vechi. "Daca se respinge la senat ordonanta 89/2008, am pierdut banii degeaba", sustine Genoveva Vrabie.

    Nu toate universitatile indeplinesc criteriile de acreditare

    Pentru a primi acordul de functionare a masteratelor din partea ARACIS universitatile trebuie sa indeplineasca o serie de criterii de calitate in desfasurarea actului didactic.

    Programul de masterat trebuie sa fie solicitat pe domeniul in care universitatea e acreditata pe studii de licenta. Apoi, 70% din cadrele didactice sa fie angajate cu norma de baza, din care 25%, dar nu mai mult de 50% sa aiba functii de profesori si conferentiari universitari. Pentru studii de doctorat criteriile sint insa mult mai riguroase, iar universitarii particulari recunosc ca nu le indeplinesc inca.

    "Poate peste citiva ani vom avea si studii de doctorat, dar acum n-avem suficienti profesori care sa indeplineasca conditii pentru a fi conducatori de doctorat", sustine prof.dr. Genoveva Vrabie, rectorul Universitatii "M. Kogalniceanu".

    Rectorii recunosc ca daca masteratele si doctoratele vor putea fi infiintate fara acreditare prealabila, standardele vor scadea, intrucit universitatile nu se vor mai stradui sa indeplineasca criteriile de calitate.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri