Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Grupul Scolar Agricol Holboca: Liceul cu promovare zero la bacalaureat trei ani la rand

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

      La Grupul Scolar Agricol din Holboca, in ultimii trei ani, odata cu rata de promovare la bacalaureat a scazut simtitor si interesul absolventilor pentru sustinerea acestui examen. De exemplu, in 2009, ultimul an in care media de la bacalaureat s-a calculat cu 6 note, rata de promovare a fost de 64,86%. Atunci, au trecut de examenul maturitatii 24 de candidati din 37 prezenti. Fiind inscrisi 44 de absolventi de la zi si seral, atat din seria curenta, cat si din promotiile anterioare, prezenta a fost atunci de 84,09%. In sesiunea de vara din 2010, prezenta a fost in continuare buna, de 90,9%, insa rata de promovare a coborat la 0. Schimbandu-se structura bacalaureatului, niciun candidat din cei 40 prezenti (inscrisi fiind 46 - n.r.) nu a reusit sa obtina cel putin media 6. A fost prima sesiune cand absolventii nu au mai primit note la probele orale sustinute la romana si la o limba straina, nu au mai sustinut proba scrisa la o disciplina specifica profilului si n-au mai putut alege educatia fizica sau geografia Romaniei la ultima proba. In prima sesiune de anul trecut, rata de reusita la bacalaureat a fost tot 0, dar prezenta a scazut la 56%. 21 de candidati din cei 37 inscrisi au venit sa sustina examenul. In aceasta sesiune, promovabilitatea inregistrata este, de asemenea, 0. Participarea candidatilor a fost de 10%, daca ii luam in calcul si pe cei doi absolventi care s-au prezentat la doua, respectiv una din probele scrise. Dintre cei trei candidati, niciunul nu este absolvent de la zi, din promotia curenta. O absolventa de la seral si doi tineri din promotiile anterioare au manifestat interes pentru a sustine bacalaureatul.

    Povestea lui Cosmin, care incearca din 2009 sa treaca bacalaureatul

    Singurul candidat declarat prezent si totodata respins a absolvit liceul in 2009. El a sustinut prima data bacalaureatul in sesiunea august-septembrie din 2009 si a fost foarte aproape sa promoveze. Cosmin Dorin Tarcan a fost notat cu 6 la proba orala de la romana, cu 5 la proba orala sustinuta la engleza, respectiv la cea scrisa la romana, cu 5,75 la matematica, cu 5,30 la disciplina de specialitate aleasa si cu 8,75 la educatie fizica, media finala fiind 5,96. „N-am cazut la nimic in prima sesiune la care m-am prezentat, dar imi mai trebuiau 4 sutimi ca sa promovez. Nu m-am inscris in iunie pentru ca nu eram pregatit sa dau", a comentat Cosmin. In sesiunea de vara din 2010 s-a inscris sa sustina ultima proba, insa nu s-a prezentat, plecand sa lucreze in Danemarca, intr-un service auto. In 2011, a sustinut ultima proba in ambele sesiuni. Si-a testat cunostintele la chimie organica, lucrarea sa fiind notata cu 2,10, respectiv cu 1,50. Anul acesta, a repetat ultima proba, tot la chimie organica, fara a inregistra vreun progres, dimpotriva. Nota primita este 1,20. „Cred ca am sa ma duc sa fac pregatire cu doamna profesoara de chimie. Cu pregatire, normal ca l-as putea lua! Trebuie sa-l iau macar in toamna, nu de alta, dar apar din nou la televiziuni. Daca nu voi reusi nici in toamna, mai incerc si la anul si peste 2 ani, pana la 50 de ani mai am timp! Incercarea moarte n-are, nu? Oricum, pana acum m-am dus pregatit asa si-asa, pentru ca am zis ca o sa fie subiecte mai usoare", a explicat glumind Cosmin, care lucreaza acum ca reprezentant Provident. El sustine ca pentru esecul de la ultima proba sunt responsabili in principal profesorii din liceu. „Cata chimie s-a facut aici, la Holboca? Profesorii nu sunt atat de bine pregatiti ca sa le explice elevilor", a punctat el. In ciuda faptului ca s-a confruntat cu mai multe nereusite la bacalaureat, Cosmin nu renunta sa sustina acest examen, intrucat isi doreste sa se poata inscrie la Facultatea de Mecanica a Universitatii Tehnice. Pentru ceilalti absolventi ai Grupului Scolar din Holboca pare sa fie suficienta calificarea tehnician mecanic pentru intretinere si reparatii, dobandita la incheierea celor 12 sau 13 clase.

    Tocmai cei mai slabi copii au avut de invatat intreit: cultura generala, cunostinte tehnice si abilitati practice

    Stefan Vlaston, presedintele Asociatiei pentru Educatie si Cercetare (EDU CER - n.r.), considera ca absolventii liceelor cu profil tehnic arata mai putin interes fata de bacalaureat din cauza ca diplomele nu mai sunt validate pe piata muncii. „Patronilor nu le mai fluturi sub nas diploma de bacalaureat sau de licenta, ei te angajeaza intai de proba, ca sa vada daca faci fata cerintelor. Nemafiind validate in piata muncii, interesul pentru diplome a scazut fantastic. Sunt tineri care nu vor sa mai piarda bani, timp si efort pentru obtinerea lor, mai ales daca nu vor sa se inscrie la facultate. Liceele tehnologice cu promovabilitate foarte scazuta la bacalaureat mai bine s-ar transforma in scoli profesionale. Calificarea obtinuta de absolventii acestora nu valoreaza cine stie ce, pentru angajatori conteaza ce au in spate, ce stiu sa faca. Or, la liceele tehnologice au intrat cei mai prapaditi copii, care au avut si medii de 2 sau 4 la evalurea nationala. Tocmai cei mai slabi copii au avut sarcini intreite de invatare, ca sa dobandeasca cultura generala, cultura tehnica si abilitati practice. Absolventii acestor licee n-au iesit nici cal, nici magar. Adica nu sunt nici tehnicieni, nici teoreticieni", a punctat Stefan Vlaston.

    Sefa ISJ: Atat timp cat scoala nu face nimic de trei ani, e clar ca trebuie luata o decizie

    Cei mai slabi absolventi de gimnaziu s-au inscris in ultimii ani si la Grupul Scolar Agricol din Holboca. De exemplu, anul trecut, in prima etapa de admitere computerizata au fost repartizati - pentru 90 de locuri - numai 13 elevi. Acestia au avut medii de admitere cuprinse intre 6,72 si 3,96. Anul acesta, unitatea nici nu mai organizeaza inscrieri pentru clasa a IX-a, intrand „natural" in lichidare. Institutia nu este atractiva nici macar pentru absolventii de gimnaziu din comuna. „Foarte putini elevi de la noi se indreapta spre Grupul Scolar Agricol din localitate, pentru ca, in general, sunt mai bunisori si merg la scoli din oras: la Liceul «Al.I. Cuza» si la cateva licee industriale. De regula, la Grupul Scolar Agricol din localitate intra cei care raman corigenti, in ultima etapa de admitere, cea din toamna. Nu prea e atractiva unitatea, noi stim acest lucru. Din satele din jur, tot copiii mai slabuti vin, care, in mod normal, ar putea fi orientati spre scoli profesionale", a precizat Ion Pohodnicaru, director al Scolii generale din Holboca. Conducerea ISJ a precizat ca va analiza situatia unitatilor de invatamant tehnic in care s-a inregistrat o rata mica de promovare la bacalaureat, in cazul celor din rural fiind posibile comasari. „Grupul Scolar de la Holboca a avut rezultate modeste si in perioada anterioara. Cand am terminat mandatul precedent la ISJ, in 2008-2009, luam in calcul imbunatatirea bazei materiale, pentru a-l transforma, eventual, intr-un centru de formare pentru invatamantul tehnic si profesional. Acolo s-a continuat o activitate putin calitativa, ca sa fiu eleganta in exprimare, inregistrandu-se esecuri succesive. Atat timp cat scoala respectiva nu face nimic de trei ani, e clar ca trebuie luata o decizie. Trebuie sa aratam intelegere pentru toti actorii implicati in actul educational, dar nici nu putem sacrifica elevul pentru a fi pastrate niste posturi", a subliniat Camelia Gavrila, sefa ISJ.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

      Intrebarea zilei

      Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

      vezi raspunsuri