Sindicalistii din invatamint i-au trimis o scrisoare de 12 pagini ministrului
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 16.04.2021

Sindicalistii din invatamint i-au trimis o scrisoare de 12 pagini ministrului

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +

  Conducerea Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamint (FSLI) ii cere ministrului Daniel Funeriu sa ia o serie de masuri cu scopul de a opri degradarea sistemului. Disfunctionalitatile si eventualele solutii sint mentionate intr-o scrisoare deschisa de aproape 12 pagini. Sindicalistii atrag atentia asupra faptului ca, in ultimii ani, nu s-ar fi intreprins nimic concret pentru imbunatatirea sistemului de invatamint. Asta cu exceptia „insistentei asupra corectitudinii examenului de bacalaureat, ceea ce ar fi extrem de laudabil, daca nu ar trebui sa tinem cont de faptul ca evaluarea finala este ultimul act al procesului de predare - invatare - evaluare si ca rezultatele depind de calitatea etapelor anterioare ei". Conducerea FSLI e de parere ca invatamintul romanesc ar trebui regindit, pentru a se adresa elevilor cu aptitudini obisnuite, si nu celor supradotati, care ar putea fi selectati si pregatiti in centre speciale. „De multe ori, nu aduc nici un beneficiu acestei tari pentru ca pleaca in strainatate si nu se mai intorc. Noi doar ne laudam cu ei si raminem cu lauda, in timp ce altii profita de pe urma lor. Atentia noastra ar trebui sa se indrepte catre elevii obisnuiti, pentru ca ei vor construi Romania de miine", se arata in scrisoare. In opinia sindicalistilor, un prim pas cu scopul de a obtine rezultate mai bune cu elevii consta in modificarea manualelor si a programelor scolare, intrucit acestea ar fi in prezent dificile, neatractive, plus in neconcordanta cu evaluraile nationale si internationale. Ei mai cer ca planurile-cadru sa fie schimbate astfel incit, pentru disciplinele de examen, al doilea semestru din clasele a VIII-a si a XII-a sa fie alocat in intregime recapitularii materiei. Totodata, solicita ca mediile sa nu se mai calculeze si in baza evaluarilor orale, - exceptie facind obiectele unde acestea sint necesare -, astfel incit sa nu mai existe diferente mari intre notele de pe parcurs si cele de la examenele finale.

  De asemenea, liderii FSLI semnaleaza faptul ca temele pentru acasa ale elevilor, mai ales ale celor din invatamintul primar, trebuie abordate altfel, deoarece sint cu mult peste puterile acestora. „Vi se pare normal ca parintii elevilor sa ii ajute pe acestia sa isi efectueze temele pentru acasa? Tema pentru acasa are rolul foarte important de a-i ajuta pe elevi sa continue singuri invatarea. De aceea elevii ar trebui sa isi efectueze singuri aceste teme. Daca nu pot, mai ales in invatamintul primar, inseamna ca sistemul de invatamint este prost construit. Solutia rapida ar fi implementarea programului «scoala dupa scoala», dar aceasta implica alocarea unor resurse financiare considerabile", puncteaza Simion Hancescu, presedintele FSLI. In finalul scrisorii, reprezentantii sindicatului mentioneaza ca nu asteapta un raspuns scris de la ministrul Funeriu, ci masuri „concrete si fezabile, care sa readuca sistemul de invatamint din Romania pe unul dintre primele locuri din lume".


  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Semnele alegerilor anticipate, în Republica Moldova

  Radu POPESCU

  Semnele alegerilor anticipate, în Republica Moldova

  Dacă trăieşti în Republica Moldova şi afli că brusc se înfiinţează noi partide politice, atunci aceasta înseamnă - cu siguranţă - că ţara se pregăteşte de alegeri anticipate, chiar dacă nu toţi jucătorii politici ai momentului şi-o asumă. 

  Filmuletul zilei

  opinii

  Un cuplu problematic

  Alexandru CĂLINESCU

  Un cuplu problematic

  Acest delir aminteşte de campaniile frecvente în regimurile totalitare, când indezirabilii erau striviţi sub avalanşa de acuzaţii extrem de grave, ce puteau atrage condamnarea la moarte. Acum avem de-a face cu un exemplu de terorism intelectual, a cărui malignitate nu trebuie însă subestimată.

  Goana după imagine şi relaţia cu spaţiul public

  George PLEȘU

  Goana după imagine şi relaţia cu spaţiul public

  Acoperită de tăcerea asurzitoare a celei mai mari părţi din mediul universitar şi academic ieşean, agenda personală a managerului Ateneului a ajuns să ţină loc de politici culturale la Iaşi. Cu un primar aflat - la propriu - într-o permanentă goană după imagine, oportunitatea de a mai poza în faţa unui bust s-a dovedit o tentaţie irezistibilă. 

  Cui prodest?

  Nicolae CREŢU

  Cui prodest?

  Deşi eram hotărât să nu mai scriu decât poate cândva fi să se termine odată cu ea, pe o temă atât de bătătorită şi deprimantă, gândul iniţial fusese (dar nu neapărat ca titlu): cui prodest… pandemia? 

  pulspulspuls

  Informaţii bombă din negocierile secrete şi dure Cozet-Chirică!

  Informaţii bombă din negocierile secrete şi dure Cozet-Chirică!

  Să rezolvăm mai întâi, vineri fiind şi aşteptând cu toţii uichendul, o chestiune administrativă peste care s-a trecut fără nicio observaţie săptămâna asta, fie ea laudativă sau critică. 

  Caricatura zilei

  Mita-n mască

  Editia PDF

  Bancul zilei

  Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

  Parteneri

  Alte publicatii

   Intrebarea zilei

   Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.