Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Scoliti intensiv 5 ani ca sa devina someri

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    De mai bine de doi ani Liviu incearca sa se angajeze. A absolvit Facultatea de Textile - Pielarie de la Universitatea Tehnica si de atunci lucreaza doar ca muncitor necalificat. Alaturi de el, zeci de absolventi de profile tehnice prezenti la cea de-a zecea editie a Job Shop se pling ca nu isi gasesc un serviciu in domeniile in care s-au specializat. De cealalta parte, angajatorii invoca slaba pregatire a tinerilor si faptul ca acestia nu au capacitatea de a face fata cerintelor si problemelor punctuale care apar la un loc de munca. Slaba pregatire din cursul anilor de studii iese la suprafata abia atunci cind tinerii se confrunta cu proba "de foc" a angajarii. Rezultatul este pe de o parte un numar crescut de someri cu diplome si de cealalta parte firme care ramin cu posturi neocupate sau care se vad nevoite sa umple golurile lasate de pregatirea universitara.

    A terminat al doilea pe facultate si s-a angajat sa repare prize

    Liviu a venit la Job Shop in speranta ca-si va gasi un alt loc de munca, mai bine platit. "Eu sint deja angajat, dar caut alternative. Din cite vad, aici nu am nici o sansa", spune tinarul. A absolvit Facultatea de Textile - Pielarie in urma cu citiva ani si de atunci lucreaza in domeniu, dar ca muncitor necalificat, cu salariul minim. Sperantele i-au fost spulberate insa cind a vazut oferta angajatorilor prezenti. Niciunul dintre acestia, cu toate ca tirgul de joburi era destinat absolventilor de profil tehnic, nu avea vreun post disponibil pentru el.

    Anda a terminat anul trecut Facultatea de Automatizari si Calculatoare si de citeva luni incearca sa invinga criza si sa gaseasca un job. CV-urile ei au fost vizualizate de majoritatea companiilor iesene, dar niciuna dintre acestea nu a selectat-o pentru un interviu. "Eu si colegii mei depunem CV-uri de citiva ani. La Embarcadero si Continental au incercat majoritatea colegilor, dar si la Delphi. Interviurile la ei sunt foarte drastice si foarte multe", explica Anda.

    Lipsa de pregatire pentru cerintele pietei muncii ii pune pe acesti tineri in fata unor situatii care, desi sint normale, ridica grave probleme de adaptare. De exemplu, interviurile de angajare, care pot dura si 45 de minute, sint mult prea grele pentru ei. "In timpul acesta iti pun intrebari din toate domeniile de studii de la facultate, mai ceva ca la licenta. Cine trece de acesta, mai trebuie sa se prezinte la altele. Am doi colegi de la facultate care au reusit, intr-un final, sa se angajeze la Continental. Ei sint cazurile fericite, pentru ca mai sint alti doi, cei mai buni din anul meu, care au vrut sa lucreze la Delphi, iar alegerea lor nu a fost deloc inspirata. Unul dintre ei s-a angajat pe post de inginer, dar recent l-au obligat cei de acolo sa-si dea demisia, nici el nu stie de ce. Celalalt era al doilea din toata facultatea. A fost angajat tot la Delphi pentru sase luni, pe post de subinginer, si iarna trecuta l-au pus sa curete zapada din curte. In rest tot ce facea era sa repare prizele din companie. Si-a dat demisia, dupa aceea. Nu este corect sa faci atitia ani de studii ca apoi sa cureti zapada!", povesteste Anda.

    "Sint sanse minime"

    In povestile acestor tineri se regasesc alte citeva zeci, poate sute, care au trecut ieri pragul tirgului de joburi organizat de asociatia BEST in colaborare cu Universitatea Tehnica.

    Cei 20 de angajatori prezenti, printre care s-au numarat si Capgemini, Continental AG Romania, Delphi Diesel Systems, Embarcadero, E.ON sau Code4Business au venit cu o oferta de citeva sute de locuri de munca, printre acestea numarindu-se posturi de team leader, change manager, suport tehnic, data entry, database analist, programatori software si hardware, ingineri mecanici, agent servicii client, manager de procese sau lider de echipa. Cu toate acestea, oferta nu s-a ridicat la asteptarile celor care isi pusesera sperantele in aceasta bursa a locurilor de munca.

