Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Universitarii au dezbatut timp de opt ore proiectul Legii invatamintului superior

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Proiectul Legii invatamintului superior va fi modificat, dupa mai multe contestatii si propuneri venite din partea universitarilor din intreaga tara. La mai bine de o luna de la prezentarea proiectului, universitarii au avut nevoie de opt ore pentru a-i convinge pe reprezentantii Ministerului Educatiei si Cercetarii asupra celei mai bune variante a legii.

    Ultima dezbatere a avut loc vineri in cadrul Consiliul National al Rectorilor (CNR), in prezenta ministrului secretar de stat, Dumitru Miron. Cea mai delicata problema a noii propuneri legislative, si cea care a stirnit cele mai multe nemultumiri din partea universitatilor, introducerea unui Consiliu Director, va fi cel mai probabil eliminata.

    "Consiliul Director, care are cea mai mare parte a membrilor numiti de organisme din afara Universitatii si care are si puterea de a-l revoca pe rector, este o interventie mult prea brutala a Ministerului Educatiei in viata universitara. Toata lumea a propus excluderea lui, si din reactia pe care am primit-o probabil asa se va si intimpla", ne-a declarat prof.dr. Dragos Negru, prorector al Universitatii de Medicina si Farmacie "Gr.T. Popa".

    Universitarii au solicitat si o largire a autonomiei universitare si introducerea in noua lege a unui capitol separat dedicat acesteia. O prima dovada a autonomiei oferite universitatilor este si propunerea CNR pentru desemnarea rectorului. Astfel, fiecare universitate in parte va decide prin Carta universitara modul in care doreste sa isi desemneze conducerea: prin alegerea sa de catre Senat sau prin concurs. In acest moment, rectorii sint alesi de catre Senatul universitar si nu pot exercita mai mult de doua mandate.

    Noul proiect legislativ propunea numirea rectorului printr-un concurs care sa testeze abilitatile manageriale ale candidatului, insa nu mentiona nici o limita pentru numarul de mandate pe care le poate exercita.

    Eliminarea gradelor didactice de preparator si lector vor si si ele regindite de catre reprezentantii MEC, dupa mai multe propuneri venite in acest sens din partea universitarilor. "Noi am spus ca lectorii sau sefii de lucrari sint in continuare foarte utili, iar opinia noastra a fost impartasita de mai multe universitati. Pentru preparatori au fost mai putine discutii, insa popunerile facute au fost luate in considerare de catre MEC", a mai precizat prof.dr. Dragos Negru.

    Problema finantarii invatamintului superior a provocat si ea mai multe discutii. Astfel, CNR a solicitat introducerea in legea invatamintului a procentului de 6% din PIB ca finantare pentru anul 2007. In plus, modul egalitar de alocare a banilor pentru universitati va fi si el radical modificat. "Finantarea nu se va mai face in functie de numarul de studenti, ci in functie de programele de studii, care vor fi si ele evaluate pe criterii de calitate", a declarat prorectorul UMF, prof.dr. Dragos Negru.

    Dupa cele opt ore de dezbateri in cadrul CNR, proiectul Legii invatamintului superior si propunerile venite din partea universitatilor au trecut la Camera Deputatilor pentru alte patru ore de discutii. O dezbatere finala a proiectului in Parlament a fost programata pentru luna februarie, dupa ce va avea loc si o intilnire cu studentii.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri