Lupta cu miza uriasa la UTI
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 08.12.2021

Lupta cu miza uriasa la UTI

Dosarul alegerilor de la UTI

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +
  Cei trei candidati: Ion Giurma, Alexandru Salceanu si Corneliu Munteanu

  Lupta pentru postul de rector al Universitatii Tehnice „Gheorghe Asachi" Iasi (UTI) se da in trei. Miza alegerii, pe linga prestigiul dobindit in mediul universitar si cel intelectual, este si controlul unui buget important. Anul trecut, universitatea a primit numai de la Guvern 109 milioane lei, la suma respectiva se adauga fondurile din cercetare si cele din taxe. Marti, la ora 14.00, s-a incheiat perioada de depunere a candidaturilor pentru aceasta functie.

  Rectorul Giurma se bazeaza pe decani

  In cursul zilei de ieri, cele trei persoane care aveau intentia de a candida si-au materializat-o inca de la primele ore ale diminetii. Prima candidatura a fost depusa de actualul rector, Ion Giurma, la ora 8,20. Acesta se bazeaza in planul sau managerial pe: „...conservarea si dezvoltarea pozitiei dobindite in timp in mentalul colectiv, contribuind astfel la modernizarea societatii romanesti. Universitatea noastra are un important impact social, economic si cultural la nivelul municipiului Iasi, fiind unul dintre pricipalii angajatori ai orasului, o sursa de capital prin studenti, un reper edilitar prin cladirile sale, care contribuie la formarea personalitatii orasului". Potrivit lui Ion Giurma, printre principalele obiective strategice se numara diversificarea ofertei de programe de studii de licenta, masterat si doctorat, schimburile internationale de studenti si profesori, promovarea imaginii institutiei si asigurarea conditiilor mai bune pentru studenti. Pentru un nou mandat de rector, Ion Giurma se sprijina si pe cele 20 de brevete de inventica, si pe premiile obtinute pentru a-i ceritifica competenta. De asemenea, el mizeaza pe „decanii care isi continua activitatea, in afara de unul care candideaza", dupa cum precizeaza Giurma. Printre actualii decani se numara Vasile Manta, decanul Facultatii de Automatica si Calculatore, Dorin Cotiusca-Zauca, decanul Facultatii de Hidrotehnica, Geodezie si Ingineria Mediului, si Ion Bogdan, de la Facultatea de Electronica, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei.

  Salceanu: „Alaturi de alesii orasului"

  Urmatorul candidat care si-a depus candidatura a fost Alexandru Salceanu, in jurul orei 9. Acesta si-a asumat responsabilitatea pentru functia pe care doreste sa o obtina, intr-un mod inedit. Candidatul si-a invitat sustinatorii, sala de 340 de locuri fiind arhiplina atit de profesori, cit si de studenti, in aula Bibliotecii Centrale Universitare pentru a le prezenta planul managerial si a-i convinge cu ajutorul marturiilor unor persoane reprezentative ale Iasului de ce merita votul lor de incredere. Printre sustinatorii morali ai lui Alexandru Salceanu s-a aflat prof. univ.dr. Gerard Jitareanu, rector al Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Iasi, dar si preotul paroh Mihai Margineanu de la parohia Toma Cozma, care a precizat despre candidat „calitatea de om care il vadeste ca pe un suflet ales". Tot sustinator este si prof.univ.dr. Gheorghe Popa, rector in perioada 1992-2000 al Universitatii „Al.I. Cuza". Popa a spus despre acesta ca „ii apreciaza curajul de a se angaja in aceasta batalie nobila si dificila". Un sustinator al lui Salceanu este si omul de afaceri Maricel Popa. Prof. Salceanu a afirmat: „Universitatea nu va avea nici un fel de subordonare politica, dar va merge alaturi de alesii orasului in sustinerea tuturor proiectelor si finantarilor". Gerard Jitareanu este un apropiat al primarului municipiului Iasi, Gheorghe Nichita. Daca ar fi rector, Alexandru Salceanu ar pune accentul, conform planului sau managerial, pe o educatie la standarde internationale, pe sustinerea universitatii pentru a deveni un centru de cercetare avansata, pe imbunatatirea campusului universitar, totodata si pe aducerea UTI pe scena economiei mondiale, prin activitati de cercetare si educatie integrate contextului academic si economic international.

  Discurs in fata rectoratului

  Al treilea candidat, prof.Corneliu Munteanu, din cadrul Facultatii de Mecanica, si-a depus candidatura in jurul orei 10. Cu aceasta ocazie, Munteanu a tinut si un scurt discurs in fata presei linga statuia din fata rectoratului universitatii. Ceea ce i-a adus incredere in aceasta competitie sint sustinatorii sai, printre care se numara profesorii de la diferite facultati, Daniel Condurache, Maria Gavrilescu, Gabriela Cirja, Doru Birsanescu si Dumitru Olaru. Privind concurenta, Munteanu declara ca aceasta i s-a parut „ilegala, pentru ca nu am putut expune planul managerial in holul rectoratului, cum a facut actualul rector". Candidatul se bazeaza pentru a obtine noua functie pe experienta celor 5 ani in care a fost director la Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului. In planul sau managerial apar ca obiective gradul ridicat de excelenta al universitatii, recunoasterea internationala si raspunderea fata de societate.
  Votul va fi pe 20 ianuarie si se va desfasura de la ora 8 la 20, votul studentilor contind in proportie de 10%. Votul se face prin bifarea buletinului de vot si este confidential. Biroul Electoral va fi format din cite un reprezentant al fiecarei facultati dintre cele 11 ale UTI, din studentii din Consiliu si Senat si un reprezentant al Sindicatului. Dupa alegere, rectorul va numi prorectorii.


  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Întâlnire online între democraţii

  Lucian DÎRDALA

  Întâlnire online între democraţii

  Deocamdată, administraţia Biden nu doreşte decât să reafirme leadership-ul american în spaţiul pe care mass media încă îl numeşte „lumea liberă”. Este greu de crezut că, în acest moment, Statele Unite au capacitatea ori dispoziţia să exercite presiuni semnificative asupra participanţilor mai puţin merituoşi, şi cu atât mai puţin asupra statelor neinvitate la summit, cum ar fi Turcia.

  Filmuletul zilei

  opinii

  Identităţi în oglindă (II)

  Florin CÎNTIC

  Identităţi în oglindă (II)

  Nimic mai firesc cu ocazia Zilei Naţionale decât o discuţie despre ce înseamnă „să fii român”. Evreu român.

  Istoria (sau isteria) unui boxer

  Radu PĂRPĂUȚĂ

  Istoria (sau isteria) unui boxer

  Era pe vremea lui Ceaşcă un boxer sas pe care-l chema Stumpf, ne spunea Ghiţă Mutu din plutonul nostru Ghiţă intrase la facultatea de textile de la Cisnădie, de unde ştia povestea cu Stumpf, care era de fel de pe acolo. 

  Ministere „croite” şi răscroite

  Nicolae CREŢU

  Ministere „croite” şi răscroite

  Mai mult decât oriunde altundeva, cel puţin pe aici, prin Europa, la noice declară „liderii” politichiei trebuie dat „la întors”, pe reversul de biată, mai dosnică, retorică a asigurărilor „liniştitoare” puse în circulaţie publică, mediatică. 

  pulspulspuls

  Iaca ce aranjamente mai pun la cale nea Măricel şi mister Ciorăpel!

  Iaca ce aranjamente mai pun la cale nea Măricel şi mister Ciorăpel!

  Pentru că tot am deschis ieri pârtia din acest sezon de iarnă cu ce se mai vorbeşte în lumea halatelor albe ca zăpada din târg, povestindu-vă cum s-a bătut palma ca mister Bazil Usturoi să rămână şef acolo unde est, şi pentru că vine vorba aşa de rar despre treburile astea extra-Covid din domeniu, am zis că numai bine să vă mai spunem una scurtă dar vioaie pe azi, că tot e miercuri, zi de post fără nicio dezlegare, nici la peşte, nici la vin sau undelemn. 

  Caricatura zilei

  Lapoviță

  Editia PDF

  Bancul zilei

  - "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

  Parteneri

  Alte publicatii

   Intrebarea zilei

   Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.