    "Asteptam alt tirg de joburi", este concluzia la care au ajuns Adrian si Daniel, doi tineri absolventi ai Facultatii de Constructii de Masini si Management Industrial de la Universitatea Tehnica "Gh. Asachi". De citiva ani acestia incearca sa isi gaseasca un job pe masura pregatirii, dar piata muncii nu le este deschisa.

    "Specializarea noastra este Ingineria sudarii. Aici am vazut ca se cauta mai mult progamatori. Am depus CV-uri, dar sint sanse minime sa ne contacteze cineva. Am incercat la E.ON, la Continental si la Delphi. Aici ar putea fi o sansa, dar in rest...", spune cu resemnare in glas unul din tineri.

    Aceeasi resemnare se regaseste, din pacate, pe fetele multora din tinerii care parasesc zona de standuri cu bratele pline de pliante. "Am gasit doar pliante, in rest toti ne-au spus sa depunem CV-urile online. Sint locuri de munca, dar putine pentru domeniul meu, pentru IT. O sa depunem si noi la Continental sau la Code4Business. Din cite am inteles, ei nu au sediu inca in Iasi, dar ofera sanse pentru traderi la Bursa", spune Sabina P., inca studenta la Facultatea de Informatica de la Universitatea "Cuza". Aceasta ar fi dispusa sa incerce si un alt domeniu de activitate, numai sa isi poata asigura un venit constant.

    "In CV scrie nivel avansat, dar candidatul abia reuseste la interviu sa spuna doua - trei fraze"

    Reprezentantii angajatorilor, mult mai putini decit la editiile anterioare, spun ca se confrunta cu doua mari probleme: lipsa pregatirii practice a candidatilor si a cunostintelor de limbi straine. Ei au mai remarcat lipsa de realism  sau de sinceritate in autoapreciere. Absolventi cu cunostinte slabe treceau mult mai multe competente in CV-uri.

    Specialistii in resurse umane de la compania Capgemini sustin ca se asteptau la mai mult din partea tinerilor studenti si absolventi. Angajatorul a demarat recent o campanie de recrutare de personal cu cunostinte de limba franceza. Surprizele au aparut atunci cind au inceput sa primeasca CV-uri. "Din peste 100 de CV-uri cu greu am recrutat in jur de 30 de persoane. Cu limba franceza este foarte greu. Recrutam de ceva timp, dar nivelul declarat al limbii straine cunoscute este mult diferit de cel real. In CV scrie nivel avansat, dar candidatul abia reuseste la interviu sa spuna doua - trei fraze. Si cunostintele in domeniul IT sint de multe ori exagerate in CV, dar acest lucru se mai recupereaza pe parcurs. Cunostintele de limba sint marea problema, deoarece la noi se lucreaza cu vorbitori nativi", este de parere Georgiana Mihalache, consultant de resurse umane la compania Capgemini.

    "Sint foarte multi care nu sint deloc bine pregatiti"

    De tinerii slab pregatiti se pling si cei de la compania Continental. Unul dintre cei mai cautati angajatori din Iasi ofera locuri de munca de programatori software, hardware si pentru ingineri mecanici. Cu toate ca standul companiei a fost unul dintre cele mai vizitate de la tirgul de joburi, putini sint cei care s-au incadrat in criteriile de selectie. Din nou, lipsa abilitatilor practice este aspectul principal care face diferenta dintre a avea un loc de munca si a fi somer cu diploma.

    "Practica ii omoara pe tineri. Sint foarte multi care nu sint deloc bine pregatiti. Am avut studenti in ultimul an, care ar trebui sa fie viitori profesionisti, dar care nu cunosc lucruri de baza. Bineinteles, sint si tineri bine pregatiti", sustine Simona Herb, reprezentantul Continental la tirgul de joburi. "Ne asteptam la tineri isteti, bine pregatiti si flexibili. Cei pe care i-am intervievat au o baza ok de cunostinte, dar nu au expunere la toate limbajele de programare", este de parere si Dan Gafiteanu, responsabil de resurse umane la compania Embarcadero.

