Rudeniile de la USAMV
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Rudeniile de la USAMV

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +

  Codul de etica adoptat lin decembrie 2008 de conducerea Universitatii "Cuza" a readus in atentie problema nepotismului din mediul universitar. De asemenea, recentul raport al Coalitiei pentru Universitati Curate invoca nepotismul, sistemul inchis, lipsa de transparenta in luarea deciziilor, drept probleme care afecteaza calitatea invatamintului superior in Romania.

  La Universitatea de Stiinte Agricole sint  24 de familii, respectiv 52 de cadre didactice cu grade de rudenie, de singe sau prin casatorie. Acestea reprezinta per total o patrime din numarul total al cadrelor didactice, aproximativ 200, cu tot cu profesorii consultanti. In raportul Coalitiei pentru Universitati Curate institutia a primit un punctaj de doar doua stele din totalul de cinci. Unul din punctele slabe a fost reprezentat tocmai de relatiile de rudenie intre cadrele didactice.

  Meseria se transmite din tata in fiu la Medicina Veterinara

  La Facultatea de Medicina Veterinara sint in prezent cele mai multe legaturi de rudenie: patru familii sint aici formate din parinti si copii, iar alte patru sint cuplu. Prof.dr. Mihai Carp-Carare, fostul decan al facultatii, actualul sef al catedrei de Productii animaliere si sanatate publica, este tatal lui Catalin Carp - Carare, sef de lucrari la aceeasi catedra. Tot de la catedra de Productii animaliere, Eusebie Sindilar, acum profesor consultant, este tatal lui Eusebiu Viorel Sindilar, sef de lucrari la catedra de Preclinici. Asist.drd. Florin Cura, de la aceeasi catedra, este fiul profesorului consultant Paul Cura, de la catedra de Clinici. Ioan Burtan, profesor consultant la catedra Clinici, este tatal lui Liviu Burtan, sef de lucrari la aceeasi catedra.

  Alte patru cupluri completeaza relatiile de rudenie de aici. Gheorghe Solcan, cancelarul facultatii, de la catedra Clinici, este sotul conf.dr. Carmen Solcan, de la catedra Preclinici. Constantin Spataru, conferentiar la catedra Preclinici, este sotul Mihaelei Spataru, sef de lucrari in aceeasi catedra. Vasile si Otilia Cotofan, sot si sotie, sint de asemenea profesori consultanti la catedra Preclinici. La catedra Productii animaliere predau sotii Dragos si Adriana Anita, ambii asistenti.

  "Sint din suflet impotriva dinastiilor universitare. Am incercat sa introducem masuri antinepotism si sa stopam fenomenul. Spre exemplu, fiica unui profesor de aici a absolvit anul trecut la noi, dar nu am acceptat-o la doctorat. In plus n-a mai ramas in facultate fiul unui cadru didactic activ de 10 ani. Cred ca nu e nevoie de un regulament scris, ne putem conduce dupa o cutuma. Oamenii au inceput sa inteleaga", sustine prof.dr. Octavian  Zaharie Oprean, decanul Facultatii de Medicina Veterinara.

  Facultatea rectorilor

  Urmeaza in top Facultatea de Agricultura, cu sapte familii. Familia cea mai numeroasa este aici aceea a fostului rector al Universitatii. Ioan Avarvarei, fostul rector, sotia sa, Teona, ambii profesori, sint parintii Simonei Avarvarei, asistent doctorand la aceeasi facultate si ai lui Bogdan Avarvarei, sef de lucrari la Facultatea de Zootehnie. Adrian- Radu Moraru, sef de lucrari la catedra de Stiinte Economice si Umaniste, este fiul conf.dr. Maria Moraru, de la aceeasi catedra. Asist.drd. Roxana Mihalache, tot de la catedra de Stiinte Economice, este fiica prof.dr. Ioan- Valeriu Ciurea, de la aceeasi catedra.

  Alte patru perechi de soti completeaza legaturile de familie. In fruntea listei se situeaza chiar prof.dr. Gerard Jitareanu, de la catedra de Pedotehnica, rector al universitatii pina in urma cu citeva luni, cind a fost desemnat presedinte al Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica, astfel conducerea institutiei fiind preluata interimar de un alt cadru didactic. Sotia sa, Carmenica Doina Jitareanu, este profesor in cadrul catedrei de Stiinte Biologice, de la aceeasi facultate. Seful catedrei de Stiinte Economice si Umaniste, conf.dr. Stejarel Brezuleanu, este sotul lect.dr. Carmen Olguta Brezuleanu, de la aceeasi catedra. Danut si Violeta Simioniuc sint de asemenea sot si sotie, ambii sefi de lucrari la catedra de Stiinte Biologice. Lect.dr. Dan Donosa, de la catedra de Stiinte Economice si Umaniste, este sotul asistentei Raluca-Elena Radu, de la catedra de Pedotehnica.

  "Fenomenul de rudenie nu trebuie privit global, iar fiecare caz trebuie analizat ca atare. Daca doua persoane existau in universitate si s-au casatorit, aici nu-i poti opri, apoi daca au venit la fel casatoriti, e o alta situatie aparte. Daca se mentioneaza undeva in scris ca nu pot participa la concurs e o totala discriminare. Trebuie organizate concursuri corecte", a declarat prof.dr. Constantin Leonte, decanul Facultatii de Agricultura.

  Trei familii la Horticultura

  La Facultatea de Horticultura se regasesc trei familii. Actualul rector, prof.dr. Valeriu V. Cotea este fiul academicianului Valeriu D. Cotea, ambii cadre didactice la diciplina Oenologie, reputati specialisti in vinuri, cu recunoastere internationala. Teodor Stan, sef de lucrari la disciplina Legumicultura, este fiul lui Nistor Stan, profesor consultant la aceeasi diciplina. Nela Talmaciu, sef de lucrari la diciplina Entomologie, este sotia prof.dr. Mihai Talmaciu, de la aceeasi disciplina. "Atit timp cit urmasul depaseste vizibil parintele nu vad nimic rau in asta, dimpotriva, este un cistig. La relatiile de sot si sotie cei doi parteneri se completeaza extraordinar de mult. In plus, s-au casatorit dupa ce au venit aici. Apoi domnul rector Valeriu Cotea este un cistig pentru domeniul horticol, avind in vedere pregatirea de exceptie, posibilitatea de a avea acces la bazele de date locale si internationale cit si relatiile la nivel international formate in timp", a declarat prof.dr. Gica Gradinariu, decanul Facultatii de Horticultura.

  La Facultatea de Zootehnie se regasesc doua familii. Corneliu si Doina Leonte, sefi de lucrari la catedra de Stiinte fundamentale in Zootehnie, sint sot si sotie. De asemenea prof.dr. Ioan Gilca, de la catedra Managementul productiilor animaliere, este sotul Valericai Macovei, sef de lucrari de la catedra  de Stiinte Fundamentale.

  Un sistem inchis

  In cadrul universitatii se regasesc de asemenea partenerii altor doua cupluri si doi fii ai altor parinti, in facultati diferite. Mariana Hutanu, sef de lucrari la catedra de Stiinte Biologice, este fiica profesorului Mircea Hutanu, acum cadru didactic pensionar, de la Facultatea de Horticultura. Tot de la Facultatea de Agricultura, conf.dr. Cecilia Pop este sotia fostului decan al Facultatii de Zootehnie, Mircea Ion - Pop. Profesorii Viorica si Teodor Iacob, de la Facultatea de Agricultura, sint parintii Alinei Trofin, sef de lucrari la Facultatea de Horticultura. Roxana - Dana Bucur, asistent la Facultatea de Zootehnie, este sotia prof. dr. Daniel Bucur, cancelarul universitatii, de la Facultatea de Agricultura. "Trebuie analizata activitatea lor. Singurul criteriu e competenta. Poti renunta la un om doar pentru ca e ruda cu cineva? Eu am avut un mare avantaj, am avut de unde invata", a declarat prof.dr. Valeriu V. Cotea, rectorul universitatii.

  In raportul Coalitiei pentru Universitati Curate, dat publicitatii pe 13 aprilie, Universitatea "Ion Ionescu de la Brad" a primit un punctaj mic, echivalentul a doua stele din cinci - si din cauza relatiilor de rudenie si a nepotismului, a lipsei de transparenta in luarea deciziilor. Analiza Coalitiei mentioneaza ca „in universitate exista multe familii universitare, iar sistemul este mai degraba inchis, la concursuri prezentindu-se de regula doar un candidat".

   

  Familiile artistilor numara 41 de persoane

  * Conducerea Universitatii de Arte spune ca relatiile de rudenie constituie doar "exceptii" in institutia pe care o conduce

  La Universitatea de Arte "George Enescu", 41 de persoane sint rude de diferite grade, la un total de 149 cadre didactice cu norma intreaga si aproximativ tot atitia colaboratori. La cele doua facultati, cea de Interpretarea Muzicala si cea de Compozitie, Muzicologie, Pedagogie Muzicala si Teatru, sint 35 de cadre inrudite. La catedra de Canto, asistentul doctorand Oana Severin este fiica Adrianei Severin, pensionata insa ramasa profesor colaborator in cadrul facultatii.

  "In general, oricine care vine in continuarea parintelui este privit de cei din jur ca si cum ar fi ajuns acolo doar pentru ca mama este cine este. Dar eu am avut posibilitatea de a demonstra capacitatile. La urma urmei, cu totii mostenim relatiile parintelui", mentioneaza Oana Severin, care a fost preparator la vioara si a trecut la sectia de canto a mamei sale pentru ca „sint cam singura din oras specializata pe muzica usoara si jazz". 

  Sefa catedrei de instrumente suflat-percutie, conf.dr. Aurelia Simion,  este casatorita cu conf dr. Florian Simion, fostul sef al aceleeasi catedre, in prezent pensionar, insa in continuare colaborator. Fiul cuplului Simion, Constantin Stavrat Simion, este preparator la aceeasi facultate.

  Sefa catedrei de Instrumente de Coarde-Muzica de Camera, conf.dr. Maria Toronciuc, este casatorita cu Ioan Toronciuc, si el pensionat, dar care inca mai detine ore in cadrul facultatii. La aceasta facultate sint incadrati si cei doi frati Bujor si Dan Prelipceanu, membri ai unuia dintre cele mai apreciate cvartete din tara, Voces.

  16 rude la Compozitie, Muzicologie, Pedagogie si Teatru

  Facultatea de Compozitie, Muzicologie, Pedagogie Muzicala are si ea "neamurile sale". La pedagogie muzicala, fostul rector, Nicolae Gasca, pensionar, dar inca platit cu ora de universitate, este casatorit cu titulara catedrei de pian din cadrul Facultatii de Interpretare Muzicala, Elena Gasca. Tot in cadrul acestei facultati este cuplul format din fostul decan al facultatii, Adrian Diaconu (pensionar, dar inca colaborator) si Cornelia Diaconu, si ea pensionata, dar inca prezenta pe statele de plate la plata cu ora. La catedra de Muzicologie colaboreaza si conf. Florin Bucescu, care este pensionat, avind 73 de ani, insa preda in continuare la plata cu ora. Fiica sa, Irina Zamfira Danila,  preda aceeasi disciplina ca si tatal sau, la aceeasi catedra. Fostul decan al facultatii de Interpretare Muzicala, Mircea Dan Raducanu, pensionat acum citiva ani, este socrul asistentei Cristina Raducanu, de la catedra de pian a Facultatii de Pedagogie Muzicala.

  Si la Departamentul de Teatru sint opt persoane inrudite. Seful de catedra de la Arta Actorului, Octavian Jighirgiu, este casatorit cu Irina Scutariu, lector la aceeasi catedra. "Noi am fost colegi de facultate. Ne-am casatorit, am plecat impreuna la Bucuresti si ne-am intors tot impreuna la Iasi. Am dat concurs impreuna si am luat. Nu exista o lege care sa interzica acest lucru, ci doar o norma prin care se interzice ca ambii soti sa detina functii de conducere in interiorul aceleiasi universitati", spune Octavian Jighirgiu. 

  Actorul si profesorul Emil Coseru este casatorit cu Dana Coseru, coregraf si cadru didactic colaborator la sectia de Arta minuirii actorului. O alta familie prezenta la Departamentul de Teatru este aceea formata din Ruxandra si Aurelian Balaita, amindoi conferentiari la aceeasi catedra. Ea este si secretar stiintific pe Universitatea si Senat. Surorile Raluca si Ioana Bujoreanu alcatuiesc cea de-a IV- a familie de la Teatru. Raluca este conferentiar, iar Ioana, asistent la Arta Actorului minuitori de papusi si marionete.  

  Artele vizuale au cele mai putine familii

  La Facultatea de Interpretare Muzicala activeaza ca asistent la catedra de canto Andrei Hrubaru. El este fiul lui Alexandru Hrubaru, asistent pensionar de la catedra de Compozitie a Facultatii de Pedagogie muzicala. Paula Balan , de la catedra de pian a Facultatii de Interpretare muzicala, este soacra lui Constantin Stanciu de la de la catedra de Coarde. Tot in cadrul acestei facultati activeaza si fina fostului decan Corneliu Solovastru, lectorita Doina Dumitru.

  La Pedagogie Muzicala, lect. Iolanda Misievici este mama preparatoarei Maria Cristina Misievici. Asistenta Loredana Iatesen, de la catedra de muzicologie, este casatorita cu Cosmin Ietesen, de la Teatru.

  La Arte vizuale - desi sint cei mai multi profesori incadrati, 110, din care 45 sint colaboratori la plata cu ora - exista doar trei familii. Una este cea cunoscutilor artisti Dragos si Tudor Patrascu, ambii prezenti la catedra de Arta, Pedagogie Arte plastice - Arte decorative si Design. Iar cea de-a doua familie este cea formata din conferentiarul Florin Grigoras si nepotul acestuia, Alexandru Grigoras, prorector cu activitatea stiintifica. Asistentul Bogdan Gavrilean este fiul fostului rector al universitatii Dimitrie Gavrilean, profesor la Arta Murala.

  Rectorul universitatii, Viorel Munteanu nu crede ca exista o problema legata de nepotism in cadrul universitatii sale. Dimpotriva, sint doar citeva "exceptii", considera el. "Nu avem noi probleme legate de acest subiect. Sint unele cazuri, insa in numar mic si mai ales in zona personalului adminsitrativ", spune rectorul.


  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  De ce sprijină o bună parte din elita intelectuală şi mulţi „formatori de opinie” USR PLUS?

  Alexandru LĂZESCU

  De ce sprijină o bună parte din elita intelectuală şi mulţi „formatori de opinie” USR PLUS?

  Poate că etichetele ideologice nu sunt astăzi considerate importante, dar ele ar putea deveni în viitor pe măsură ce curentul progresist în ascensiune va dori să promoveze politici radicale de transformare a societăţii.

  Filmuletul zilei

  opinii

  Universalitatea artei lui Marcel Chirnoagă

  Nichita DANILOV

  Universalitatea artei lui Marcel Chirnoagă

  … a fost atras nu de latura angelică, ci de latura demonică a lucrurilor, încercând să scoată la lumină o parte din întunericul ce sălăşluieşte-n om. Pe domnia sa nu l-au obsedat îngerii, ci demonii, creaturile diforme ce populează zi de zi, clipă de clipă, gândurile muritorilor, insuflându-le tot felul de patimi (pofte) şi vicii.

  L-am ucis pe Paco!

  Dana ȚABREA

  L-am ucis pe Paco!

  L-am ucis pe Paco! de Joaquim Bundó este cel mai recent spectacol de microteatru de la Avangardia, dintr-o serie de minispectacole de aproximativ douăzeci de minute, concepute la graniţa dintre film şi teatru, pentru oamenii în permanentă mişcare, fără prea mult timp liber, al căror timp costă bani şi care se relaxează puţin spre deloc, în secolul 21, secolul de dincolo de secolul vitezei. Ca estetică, este propusă comedia neagră şi se glisează spre incredibil, cu mijloacele actoriceşti ale credibilului, verosimilului.

  Iohannis la Radio România Actualităţi

  Michael ASTNER

  Iohannis la Radio România Actualităţi

  La ţară, cât stau în casă (şi stau tot mai mult, că, de, vremea, ziua tot mai scurtă...), merge radioul. Invariabil pe Radio România Actualităţi. Unde în câteva rânduri deja m-a surprins următoarea formulare: La cutare oră, preşedintele Klaus Iohannis va ţine o conferinţă de presă „pe care Radio România Actualităţi intenţionează s-o transmită”...

  pulspulspuls

  Analiză şi sinteză: brânza politică şi prazul electoral

  Analiză şi sinteză: brânza politică şi prazul electoral

  Dacă tot am vorbim ieri aici de vasilici şi tiriplici, iaca ce ne-au indicat unii cetitori atenţi: una bucată poză faină scociorâtă prin cotloanele feisbuciste, de campanie, cu actualul şi viitorul deputat de Iaşi Vasile Cîtea, ex-boxer, aflat în piaţă la Bălţaţi, locul de baştină. 

  Caricatura zilei

  Planul Aproape Naţional de Redresare şi Rezilienţă (zic aproape fiindcă Iașul nu este inclus)

  Editia PDF

  Bancul zilei

  O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

  Linkuri

  Alte ziare locale

   Intrebarea zilei

   Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.