Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

MEC a aprobat noile criterii de admitere la facultate

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Institutiile de invatamint superior au mina libera sa inceapa lucrul pentru admiterea la facultate in anul universitar viitor. Ministerul Educatiei a stabilit atit cifra de scolarizare pe domenii de studiu, cit si criteriile generale de organizare si desfasurare a admiterii.

    Fiecare universitate de stat sau particulara va stabili propriile metodologii de admitere cu criterii specifice legate de formele si probele de concurs, care vor trebui facute publice cu cel putin jumatate de an inainte de prima sesiune de admitere, dintre cele maximum doua posibile. Ministerul impune din acest an ca, pentru studiile universitare organizate intr-o limba de circulatie internationala, examenul sa contina obligatoriu o proba de competenta lingvistica.

    In afara de absolventii romani de bacalaureat, criteriile de admitere vor fi aplicate in aceleasi conditii si pentru cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene, ai statelor apartinind Spatiului Economic European si ai Elvetiei. De asemenea, ordinul ministerial prevede sa nu fie facute diferente nici in privinta taxelor de scolarizare. Un candidat declarat admis poate beneficia de finantare de la buget o singura data, pentru fiecare din cele trei cicluri de studii universitare.

    Atentie la acte!

    Candidatii care pe parcursul liceului s-au evidentiat prin distinctii obtinute la concursurile internationale de la diferite discipline, recunoscute de Ministerul Educatiei, au dreptul de a fi admisi pe locuri finantate de la buget. Ei pot urma astfel cursurile a doua specializari.

    In plus, universitatile pot stipula in metodologiile proprii conditii speciale de admitere si pentru absolventii de liceu care au obtinut premii la concursurile nationale.

    Elevii care au promovat examenul de bacalaureat in sesiunea iunie - iulie sau august - septembrie 2008 pot prezenta la inscrierea la facultate, in locul diplomei, adeverinta eliberata de liceu in care se mentioneaza media generala de la bacalaureat si mediile obtinute in anii de liceu. Ei trebuie sa fie atenti insa ca au obligatia de a depune, in termenul impus de metodologia fiecarei universitati, diploma de bacalaureat in original.

    „Neprezentarea documentului in original, din vina exclusiva a candidatului admis, atrage neinmatricularea in universitatea respectiva", se arata in ordinul de ministru.

    Cuantumul taxelor de inscriere pentru organizarea si desfasurarea admiterii vor fi stabilite de senatele universitatilor, care vor stabili si categoriile de candidati care vor fi scutiti de plata acestei taxe.

    Cu siguranta, copiii personalului didactic isi vor putea depune dosarele de inscriere fara a plati taxa, o singura data in cadrul unei institutii de invatamint superior. Media minima de admitere la studii universitare de licenta trebuie sa fie minim 5.

    Stiintele sociale si politice au cele mai multe locuri fara taxa La universitatile iesene, cele mai multe locuri finantate de la buget le vor avea Universitatea „Al.I. Cuza", respectiv Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi".

    Concret, la „Cuza" sint alocate 3.360 de locuri, dintre care 685 pe domeniul stiinte sociale si politice, 675 pentru stiinte economice si 620 pentru stiinte exacte.

    Un numar apropiat de locuri fara taxa vor putea fi ocupate si la Universitatea Tehnica - 2.950, dintre care 2.888 sint la stiinte ingineresti, restul la arhitectura.

    La Universitatea de Medicina si Farmacie, Ministerul a alocat pentru anul universitar viitor 600 de locuri fara taxa, in timp ce la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara vor fi 462.

    La cea de-a cincea institutie de invatamint superior ieseana, Universitatea de Arte „George Enescu", vor putea intra la buget, in anul intii 300 de studenti.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

      Intrebarea zilei

      Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

      vezi raspunsuri