    "Nu se mai invata cum ar trebui"

    Reprezentantii facultatilor nu par sa fie de acord cu reprosurile angajatorilor, dind vina pe absolventii care doresc sa ramina in Iasi, in loc sa migreze spre alte orase. "Daca absolventii nostri ar dori sa se deplaseze si spre alte localitati, ar fi perfect. Pe 28 aprilie am avut un tirg intern numai cu angajatori din domeniul textil. Au fost din mai multe judete, dar toti se pling ca tinerii de la noi nu doresc sa plece. Explicatia este ca in timpul facultatii studentele isi fac o familie aici si de aceea este foarte greu sa plece cu sotul in alta localitate. Noi ne ocupam de absolventii nostri, care sint bine pregatiti", a precizat Carmen Loghin, decanul Facultatii de Textile - Pielarie.

    Ea sustine ca inclusiv luna aceasta vor fi organizate zile dedicate angajatorilor. "Este o firma de textile din Tirgu Mures care vine anual sa angajeze tineri de la noi, dar se confrunta cu respingerea manifestata fata de lucrul in alta localitate. Ofertele sint tentante, dar comoditatea este mai mare", a conchis Carmen Loghin.

    Totusi, din afara mediului academic realitatea se vede diferit. Presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Iasi (AOAI) este de parere ca invatamintul tehnic a ajuns o "cenusareasa" a specializarilor universitare si ca acest lucru ar explica nivelul slab de pregatire al tinerilor. "Problema este ca nu se mai invata cum ar trebui. La Universitatea Tehnica nu mai vin cei mai buni copii, vin doar cei care nu au intrat la disciplinele cautate, la economie sau la drept. Daca am avea ingineri cum erau in anii ‘90 am conduce toate firmele din lume. Iasul a avut ingineri foarte buni, dar care acum fac alte lucruri. Eu recomand tinerilor sa vina la Politehnica, dar sa vina cei mai buni. Ingineria e mai grea, dar ofera satisfactii pe masura", sustine Gheorghe Plesu, presedintele AOAI.

    "Maximum 30 - 40 de absolventi dintr-un an de la noi sint bine instruiti"

    Opiniile angajatorilor ieseni sint confirmate de fosta conducere a Universitatii Tehnice. Fostul prorector, prof. Mircea Cozminca, este de parere ca lipsa de interes din partea statului este factorul care a contribuit decisiv la impasul in care se afla absolventii de studii tehnice, dar si ceilalti absolventi de invatamint superior, atunci cind parasesc facultatea. "Ministerul Educatiei nu a dat niciun ban pentru practica in facultati dupa ‘90. De aceea, cea mai mare parte a absolventilor nostri si a celor de profil tehnic, in general, adica 60 - 70%, sint slab pregatiti. Maximum 30 - 40 de absolventi dintr-un an de la noi sint bine instruiti. Acest lucru se intimpla deoarece nu exista preocupare pentru ca absolventii sa fie instruiti pentru cealalta parte a vietii lor. Noi ne ocupam doar de studenti, nu si de absolventi", a punctat Cozminca.

    Lipsa practicii se explica si prin declinul economic in care se afla de ani buni mediul de afaceri iesean. Companii care inainte primeau studenti la practica anual, acum se zbat pe marginea falimentului. "Intreprinderile nu mai au capacitatea de a lua studenti in practica. Daca inainte de ‘90 trimiteam si cite zece grupe la CUG, acum abia daca trimitem zece studenti undeva. De aceea absolventii nostri sint dezorientati. Noi facem instruire, dar nu pe profilul actualelor societati, iar facultatile nu reusesc intotdeauna sa raspunda cerintelor de pe piata muncii", a conchis fostul prorector al Universitatii Tehnice.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri