Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Sapte copii de aur ai Iasului

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    O premiera laudabila pentru Iasi, in acest an: avem cei mai multi olimpici la competitiile internationale, medaliile fiind obtinute la chimie si la olimpiadele interdisciplinare. In anul scolar care s-a incheiat, elevii ieseni s-au intors acasa cu patru medalii la chimie si doua la olimpiadele interdisciplinare. Pina la sfirsitul anului calendaristic, elevii ieseni au sanse sa adune in palmares si alte medalii. Acestea ar putea veni de la Diana Avadanii, eleva in clasa a IX-a la Colegiul "Negruzzi", care s-a calificat in lotul pentru faza internationala a Olimpiadei "Stiintele Pamintului", ce va avea loc in luna septembrie, in Indonezia,Teodor Popa, Ana Androniciuc, elevi in clasa a VIII-a la Colegiul National, si Cristian Calin David, elev in clasa a VIII-a la Colegiul "Negruzzi", care s-au calificat in lotul largit pentru etapa internationala a Olimpiadei "Stiinte pentru Juniori", ce va avea loc in luna decembrie, in Nigeria. Ce ii motiveaza pe elevii ieseni sa obtina performante la chimie, fizica, biologie sau geografie? Am stat de vorba cu o parte dintre profesorii care ii pregatesc pe olimpici pentru a vedea ce sta in spatele acestor rezultate, dar si despre sansele pe care acestia le au sa se afirme mai departe in Iasi.

    Cum explica profesorii perfomanta elevilor lor

    La fel ca olimpicii de la celelalte discipline, olimpicii de la stiinte sint in primul rind inteligenti,  pasionati si curiosi, de aceea invata si lucreaza ore in sir, fara sa perceapa acest lucru ca pe o corvoada. "Secretul succeselor obtinute de acesti elevi este munca independenta. Nu va inchipuiti ca  facem pregatire in particular cu ei, noi doar le ghidam pasii. La ora actuala, isi depasesc profesorii. Pentru a ajunge la acest nivel, au depus si depun o munca titanica: citesc mult, cauta in permanenta resurse noi de invatare, petrec ore in sir in laborator", a precizat Vasile Sorohan, profesor de chimie la "Negruzzi" si inspector scolar.

    Paula Gavrilescu, profesor de chimie la Colegiul "Racovita", considera ca sint foarte putini elevii care devin pasionati de chimie, fizica sau biologie, si asta dupa foarte multa munca depusa de ambele parti. "Cei mai multi dintre elevi nu sint preocupati de disciplinele reale, si nu pentru ca ar manifesta repulsie fata de ele, ci fiindca solicita multa munca si timp, or ei se asteapta sa aiba rezultate imediate. Cei care sint olimpici au construit inca din clasa a VII-a", a atras atentia Paula Gavrilescu.

    In mod paradoxal, in ciuda faptului ca majoritatea elevilor nu sint interesati de materii precum chimie, fizica si biologie, Iasul inregistreaza performante tocmai pe acest segment de discipline. Lipsa de interes a majoritatii elevilor fata de acestea implica insa si un avantaj. In momentul in care depisteaza elevi cu potential si dornici sa invete la aceste discipline, profesorii de la colegiile de elita isi canalizeaza tot efortul ca sa ii pregateasca foarte bine.

    Pe de alta parte, elevii care aleg stiintele obtin rezultatele foarte bune si pentru ca sint materii aplicate, cunostintele acumulate ii ajuta sa inteleaga situatii si fenomene cu care se confrunta in viata de zi cu zi. "I-au atras aceste discipline pentru ca sint legate de viata, pot fi integrate in viata de zi cu zi", a mentionat Georgeta Mihaila, profesor de biologie la Colegiul National si inspector scolar.

    Totodata, e de parere ca elevii care prind usor materia de la chimie, fizica sau biologie participa la olimpiadele de profil, unde cistiga si medalii importante, fiindca au parte de o evaluare obiectiva. "In evaluarea tezelor de la romana, limbi straine si la alte discipline din aria umanista, exista o marja de subiectivism. Or, la chimie, fizica, biologie, ca si la matematica, e da sau ba. Fiind apreciati obiectiv, capata mai multa incredere in ei", a adaugat Georgeta Mihaila.

    Elevii ieseni sint in top in ceea ce priveste prestatia de la olimpiadele de stiinte pentru ca, in afara de pregatirea de la scoala si de acasa, mai au posibilitatea sa se pregateasca in cadrul Centrului de Excelenta. "Trebuie sa recunoastem ca rolul Centrului de Excelenta nu e de neglijat. Faptul ca avem in Iasi, din anul 2000, acest centru este un lucru foarte bun. Aici are loc o perfectionare foarte reala, si a profesorilor, si a elevilor", e de parere Rodica Perjoiu, profesor de fizica la Colegiul "Negruzzi" si inspector.

    Cunostintele, greu de valorificat

    In plus, elevii ieseni reusesc sa fie fruntasi la stiinte pentru ca se pot pregati si in laboratoarele facultatilor de Fizica, Chimie si Biologie de la "Cuza". "Exista o colaborare, strinsa, reala, nu de paravan, intre noi si facultatile de profil de la «Cuza». Inainte de faza nationala, dar mai ales de cea internationala, elevii se pregatesc acolo pentru probele de laborator", a mentionat Mihaila.

    Astfel de elevi, care sint capabili sa treaca cu brio de probe teoretice si de laborator foarte complexe, cu o durata de cinci ore fiecare, la care participa cei mai buni din cel putin 30 de tari, au asteptari mari de la viitor, justificate de potentialul lor intelectual deosebit.

    Ce sanse au insa acestia sa se formeze la fel de bine in facultatile iesene? Profesorii lor sint de parere ca facultatile de profil din Iasi sint bune, dar se confrunta cu o problema: concurenta slaba intre studenti. "Sint profesori buni, au inceput sa stea bine la capitolul dotari, fiindca in ultimii ani au facut achizitii din granturi, dar nu asigura competitie ca facultatile bune din afara, unde vin copii valorosi din intreaga lume", considera Jean Rotaru, profesor de fizica la Colegiul National.

    Prodecanul Facultatii de Fizica, Sebastian Popescu, care a fost in liceu olimpic la fizica, atrage atentia asupra faptului ca absolventii din preuniveristar valorosi la stiinte se orienteaza mai putin catre facultatile de profil, intrucit nu le ofera perspective. "La noi in tara se intimpla ceea ce s-a intimplat in anii '70 in Japonia. Avem un aflux de studenti catre facultatile de Economie, Drept si Filosofie. Acum, in Japonia, majoritatea absolventilor merg la facultati de stiinte si de ingineri, dar asta pentru ca economia lor e centrata pe cercetare si inovare; japonezii scot pe piata produse inalt tehnologizate. La noi, tinerii s-ar orienta mai mult catre astfel de facultati, daca tara ar pune pret pe stiinte, ceea ce nu se intimpla fiindca nu are o economie care sa functioneze astfel incit sa aiba nevoie de rezultatele cercetarii", a semnalat conf. univ.dr. Sebastian Popescu. Acesta a urmat un program postdoctoral in Japonia, in perioada 2005-2008.

    In timp ce in tara stiintele nu sint considerate a fi un domeniu de viitor,  elevii care au aptitudini la chimie, fizica si biologie stiu ca sint cautati in afara. "Noi le vorbim despre posibilitatile de a profesa in domeniul stiintelor in Germania, in Franta, in Marea Britanie", a mentionat Marioara Lacatusu, profesor de chimie la National.

    Pe linga faptul ca ar putea ramine sa faca cercetare in universitatile unde termina, olimpicii de la stiinte au si alte oportunitati de realizare. "In SUA, in Canada, dar si in alte state precum Olanda sau Germania, astfel de tineri valorosi pot obtine finantare de la companii pentru a valorifica rezultatele propriilor cercetari", e de parere conf.univ.dr. Sebastian Popescu.

    Nu toti olimpicii ieseni isi continua studiile in SUA sau in vestul Europei. In acest an, ca si in anii trecuti, o parte dintre olimpicii de la stiinte s-au orientat catre Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, deoarece au siguranta ca isi vor gasi un loc de munca in domeniul medical atit in Iasi, cit si in strainatate.

    Lista elevilor exceptionali

    Ana Maria Istrate, Colegiul Racovita

    Elevii de clasa a X-a Tudor Giurgica - Tiron, de la Colegiul National, si Ana-Maria Istrate, de la Colegiul "Emil Racovita", au luat aur la Olimpiada de Stiinte a Uniunii Europene, care a avut loc in intervalul 11-17 aprilie la Goteborg, in Suedia.

    Cei doi elevi ieseni, alaturi de o eleva din Bucuresti, au reprezentat cu succes Romania intr-o competitie la care au participat 40 de echipe din 20 de tari. Cei trei au avut de sustinut doua probe experimentale, cu o durata de patru ore fiecare, programate in doua zile. Folosind cunostintele dobindite la fizica, chimie si biologie, acestia au simulat o investigatie criminala.

    De exemplu, Tudor a stabilit ora producerii crimei pe baza unui experiment. In timp ce Ana-Maria, care s-a pregatit la chimie cu profesoara Paula Gavrilescu, a participat pentru prima data la o olimpiada internationala, Tudor are in palmares mai multe medalii de la competitiile internationale. In decembrie 2008, a obtinut o medalie de aur singur si una de argint impreuna cu echipa la Olimpiada Internationala de Stiinte pentru Juniori care a avut loc in Coreea de Sud. In iulie 2009, a cistigat medalie de aur la Olimpiada Internationala Pluridisciplinara Tuymaada din Yacutia. In acest an, pe linga reusita de la Goteborg, a avut cel mai bun punctaj de la Olimpiada nationala de fizica. Datorita acestei performante, liceanul iesean a fost invitat de catre ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, sa il insoteasca in luna februarie la Geneva, unde acesta a semnat un acord cu CERN (Laboratorul European pentru Fizica Particulelor Elementare).

    Tudor Giurgica, Colegiul National

    Tudor Giurgica -Tiron este pasionat de fizica, dar stapineste foarte bine si cunostintele de chimie si biologie. Isi doreste sa lucreze intr-un domeniu in care aceste cunostinte sa se lege intre ele, de exemplu in biofizica. "Tudor este un copil exceptional, fara nici o exagerare. Memoria, capacitatea de intelegere si dorinta de a invata, toate sint la el la un nivel foarte foarte sus. Anul trecut, pentru olimpiada internationala, in trei luni si jumatate am reusit sa trec cu el prin toata materia de lot, materie pe care eu o invatasem in 7 ani", a precizat profesorul lui de fizica, Jean Rotaru. Studiul nu ii ocupa insa tot timpul. La cei 16 ani ai sai, Tudor se dedica si hobby-urilor sale. Ii place sa cinte la chitara, sa citeasca si sa iasa cu prietenii.

    Pe podium la Olimpiada de Chimie de la Tokyo

    Tudor Balan, Colegiul Negruzzi

    Tudor Balan, elev in clasa a XI-a la Colegiul "C. Negruzzi", a luat pentru a doua oara bronz la Olimpiada Internationala de Chimie, care a avut loc in intervalul 19-27 iulie in Tokyo, Japonia. Anul trecut, negruzzistul a cistigat bronzul la Olimpiada Internationala de Chimie din Cambridge, Marea Britanie. Pentru Tudor, care se pregateste cu profesorul Vasile Sorohan, chimia a inceput sa fie o provocare din clasele de gimnaziu.

    Rezultatele deosebite au aparut insa din liceu. In decembrie 2008, la fel ca Tudor Giurgica-Tiron de la National, cu care a fost in lot, a luat aur la proba individuala si argint cu echipa la Olimpiada Internationala de Stiinte pentru Juniori, gazduita de Coreea de Sud.

    Pentru Tudor, chimia este o disciplina fascinanta, deoarece ne ajuta sa intelegem fenomene care se petrec sub ochii nostri. Isi doreste sa aprofundeze acest domeniu la o universitate din SUA, iar apoi sa se dedice cercetarii. Avind in vedere ca s-a obisnuit sa intre in competitie cu cei mai buni elevi chimisti din lume va putea face fata cu siguranta exigentelor de la orice facultate americana de prestigiu. "Tudor e un copil deosebit, a muncit foarte mult ca sa ajunga aici. Stiu ca vrea sa fie profesor universitar si cercetator, cred ca are toate sansele, plus ca i se potriveste", a spus profesorul lui de chimie, Vasile Sorohan.

    In numai doi ani si-a depasit colegii

    Andreea Scoban, Colegiul National

    Andreea Georgiana Scoban, eleva in clasa a XI-a la Colegiul National si bursiera ProRuralis din clasa a V-a, a obtinut medalie de bronz la Olimpiada Internationala Pluridisciplinara Tuymaada, care s-a desfasurat in perioada 7-14 iulie in Yacutia. A mers pentru prima data la internationala, cu toate ca a luat premii la concursurile si olimpiadele nationale de chimie din clasa a VII-a.

    Adolescenta s-a pregatit asiduu cu profesoara Geanina Mangalagiu ca sa ajunga la aceasta performanta. In clasa a V-a, cind a venit la Colegiul National de la Scoala din Larga Jijia (Movileni), Andreea era o eleva modesta. "Cind a venit la noi, stia sa scrie, stia sa citeasca, insa era o diferenta foarte mare intre nivelul ei de pregatire si cel al elevilor nostri. In doi ani insa, a ajuns sa ocupe primul loc pe tara la Olimpiada de Chimie", a precizat directoarea Colegiului National, Cristina Vilcu. Fetita din Larga Jijia a trebuit sa invete pe brinci ca sa tina pasul cu exigentele unui colegiu de elita, iar acum este olimpica internationala.

    Profesorii care au vazut-o crescind datorita seriozitatii si perseverentei o apreciaza pe Andreea foarte mult. "Este un copil deosebit, extraordinar de motivat, chiar daca are o situatie financiara modesta in familie. Andreea a avut una din cele mai spectaculoase evolutii", e de parere Cristina Vilcu.

    "Isi poate forma o cariera frumoasa si aici in Iasi"

    Nicolae Crainic, Colegiul National

    Chimia le-a adus medalii in palmares si elevilor Nicolae Crainic si Ioana Zamfir, care au urcat pe podium la Olimpiada Internationala "D.I. Mendeleev", ce a avut loc in perioada 27 aprilie - 3 mai, in Baku, Azerbaidjan.

    Nicolae, care a absolvit in aceasta vara Colegiul National, a luat argintul, iar Ioana, eleva in clasa a XI-a la Colegiul "C. Negruzzi", a fost recompensata cu medalie de bronz. Ea s-a calificat in lotul pentru Olimpiada "D.I. Mendeleev", dupa ce trei ani la rind a avut cel mai bun punctaj la nationala. Prin intermediul acestei olimpiade a ajuns sa viziteze o tara unde nu s-a gindit ca ar putea ajunge vreodata. "Dincolo de faptul ca a contribuit la dezvoltarea mea personala, olimpiada din Azerbaidjan a insemnat o experienta unica pentru mine. Am avut ocazia sa intru in contact cu o cultura noua si cu un nou mod de a fi si a gindi", a afirmat Ioana. Crede ca participarile la olimpiade au maturizat-o si au ajutat-o sa se apropie tot mai mult de un domeniu in care vrea sa profeseze pe viitor. "Imi place chimia, am avut doi profesori foarte buni, Martinus care nu mai este, si Vasile Sorohan. Totodata, e o disciplina apropiata de ceea ce vreau sa fac mai departe, Medicina", a spus Ioana.

    Ioana Zamfir, Colegiul Negruzzi

    Profesorul ei de chimie, Vasile Sorohan, are incredere ca isi va indeplini visul de a deveni un medic bun. "Sigur va fi un medic stralucit si cred ca isi poate forma o cariera frumoasa si aici in Iasi", e de parere el.

    Datorita faptului ca stapineste foarte bine chimia, Nicolae s-a orientat, de asemenea, spre Medicina. Din octombrie, va incepe cursurile la Universitatea "Gr. T. Popa". "Eu mi-as fi dorit foarte mult sa plece la o universitate buna din strainatate, ar fi avut mult mai multe sanse sa se dezvolte, fiindca e un copil care acumuleaza repede intr-un timp scurt si face rapid conexiuni", a precizat profesoara lui de chimie, Marioara Lacatusu.

    Drumul i-a fost platit de parinti

    Andrei Piroi, Colegiul Negruzzi

    Andrei Piroi, elev in clasa a XI-a la Colegiul "Negruzzi", a adunat in palmares doua medalii de argint numai in acest an, ambele la doua competitii internationale interdisciplinare. In luna ianuarie, Andrei, pregatit de catre profesoara Rodica Perjoiu, a luat argint la concursul international de matematica, fizica si chimie, desfasurat in Kazakhstan.

    Intrucit competitia nu are echivalent in Romania, Andrei si-a platit singur drumul pina in Alma Ata, Kazakhstan, insemnind 1.000 de euro dus-intors. Parintii au suportat aceasta cheltuiala, pentru ca Andrei sa isi testeze nivelul de pregatire in raport cu elevi foarte buni din 16 tari.

    In intervalul 25 februarie - 1 martie, Andrei a cistigat cea de a doua medalie de argint, la concursul international Romanian Master of Sciences, care a avut loc la Bucuresti. Pentru ca a luat premiul III la Olimpiada Nationala de Fizica, s-a calificat in lotul largit, insa nu a trecut de baraj, pentru a fi selectat in lotul final pentru Olimpiada Internationala din Zagreb, Croatia. Profesoara lui de fizica, Rodica Perjoiu, crede ca este un tinar care poate ajunge sus, insa intr-o tara unde sa fie apreciat din punct de vedere social si financiar.

    Rezultate frumoase ale elevilor ieseni si la competitiile de matematica, filosofie si limba romana din acest an

    Florina Toma, eleva in clasa a IX-a la Colegiul National, a fost medaliata cu argint la Balcaniada de Matematica pentru Juniori

    Iasul a obtinut rezultate frumoase si la competitiile internationale de matematica, filosofie si limba romana. Florina Toma, eleva in clasa a IX-a la Colegiul National, a fost medaliata cu argint la Balcaniada de Matematica pentru Juniori, care s-a desfasurat in intervalul 18-22 iunie la Baile Olanesti. Florina a participat pentru prima data la aceasta competitie, cu toate ca s-a calificat de doua ori in lotul largit. Irina Horodinca, absolventa a Colegiului National din promotia curenta, a obtinut un rezultat frumos la Olimpiada Internationala de Filosofie, care s-a desfasurat in intervalul 21-23 mai, la Atena. Pentru originalitatea lucrarii sustinute, Irina a primit mentiune onorifica din partea Centrului de Studii Elenistice de la Harvard, care are valoarea unei medalii.

    Daria Condrea, eleva in clasa a X-a la Colegiul "Negruzzi", s-a clasat pe locul al II-lea la Olimpiada Internationala de Limba si Literatura Romana, care a avut loc la Constanta in intervalul 14-19 mai. Anul acesta ea a repetat reusita de la editia trecuta, care s-a desfasurat la Bucuresti.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri