Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

A inceput razboiul pentru Centrul Iasului

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Teren tinta: 4.700 mp in Tirgu Cucu
    "Ziarul de Iasi" va prezinta citeva din zonele cele mai "fierbinti" din zona zero a Iasului. Concret, Tirgu Cucu, zona Elena Doamna, zona Fundatiei sint pregatite pentru investitii uriase si spectaculoase. Parcari subterane pe mai multe etaje, spatii pentru locuinte, birouri, dar si obiective de interes public asteapta sa fie construite. Oamenii de afaceri au anuntat deja planuri si proiecte de zeci de milioane de euro si au pregatite echipele de arhitecti. Sefii Primariei si ai Consiliului Local (CL) au acum o mare responsabilitate. Trebuie sa stabileasca exact destinatia fiecarui teren si modul in care acesta va fi valorificat de privati. Poate fi o afacere de succes prin care sefii orasului sa sporeasca avutia locala sau poate fi o cale spre afaceri discutabile in care cistigurile orasului sa fie foarte mici. Unul dintre aceste terenuri se afla in Tirgu Cucu, vizavi de rondul de tramvai, linga blocurile tip vila. Situat in centrul orasului, terenul viran are un potential urias pentru orice investitor. Practic, orice investitie este posibila, iar succesul ar fi aproape garantat, dat fiind locatia centrala si accesul relativ usor din orice directie. Timp de zeci de ani, nimeni nu s-a atins de terenul de 4.700 mp, acesta devenind acum o pirloaga. In ultimele luni insa, pirloaga a stirnit interesul mai multor persoane. Practic, acum se duce o lupta in trei pentru terenul din Tirgu Cucu. Povestea terenului a inceput in 2002, cind a fost dat in folosinta gratuita pentru ridicarea unui nou Palat de Justitie. Pina in toamna lui 2005, CL a prelungit anual concesionarea terenului catre Ministerul Justitiei. In 2005 insa magistratii ieseni au avut surpriza de a nu li se mai prelungi concesiunea. Oficialii Primariei au motivat decizia prin realizarea unui plan urbanistic in zona, care ar trebui sa reglementeze ce si cum se poate construi inclusiv pe terenul destinat initial Palatului de Justitie. "Am avut o intilnire cu patru reprezentanti ai Tribunalului si mi-au spus ca 4.000 de mp nu sint suficienti si ca ar avea nevoie de 7.000 mp. Mi-au spus ca, daca s-ar identifica o alta locatie in centrul orasului, ar fi multumiti. Oricum, pentru zona respectiva se va realiza un PUZ, iar pina la definitivarea lui nu se va face nimic", a declarat cu putin timp in urma primarul Gheorghe Nichita. Intre timp, pe fir a intrat omul de afaceri Danut Prisecariu. Acesta a depus in urma cu citeva luni o solicitare scrisa la Primarie prin care isi arata disponibilitatea de a investi pe cei 4.700 de mp in jur de 25 milioane euro. Practic, Prisecariu ar vrea sa construiasca spatii comerciale, de birouri, un hotel, un parc si parcari subterane. In adresa trimisa Primariei, Prisecariu se arata dispus sa accepte orice forma de colaborare cu CL pentru folosirea terenului. Situatia s-a complicat si mai tare in urma revendicarilor de la legea 247. Astfel, in jur de 1.000 de mp, din cei 4.700 mp, sint ceruti de mai multi evrei.
    In catare, parcul dintre "Europa" si "Petre Andrei"
    La citeva sute de metri spre Bucsinescu, o alta suprafata publica de aproximativ un hectar face cu ochii investitorilor. Actualmente parc, suprafata dintre Hotel "Europa" si Universitatea "Petre Andrei" a fost mai tot timpul in atentia oamenilor de afaceri. Printre acestia se numara Zaharia Schrotter, Sorin Ionescu si Gabriel Surdu. Toti au fost interesati de diverse investitii pe acest teren. Pe de alta parte, terenul ar putea reprezenta o solutie pentru viitorul Palat de Justitie. "Schrotter a venit cu un grup de investitori interesati sa realizeze un Aqualand la Strand. Au solicitat si terenul de vizavi de Europa. Ar fi vrut sa faca acolo un Mall. Le-am propus un centru expozitional, iar parterul sa fie dat municipalitatii. Pina la urma au renuntat", a afirmat Nichita. Omul de afaceri Zaharia Schrotter nu isi aminteste sa fi discutat despre o investitie in parcul din Centru. "Am avut multe discutii, nici nu mai stiu. Cert este ca eu nu am avut si nici nu am vreo afacere cu statul. Nu am nici proprietati in zona respectiva. Mi-as dori sa investesc, dar nu gasesc canalul de comunicare cu Primaria si Consiliul Local", a precizat Schrotter.
    Pe de alta parte, si omul de afaceri si consilierul judetean PSD Gabriel Surdu s-a aratat interesat de teren. In plus, acesta ar putea avea un avantaj fata de alti investitori. Astfel, Surdu ar putea solicita oricind concesionarea directa a terenului de acolo. "Avind in vedere ca are proprietati in zona, poate cere o eventuala extindere pentru o investitie mare. Terenul de acolo ar putea fi o varianta si pentru Palatul de Justitie", a explicat Nichita. Anul trecut, societatea "Argenta" a intentionat sa ridice un sediu de banca pe teren. Aceeasi firma, in parteneriat cu Gabriel Surdu si alti oameni de afaceri, are deja un alt plan de investitii in zona. "Eu detin in zona 350 mp si in coproprietate alti 900 mp. Argenta are mai mult teren. Vom respecta prevederile planului urbanistic. Stiu ca acolo ar urma sa se construiasca un bloc de 14 etaje, spatii comerciale, precum si o parcare subterana sub toata suprafata. Asteptam sa se finalizeze retrocedarile si reconfigurarea terenurilor", a explicat Surdu. Acelasi lucru il asteapta si directorul "Instalatii Grup", Sorin Ionescu. Astfel, Ionescu ar fi si el interesat de o eventuala investitie in zona. "Eu nu am teren acolo, dar cunosc pe cineva care are, un fost coleg de facultate. Mi s-a propus sa investesc, dar nu fac nimic pina cind nu vad un plan urbanistic. Sa stiu ce se poate face acolo", a declarat Ionescu.
    Sefii Primariei s-au gindit deja la ce s-ar putea realiza pe acea suprafata de teren. Obiectivele asteapta insa realizarea unui plan urbanistic in care sa fie incluse. "Acolo se pot construi spatii comerciale, hoteluri, spatii pentru birouri, parcari. Mult teren va fi alocat pentru spatiile verzi", a explicat Iulian Vagner, consilierul primarului pe probleme de urbanism.
    Parcari sub si supraterane in spate la BRD si Mitropolie
    Alte doua terenuri ultracentrale vor fi incluse intr-o afacere ce se anunta foarte spectaculoasa. Astfel, Primaria incearca de mai mult timp sa concesioneze parcarile din Iasi. Surse din cadrul Primariei sustin ca unul dintre cei interesati de concesionarea serviciului este omul de afaceri Danut Prisecariu. La pachet, Primaria va da si doua terenuri din Centru pentru realizarea de parcari sub si supraterane. Afacerea pare sigura: investitorul concesioneaza serviciul, face investitiile, dupa care isi scoate banii din taxele percepute la parcari. In aceasta afacere ar urma sa intre terenurile din spatele BRD si cel din spatele Mitropoliei. Daca in spatele BRD exista inca trei proprietari de teren, in spatele Mitropoliei terenul este liber. Ambele suprafete au fost ferite de noua lege a proprietatii, asa ca nu exista cereri de revendicare pe ele. Angajatii Primariei pregatesc deja caietul de sarcini pentru scoaterea la licitatie a parcarilor, iar in prima sedinta de CL se va aproba caietul de sarcini al licitatiei.
    Fosta piata Dimitrov si parcarea "Romtelecom", legate de Surdu?
    Interese enorme a ridicat in ultimii ani si terenul din apropiere de rondul de la Fundatie. Mai multi oameni de afaceri, printre care si consilierul judetean PSD Gabriel Surdu, se pregatesc sa investeasca acolo in jur de 25 milioane euro. Initial, investitia ar urma sa se realizeze doar pe suprafata fostei Piete Dimitrov. Terenul de acolo a fost achizitionat anul trecut de un grup din care face parte si Surdu. Actorii acestei tranzactii "bomba" au fost oameni de afaceri evrei, Surdu si pensionara Iolanda Teitler, proprietara de atunci a terenului. Suprafata de 1.000 de mp a fost achizitionata cu 650.000 euro de la Teitler. In acest moment este in plina desfasurare un concurs de idei urbanistice pentru "mobilarea" respectivului teren. Investitorii au anuntat deja ca acolo vor aparea restaurante, spatii comerciale, de birouri, parcari subterane pe mai multe etaje. In concurs a fost prinsa si parcarea de aproape 1.800 mp de linga "Romtelecom". Suprafata de acolo este mai mare, dar exista si citeva revendicari depuse la Legea 247. Chiar daca pina acum la Primarie nu s-a inregistrat nici o solicitare pentru acea suprafata, Gabriel Surdu si-a manifestat deja intentia de a investi acolo. "Am fi interesati sa concesionam si acea parte de pamint. In planurile noastre intra si o legatura subterana intre terenul fostei piete si cel care este acum parcare", a afirmat Surdu. Totodata, consilierul judetean al PSD intentioneaza sa investeasca, alaturi de partenerii sai de afaceri, in fostul Han Binder. Acesta este situat la capatul dinspre Fundatie al Bulevardului Independentei, in dreptul fostei statii de transport in comun, linga terenul cumparat de la Iolanda Teitler. "Acest lucru va fi posibil daca locatarii care stau acum acolo isi vor da consimtamintul. Le vom oferi locuinte la schimb. Cladirea va ramine neschimbata din punct de vedere arhitectural si va fi hotel, cum era inainte. Va avea si o curte interioara", a povestit Surdu. Un alt om de afaceri interesat de parcarea de linga "Romtelecom" este Sorin Ionescu. Directorul "Instalatii Grup" intentioneaza sa depuna o cerere la Primarie pentru ridicarea unei cladiri de birouri. "Am de gind sa depun cit de curind cererea. Sa vad ce solutie se va adopta", a explicat Ionescu.
    "Pas" pentru blocuri ANL pe Sf. Lazar
    In vizorul oamenilor de afaceri a intrat si o suprafata de teren public situata la intersectia strazilor Sfintul Lazar si Smirdan. Situata la mica distanta de bulevardul Anastasie Panu, linga sediul SRI, terenul public se preteaza oricarei investitii. Are toate calitatile necesare unei investitii sigure: este situat in centrul orasului, cu un vad cit se poate de important pentru potentiali clienti, utilitatile trec pe aproape si nici caile importante de acces nu lipsesc. Cel interesat de terenul Consiliului Local este omul de afaceri Bogdan Cihodaru. Initial, pe site-ul Primariei a aparut un proiect de hotarire prin care se aproba un plan urbanistic care lua in calcul o suprafata de peste 16.000 mp. In aceeasi hotarire se stipula ca suprafata studiata apartine in mare parte CL. Concret, Cihodaru are o proprietate de aproximativ 500 mp si urma sa i se concesioneze un teren public de 30 de ori mai mare: peste 15.000 mp. Dupa ce reporterii "Ziarului de Iasi" au cerut informatii despre aceste proiect de hotarire, sefii Primariei si-au dat seama ca s-a facut o greseala. "A gresit un angajat de la urbanism. Cihodaru nu a solicitat in concesiune decit o suprafata de 900 mp. In plus, CL nu detine in zona decit 1.600 mp, restul reprezentind proprietati private. Cihodaru a facut cererea in vara anului trecut, iar in august i s-a raspuns ca nu poate obtine concesionarea celor 900 mp pentru ca nu are inca o constructie. Va fi licitatie, pentru ca o concesionare directa se poate doar in cazul in care se doreste extinderea unei constructii existente. Or Cihodaru nu are constructia", a declarat Andrei Trofor, purtatorul de cuvint al Primariei.
    Suprafata de teren a intrat si in planurile ANL. Astfel, sefii ieseni ai agentiei au formulat o cerere prin care solicitau terenul din Smirdan pentru realizarea de locuinte cu credit ipotecar. "Daca un privat poate cere terenul de acolo pentru locuinte, de ce nu poate si o agentie a statului", a intrebat Sebastian Peterca, seful ANL Iasi. Un prim raspuns al Primariei a fost propunerea unei alte locatii pentru ANL, terenul din Centru fiind pastrat pentru alt gen de investitii.
    Sediu PNL in parcul din Tg. Cucu?
    In bataliile pentru teren in centrul Iasului a intrat anul trecut si Partidul National Liberal. Deputatul liberal Relu Fenechiu a solicitat acordarea unei suprafete de teren, cu titlu gratuit, pentru ridicarea unui nou sediu de partid. Astfel, liberalii ieseni au obtinut avizul de principiu al CL pentru 2.000 mp din centrul orasului. Suprafata solicitata de liberali se afla in Tirgu Cucu, linga rondul in care intorc tramvaiele RATP. La fel ca multi oameni de afaceri, si liberalii asteapta finalizarea planului urbanistic demarat de Primarie. Licitatia pentru realizarea PUZ-ului din zona Tirgu Cucu, spatele BRD si parcul din zona hotelului "Europa" va fi organizata pe 20 martie. "Planul urbanistic va stabili exact ce si cum se poate construi in aceste zone. Se va stabili si daca zona se preteaza pentru ridicarea unui sediu de partid", a subliniat Nichita.
    Alte doua terenuri de linga "Europa"
    Municipalitatea mai detine in Centru citeva portiuni de teren extrem de interesante pentru investitori. Deocamdata, pentru acestea nu s-au inregistrat nici macar intentii de investitii. Unul din aceste terenuri este situat in aceeasi zona de la intersectia Elena Doamna cu A. Panu, peste drum de hotelul "Europa". "Exista o parcare acolo. Noul plan urbanistic va stabili ce se va putea construi acolo. Cert este ca nu va ramine in acelasi stadiu ca pina acum", a afirmat Vagner. In acest moment, parcarea este folosita de citeva autobuze care au curse in judet. Un alt teren important care a fost lasat in paragina este localizat in spatele hotelului "Europa". Acum, acolo nu este decit o gaura, sapata de "Bursa Moldovei". "Lucrarile au stagnat pentru ca exista un proces intre reprezentantii Bisericii Barboi si Bursa Moldovei. Cei de la biserica sustin ca santierul afecteaza cladirea bisericii", a explicat Vagner. Terenul in suprafata de 1.270 de mp a fost concesionat de la CL de "Bursa Moldovei". "Vrem sa realizam o cladire pentru birouri, dar acum avem suspendata autorizatia de constructie din cauza procesului. Cladirea va avea parter si alte trei etaje", a precizat Sorin Virlan, seful de la "Bursa Moldovei".
    Palas, un proiect cu valoare de precedent
    Timp de 16 ani, pe terenurile municipalitatii din zona zero a orasului nu s-a intimplat mai nimic. Multe din ele au intrat in vizorul oamenilor de afaceri in ultima perioada. Fenomenul a luat amploare dupa asocierea dintre Consiliul Local si firma "Iulius Grup" pentru ansamblul Palas. Conform contractului dintre cele doua parti, CL a pus la dispozitie in jur de 12 ha de teren situate in spatele Palatului Culturii, iar investitorul va construi obiectivele stabilite impreuna cu municipalitatea. Proiectul a fost contestat de mai multi oameni de afaceri, principalele discutii ducindu-se pe marginea conditiilor in care municipalitatea poate realiza o astfel de asociere. Alesii din Consiliul Local au votat, cu o majoritate covirsitoare, asocierea, aceasta fiind una din modalitatile prevazute de lege. In cazul proiectului Palas, CL s-a asociat cu "Iulius Grup" pentru un venit anual de 10% din profit, dar nu mai putin de 105.000 euro, in conditiile in care societatea privata si-a propus o investitie estimata la 150 milioane euro si crearea citorva mii de locuri de munca. Dupa realizarea investitiei, mare parte din obiectivele rezultate vor fi spatii pe care le va folosi fiecare iesean. Astfel de exemple vor fi parcurile, zonele de agrement, patinoarul, teatrul de vara sau parcarile. Alte investitii preconizate a se realiza in spatele Palatului sint spatii comerciale, de birouri si locuinte.
    Pe linga valoarea deosebita si posibilul impuls pe care l-a dat efervescentei pietei locale a constructiilor, Palas-ul este privit de oamenii de afaceri si ca un precedent in ceea ce priveste asocierea directa a Primariei cu investitorii. Reusita proiectului ar indreptati si pe altii sa ceara conditii similare, in timp ce Primaria va avea sarcina de a stabili limitele unei asocieri directe, in ceea ce priveste valoarea investitiei, profitul orasului sau alti factori determinanti.

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri