vineri, 27.05.2022
"De la inceput tinem sa ii multumim domnului ministru Remus Pricopie pentru ca toate deciziile luate pana acum in aceasta calitate au fost cele corecte, fiind bine fundamentate. A infirmat totdeauna prin hotararile finale luate rezervele exprimate in zilele premergatoare luarii deciziei de voci mai mult sau mai putin avizate. Suntem siguri ca si in ceea ce priveste planul cadru va da o solutie bine cumpanita. Asociatia noastra listeaza acum doar cateva elemente care pot fi semnale ca proiectul de plan cadru trebuie reanalizat. In propunerea Institutului de Stiinte ale Educatiei orele alocate limbii romane scad si cu pana la 46 la suta, adica de la noua ore la cinci ore, iar cele alocate matematicii scad cu pana la 40 la suta, respectiv de la cinci ore la trei ore. Este o masura care vine in contradictie cu rezultatele modeste si de pana acum la nivel national in aceste domenii semnalate constant de testele PISA. Scazand numarul de ore ar spori stapanirea limbii romane si a matematicii?", se arata intr-un comunicat al Asociatiei Generale a Invatatorilor (AGIRo).
Potrivit asociatiei, proiectele de programe scolare lansate in discutie in primavara lui 2012, tot de catre Institutul de Stiinte ale Educatiei, aratau ca se doreste abordarea mai multor continuturi decat inainte, cum ar fi, de exemplu, "inmultirea si impartirea in clasa a II-a in loc de clasa a III-a".
"Propunerea Institutului de Stiinte ale Educatiei jigneste logica: scade drastic numarul de ore la romana si matematica si introduce in acelasi timp mai multe continuturi decat pana acum. AGIRo a semnalat acest lucru si in primavara si vara lui 2012", a precizat sursa citata.
Pe de alta parte, reprezentantii Asociatiei Generale a Invatatorilor sustin ca este nevoie de un numar mai mare de sali de sport.
"Ar trebui construite cate 2-3 sali de sport in plus pentru fiecare scoala, pentru ca in multele zile ploioase sau reci lectiile de educatie fizica si miscare sa nu se desfasoare in sala de clasa, ridicand un praf care pune in pericol sanatatea copiilor. In mod realist acest lucru se poate face doar in multi ani, si nu din pix din birourile Institutului de Stiinte ale Educatiei", a spus presedintele ADIRo,Viorel Dolha, citat in comunicat.
Dohla este convins ca planurile cadru si programele trebuie schimbate, dar aceasta numai dupa o cercetare realista.
"Nu spunem ca planul cadru si programele scolare nu trebuie ameliorate sau chiar schimbate din temelii. Credem in cercetarea stiintifica in domeniul stiintelor educatiei. Facem doar constatari pe marginea a ceea ce a pus pe hartie Institutul de Stiinte ale Educatiei coroborand planul cadru cu proiectele de programe scolare si cu baza materiala existenta. Nu se prea armonizeaza. Nu avem siguranta ca impactul nu va fi unul jalnic. Ar trebui sa vedem la pachet plan cadru si programe scolare si esalonarea in timp a aplicarii sporirii numarului de ore la discipline care au nevoie de sali speciale", a precizat presedintele Asociatiei Generale a Invatatorilor din Romania.
Ministerul Educatiei a pus in dezbatere publica proiectul Planului cadru pentru invatamantul primar prin care propune cresterea numarului de ore prevazut pentru activitatile care urmaresc stimularea dezvoltarii fizice armonioase a elevilor, respectiv educatie fizica si muzica.
Planul-cadru de invatamant este un document de politica educationala care cuprinde discipline obligatorii (trunchiul comun) si optionale (curriculum la decizia scolii), precum si numarul de ore alocate acestora pe saptamana.
Potrivit Ministerului Educatiei, Planul-cadru pentru invatamantul primar opereaza cu urmatoarele arii curriculare: Limba si comunicare, Om si societate, Matematica si Stiinte ale naturii, Arte, Sanatate si motricitate, Tehnologii, Consiliere si orientare.
"Planul-cadru propus asigura continuitatea conceptiei privind invatamantul primar, valorificand disciplinele abordate integrat in primii trei ani de studiu, si anume: Matematica si explorarea mediului, care cumuleaza numarul de ore alocat pentru disciplinele Matematica si Stiinte ale naturii, Arte vizuale si lucru manual, care cumuleaza numarul de ore alocat pentru disciplinele Arte vizuale si Educatie tehnologica si Muzica si miscare", se arata in proiect.
O noutate a proiectului de Plan-cadru pentru invatamantul primar este numarul de ore prevazut pentru activitatile care urmaresc stimularea dezvoltarii fizice armonioase.
Initiatorii proiectului precizeaza ca, la nivel european, se constata acordarea unei atentii sporite educatiei fizice, prin alocarea unui numar mare de ore in tari precum Franta, Luxemburg, Ungaria, Germania, Slovenia, Austria, Liechtenstein si Croatia, respectiv cel putin trei ore pe saptamana.
"Cresterea numarului de ore de educatie fizica reflecta importanta care trebuie acordata sanatatii si dezvoltarii fizice armonioase a tinerei generatii, tot mai preocupata de tehnologia digitala, in detrimentul sportului si miscarii in aer liber. Aceasta importanta este subliniata si de Legea Educatiei Nationale, in special pentru segmentul de educatie timpurie si pentru clasa pregatitoare", se mai precizeaza in document.
Pentru ciclul primar, orele destinate stimularii motricitatii sunt repartizate astfel: doua ore la disciplina "Educatie fizica" si alte doua ore la disciplina "Muzica si miscare" pentru elevii din clasele pregatitoare, intai si a II-a si doua ore la disciplina "Educatie fizica" si o ora la disciplina "Joc si miscare", pentru elevii claselor a III-a si a IV-a.
Potrivit initiatorilor proiectului, constructia Planului cadru pentru invatamantul primar are in vedere realizarea dezideratelor profilului de formare al copilului care finalizeaza ciclul primar, profil determinat de domeniile de competente-cheie specificate in articolul 68 din Legea educatiei.
Astfel, pentru disciplina "Limba si comunicare" sunt prevazute cinci ore pentru clasa pregatitoare, cate sase ore la clasele intai, a II-a si a IV-a si sapte ore la clasa a III-a.
Disciplinei "Matematica si stiinte ale naturii" ii sunt alocate cate patru ore pentru clasele pregatitoare, intai si a II-a si cate cinci ore pentru clasele a III-a si a IV-a.
La clasele pregatitoare, intai si a II-a se studiaza integrat disciplina "Matematica si exploatarea mediului", avand o singura programa de studiu care cumuleaza numarul de ore alocat pentru disciplinele Matematica si Stiinte ale naturii.
Pentru aria curriculara Om si societate sunt prevazute cate doua ore pe saptamana de la clasa pregatitoare pana in clasa a III-a si patru ore pe saptamana pentru clasa a IV-a, cand sunt introduse Istoria si Geografia.
Pentru aria curriculara Arte sunt propuse cate trei ore la clasa pregatitoare, clasa I si clasa a II-a, si cate doua ore pentru clasele a III-a si a IV-a.
Astfel, la clasa pregatitoare, clasa I si clasa a II-a se studiaza integrat disciplina Arte vizuale si lucru manual, avand o singura programa de studiu care cumuleaza numarul de ore alocat pentru disciplinele Arte vizuale si Educatie tehnologica.
La clasele pregatitoare, intai si a II-a se studiaza integrat disciplina Muzica si miscare, iar la clasele a III-a si a IV-a se studiaza disciplina Educatie muzicala.
Pentru Sanatate si motricitate sunt prevazute cate doua ore la clasele pregatitoare, intai si a II-a si cate trei ore la clasele a III-a si a IV-a, iar Educatia tehnologica va fi studiata o data pe saptamana in toti cei cinci ani de studiu.
De asemenea, la clasele pregatitoare, intai si a II-a este prevazuta si cate o ora pe saptamana pentru Consiliere si orientare.
Initiatorii proiectului precizeaza ca o alta noutate a acestui proiect de Plan-cadru pentru invatamantul primar o constituie absenta plajei orare pentru disciplinele din trunchiul comun, in scopul asigurarii echitatii si a unitatii de forma a planului-cadru.
Numarul total de ore din trunchi comun (disciplinele obligatorii) este, potrivit proiectului, de 18 la clasa pregatitoare, 19 la clasele I si a II-a, 20 la clasa a III-a si 21 la clasa a IV-a.
Numarul maxim de ore pe saptamana a fost stabilit la 20 pentru clasa pregatitoare, 21 pentru clasa I si a II-a, 22 pentru clasa a III-a si 23 pentru clasa a IV-a.
Cuvinte cheie:
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Un refugiu din Alpii francezi, închis „definitiv”, victimă a încălzirii globale
Lewis Hamilton poate concura cu bijuterii şi piercinguri cel puţin până la 30 iunie
Surse: Glovo disponibilizează 40% dintre angajații fostului foodpanda România
Bărbat decedat pe stradă, lângă Spitalul Municipal Ploieşti. Paznicul nu a alertat cadrele medicale
Doi politicieni ruşi îi cer lui Putin să oprească invazia în Ucraina
Armele au devenit cauza principală a deceselor în rândul tinerilor americani
Vanessa Youness, apropiată de Emil Boc, condamnată la 3 ani închisoare cu executare
CNAIR a aprobat azi indicatorii tehnico-economici ai Autostrăzii Focşani-Bacău
Se deschid oficial bazele de agrement din Iaşi. Cât costă şezlongul la Ciric
Rareş Bogdan visează că PNR va ajunge la 36% la alegerile din 2024
Hunedoara: Un băieţel de doi ani a murit după ce a căzut de la etaj, scăpat de mama sa
Dana Nălbaru, despre fiul ei, Kadri: Școala nu îl ajută. E prea avansat pentru vârsta pe care o are
Ce reprezintă compania CreditPrime – recenziile clienților (P)
Dacia Sandero revine în luna aprilie pe podiumul vânzărilor de mașini noi în Europa
Google prezintă Street View Camera. Poate fi montată pe orice mașină
Cecenul Asvad Idriso, „comandantul Tik-Tok”, a fost spulberat de ucraineni
Rusia a trimis pe frontul din Ucraina oameni complet nepregătiţi
Starlink are acum 400.000 de utilizatori. Popularitatea sa explodează în 2022
Generalul Shamanov, măcelarul din Cecenia, detalii despre terminarea războiului
Peste 100 de designeri, 40 de show-uri de modă, un catwalk impozant
Ministrul Predoiu “revarsă” un val de privilegii către magistraţi
Schimbarea din Codul Rutier la care nu se mai aștepta nimeni. Aviz motocicliștilor!
Lazăr Vlădică, fostul şef de la Armamente, a fost audiat de procurorii DNA
Cererea de ghiozdane antiglonț pentru copii a crescut în SUA
Cantităţi fără precedent de petrol din Rusia se îndreaptă către India şi China
ROBOR la trei luni atinge cea mai mare valoare din ultimii nouă ani
Fostul vicepreşedinte al CJ Suceava prins când primea 40.000 de euro mită, trimis în judecată de DNA
Fiica adoptivă a lui Ilie Năstase: „Bună! Sânii mei se numesc Chloe și Coco”
Un deputat atrage atenţia asupra mâncării cu gândaci servită la cantina de la “Cuza”
Profilul proprietarului care apelează la firma de izolații exterioare Isoterm (P)
Alina Sorescu și Alexandru Ciucu, divorț și partaj de multe milioane
Ministrul Dîncu vrea salarii mai mari pentru personalul din Armată
Opera Iaşi organizează pe 30 mai o gală specială dedicată sopranei Adriana Severin
Mouratoglou își asumă vina pentru eșecul Simonei Halep la Roland Garros
"The Gray Man" va fi disponibil pe Netflix începând cu 22 iulie (VIDEO)
Decizia celor de la Roland Garros, după ce Irina Begu a lovit cu racheta un copil
Ungaria vinde benzină și motorină la preț redus doar maghiarilor
Cum a început povestea Dedeman. Absolventul de matematică de la Cuza a descoperit ceva
Surpriză la Roland Garros: Alize Cornet a eliminat-o pe Jelena Ostapenko în turul doi
Broadcom dă 61 de miliarde de dolari pe Vmware. Una dintre cele mai mari din sectorul tehnologiei
Reprezentant IULIUS: „Mallul tradiţional este puţin depăşit“
Alexandru CĂLINESCUFranţa: un guvern de tranziţie, dar cu probleme |
George PLEȘUCine ocupă scaunul gol? |
dr. Eugen TÂRCOVEANUIN MEMORIAM: Am pierdut un model - prof. dr. Victor Strat |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.