Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

O eleva din Iasi a stralucit printre rusi si chinezi, la un important concurs de stiinte desfasurat in Iran

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

     Ruxandra Tesloianu, eleva in clasa a X-a la Colegiul „E. Racovita", a castigat medalia de argint la Olimpiada Interna­tionala de Stiinte pentru Juniori, ce a avut loc in Iran. „E o reconfirmare a performantei pe care elevii nostri o inre­gis­treaza la stiinte: fizica, chimie si biologie. Ca si Camelia Diaconu, care a fost medaliata cu bronz la editia precedenta a Olimpiadei Internationale de Stiinte pentru Juniori, Ruxandra este un copil avid de cunoastere, care isi doreste sa faca conexiuni interdisciplinare. S-a remarcat inca din clasa a V-a, obtinand rezultate la etapele nationale ale olim­piadelor de matematica, limba si literatura romana, fizica si chimie", a precizat Paula Gavrilescu, director al co­legiului. Ruxandra s-a intrecut cu peste 200 de performeri din intreaga lume, cei mai „puternici" dintre acestia fiind chinezii si rusii. Alaturi de alti doi elevi cu care a format echipa, tanara a sustinut la Institutul de Genetica din Teheran doua probe teoretice si una practica, fiecare cu o durata de 3 ore. „La proba practica, am avut un subiect foarte interesant, care se baza pe separarea ADN-ului prin tehnica electroforezei. Nu mai facusem experimentul in tara, insa stiam pasii. Oricum, nu se asteptau sa stim direct ceea ce fac niste spe­cialisti in genetica, ci ne-au dat niste indicii pe care le-am pus cap la cap, folosindu-ne de cunostintele de baza dobandite", a explicat Ruxandra, care urmeaza profilul matematica-informa­tica.

    Pentru aceasta olimpiada, si-a fixat cunostintele teoretice de chimie, biologie si fizica cu ajutorul profesorilor Paula Gavrilescu, Ioana Bohotineanu si Cristinel Miron. Considera ca reusita ei se datoreaza in mai mare masura pasiunii pe care o are pentru stiinte decat muncii depuse sub indrumarea cadrelor didactice. „Fara dumnealor, nu as fi reusit sa inteleg toate aceste lucruri, apoi e si faptul ca sunt foarte pasionata. Eu nu ma simt mult mai incarcata decat un elev normal. Bineinteles ca lucrez mai mult, insa daca esti pasionat prinzi mult mai usor", e de parere Ruxandra.

    Nu se astepta sa castige o medalie de argint si crede ca experienta traita in Iran reprezinta un premiu in sine. „Mi se parea ca argintul si aurul sunt medalii destul de greu accesibile si nu mi-am facut sperante extraordinar de mari, cu toate ca m-am pregatit cat am putut de bine. Chiar si dupa probe ma gandeam ca as lua bronz. Apoi, cand am vazut ca am printre primele arginturi, am fost fericita. Nu e vorba doar de medalie, ci de o experienta unica. Cel mai important e ca am avut posibilitatea sa lucrez intr-o echipa pentru Romania si sa realizez o simulare a ceea ce fac specialistii in genetica. In plus, Iranul e o tara interesanta, cu foarte multe contraste. M-a uimit, stiind ca acolo femeile sunt oarecum margina­lizate, sa vad ca la olimpiada s-au implicat, chiar si in organizare, foarte multe femei si ca foarte multe dintre persoanele care lucreaza la Institutul de Genetica din Teheran sunt femei. Mi-a placut ca oamenii de acolo sunt foarte primitori si caldurosi, in ciuda faptului ca au niste reguli foarte stricte, in principal religioase. Si noi a trebuit sa purtam val pe cap si un anumit stil de imbracaminte", a marturisit Ruxandra.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

      Intrebarea zilei

      Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

      vezi raspunsuri