Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Doi exmatriculati de soi la „Cuza“: Fenechiu si Nichita

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Faptul ca toti trei isi revendica sau au revendicat Primaria Iasului este, desigur, o coincidenta. Iar asta pentru ca motivele excluderilor au fost neindeplinirea obligatiilor legale ce le reveneau, atit pe plan academic, cit si financiar. Aflati in slujba politicii, cei doi exmatriculati motiveaza ca nu au mai gasit timp si pentru studii. 

    „Cind sa mai fac cercetare?"

    Primul lucru pe care il afla iesenii despre Gheorghe Nichita atunci cind acceseaza site-ul oficial al Primariei este calitatea sa de doctorand. Conform propriului Curriculum Vitae, primarul Iasului urmeaza cursurile scolii doctorale de la Universitatea „Cuza", avind drept domeniu de cercetare Managementul serviciilor publice si o lucrare de doctorat cu tema „Strategii manageriale in serviciile publice", condusa  de prof.dr. Panaite Nica.

    CV-ul primarului este contrazis insa de o decizie a Biroului Senatului Universitatii „Al.I. Cuza" din data de 21.09. 2006, conform careia Gheorghe Nichita, declarat admis in data de 1.11. 1997, este exmatriculat de la studiile de doctorat „pentru neindeplinirea obligatiilor prevazute in planul individual de pregatire". „La Universitatea «Cuza» studiile de doctorat dureaza maxim opt ani, sase ani cu finantare si doi cu taxa. Gheorghe Nichita avea deja noua ani in momentul luarii deciziei de catre Biroul Senat. In perioada asta el ar fi putut face cerere de intrerupere pentru o perioada de maxim trei ani. Nu a facut insa o astfel de cerere, iar conform regulamentului Universitatii a fost exmatriculat", a precizat prof.dr. Dumitru Oprea.

    In mod surprinzator, primarul Nichita ne-a declarat ca nici nu a stiut ca si-a pierdut titulatura de doctorand. Activitatile specifice functiei pe care o detine, a motivat el, nu i-au lasat timp nici pentru a-si verifica situatia academica. „Sincer, nici nu am stiut pina in acest moment ca am fost exmatriculat. Am facut acum doi ani o prelungire, insa de atunci nu am mai stiut nimic. Functiile de viceprimar si apoi de primar mi-au dat de munca in fata cetatenilor. Cind sa mai scriu carti si sa fac cercetare? Au fost multe persoane care mi-au promis ca ma ajuta sa termin, dar mi-ar fi fost rusine sa ma prezint la doctorat fara sa cunosc lucrarea sau materia", a sustinut Gheorghe Nichita.

    Pe parcursul celor noua ani de studii doctorale primarul Iasului a sustinut trei examene, nesustinind insa si referatele, parte a cercetarii cuprinse in lucrarea de doctorat. De altfel, dupa spusele lui Nichita, teza de doctorat se afla intr-un stadiu avansat de lucru. „Eram in faza de finalizare a tezei. Trebuia sa mai prezint referatele, care constau de fapt in lucrarea propriu-zisa, insa nu am mai avut cind. Toate examenele de licenta pe care le-am avut pina acum le-am luat cu note mari, printre primii. Nu concep sa ma prezint altfel la doctorat", a mai precizat Nichita.

    „M-am inscris la doctorat pentru ca aveam multe cunostinte"

    Pina la inscrierea sa la doctorat, Gheorghe Nichita avea deja la activ trei diplome de studii superioare. Prima diploma, de subinginer, a fost obtinuta in 1979, dupa trei ani de studii la Facultatea de Hidrotehnica a Institutului de Constructii din Bucuresti. In perioada 1982-1987 se reorienteaza spre Economie, urmind Facultatea de Stiinte Economice din cadrul Universitatii „Cuza", la specializarea Economia industriei, constructiilor si comertului.  Aceeasi facultate a ales-o si pentru studiile de doctorat, pe care insa nu a mai avut sansa sa le finalizeze.

    „M-am inscris la doctorat pentru ca aveam multe cunostinte in domeniul administratiei publice, si am fost incurajat sa fac o lucrare de doctorat in acesta sens, ba chiar si un curs la universitate. In la doilea rind m-am inscris la acest doctorat pentru a ma obliga sa citesc mai multe in acest domeniu", a mai afirmat primarul. Gheorghe Nichita a figurat ultima oara ca student in perioada 1991-1995, cind a urmat cursurile Facultatii de Hidrotehnica din cadrul Universitatii Tehnice „Gh. Asachi", obtinind diploma de licenta in specializarea Constructii Hidrotehnice.

    „Eu nu fac facultatea la comanda"

    Deputatul Relu Fenechiu se mindreste doar cu o diploma de licenta la Facultatea de Mecanica a Universitatii Tehnica „Gh. Asachi" si un curs de sase luni urmat in 2006 la Colegiul National de Aparare. Aceasta dupa ce tentativa sa de a obtine si o recunoastere postuniversitara a esuat la inceputul anului 2006, cind a fost exmatriculat de actualul sau adversar politic Dumitru Oprea. Relu Fenechiu a fost admis la Scoala Economica Postuniversitara ELITEC in anul universitar 2004-2005. Dupa un an jumatate insa, in 7.02.2006, Biroul Senat al Universitatii „Cuza" a decis exmatricularea lui „pentru neachitarea taxei de scolarizare".

    Deputatul iesean sustine insa ca el a fost cel care a renuntat la studii, pentru ca reprezentarea intereselor iesenilor la nivelul tarii este o munca de 24 de ore, care nu mai lasa loc la altceva. „Calitatea de deputat a fost cea care m-a impiedicat sa continui studiile. Cind m-am inscris la ELITEC nu stiam ca voi obtine si postul de deputat. Acum nu mai am timp. De aceea nu m-am prezentat la nici un curs. As fi vrut sa fac mai multe in plan academic, dar nu am timp. Eu nu fac facultate la comanda", a comentat Relu Fenechiu.

    Fostul sau coleg de partid, devenit apoi adversar politic, Dumitru Oprea, cel care in calitate de director al Scolii ELITEC a semnat decizia de exmatriculare a lui Fenechiu, nu a dorit sa comenteze cazul. Rectorul Oprea a tinut sa precizeze numai ca decizia finala a fost luata de Biroul Senat din ratiuni pur academice, care nu au legatura cu scena politica.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri